Bakan Işıkhan, "Cumhurbaşkanımızın talimatı doğrultusunda ev hanımlarının sosyal güvenlik haklarını güçlendirecek adımları atmak için çalışıyoruz. Bu çerçevede, ev hanımlarına prim desteği ve emeklilik haklarıyla ilgili yasa tasarısı üzerinde çalışmalarımız devam ediyor. Cumhurbaşkanımızın sözü, bizim için önemli bir görevdir ve bu talimatı yerine getireceğiz" ifadelerini kullandı. Peki ev hanımları emeklilik şartları neler? Başvuru detayları nedir ve nereden nasıl yapılır?
Detaylar haberimizde...
1/ 14
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, ev hanımlarına emeklilik düzenlemesi hakkında yeni açıklamalarda bulundu.
2/ 14
Bakan Işıkhan, "Cumhurbaşkanımızın talimatı doğrultusunda ev hanımlarının sosyal güvenlik haklarını güçlendirecek adımları atmak için çalışıyoruz. Bu çerçevede, ev hanımlarına prim desteği ve emeklilik haklarıyla ilgili yasa tasarısı üzerinde çalışmalarımız devam ediyor. Cumhurbaşkanımızın sözü, bizim için önemli bir görevdir ve bu talimatı yerine getireceğiz" dedi.
3/ 14
Ev hanımlarının emeklilik hakkıyla ilgili torba yasa teklifi, Meclis'e sunulmuş durumda. Bu düzenleme, ev hanımlarının sosyal güvenlik haklarını güçlendirmeyi amaçlamakta.
4/ 14
"Ev kadınlarına üçte bir prim desteğinin verilmesi konusundaki çalışmalarımızı başlattık." diyen Işıkhan, şu ifadeleri kullandı:
5/ 14
İsteğe bağlı sigortalılık kapsamında, yükümlü olunan primin üçte birinin devlet tarafından ödenmesi yönünde bir sistem kuruyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımızın sözü ve biz bunu yerine getireceğiz. Bunda kesinlikle bir sapma olmayacağını da özellikle vurgulamak isterim.
6/ 14
"Sivil toplum kuruluşlarından fikirler alacağız"
Bunun zamanı ve şartları oluştuğunda zaten biz hem alandaki sendikalarımızdan, kadın örgütlerimizden ve birçok kuruluştan sivil toplum kuruluşlarından fikirler alacağız. Ondan sonra belirli bir noktaya getireceğiz.
7/ 14
Daha sonra da ortaya çıkan tabloyu Hazine ve Maliye Bakanlığımızın yetkilileriyle bir araya gelerek bunu da hayata geçireceğiz. Ancak bu uzun erimli bir çalışma olduğu için de hedefimiz orta vadede bunu uygulamaya aktarmak olacak.
8/ 14
Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girecek
Ev hanımlarına emeklilik kararının, torba yasanın Meclis'te kabul edilmesinin ardından Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girmesi bekleniyor.
9/ 14
Ev hanımları daha erken emekli olabilecek
Ödenecek primlerin her ay üçte birini devlet karşılayacak. Böylece, ev hanımları daha az prim ödeyerek daha erken emekli olabilecek.
10/ 14
Ev hanımları, sosyal güvence ile sağlık hizmetlerinden de ücretsiz yararlanabilecek. Bağ-Kur ve SSK primleri eşitlendiğinde de 5 bin 400 gün olan kısmi emeklilik şartı 4 bin 500 güne kadar çekilebilecek.
11/ 14
Çocuk sayısına göre erken emeklilik imkanı
İkinci adımda, çocuk sayısına göre erken emeklilik imkanları devreye alınacak. Üçüncü adımda da çalışan anneler için bir yıpranma düzenlemesi gelecek. Son adım ise doğum borçlanması ile ilgili olacak.
Öte yandan emekli olma planı yapanlar, ne kadar prim ödeyeceklerini ve devlet desteğini hesaplıyor.
12/ 14
Ev hanımları ne kadar prim ödeyecek?
İsteğe bağlı olarak sigorta primi ödeyecek olan ev hanımlarının ne kadar prim ödeyeceği de merak konusudur.
Ev hanımlarının ödeyecekleri SGK prim tutarı için alt ve üst sınır belirlenmiştir.
Ev hanımlarının en az ödeyeceği SGK prim tutarı brüt asgari ücret tutarının yüzde 32’si olarak hesaplanır. Mevcut asgari ücrete göre (2024), bu tutar aylık 6 bin 400 TL’yi buluyor.
13/ 14
Prim desteği ne kadar olacak?
Aile ve Gençlik Bankası’nın kurulması ile devreye alınacak destek, sigorta primlerinin 1/3’ünü oluşturacak. Ortalama 2 bin 133 lira olacak. Ödenecek primlerin her ay üçte birini devlet karşılayacak.
14/ 14
Prim günü
Ev hanımları için emeklilik şartları kapsamında BAĞ-KUR kriterleri uygulanır. Yani çalışmayan bir ev hanımı isteğe bağlı sigortalılık yaptırdığı zaman Bağ-Kur kapsamındaki şartlara göre emekliliği hak eder.
Bağ-Kur ve SSK primleri eşitlendiğinden dolayı ev hanımları daha az prim ödeyerek daha erken emekli olabilecek.