Eyyam-ı Bahur sıcaklarının ne olduğu ve ne zaman başladığı, birçok vatandaş tarafından merak ediliyor. Türkiye'de hafta ortasından itibaren "Eyyam-ı Bahur" olarak bilinen Afrika sıcakları etkisini hissettirecek. Bu sıcak günler, özellikle kalp ve göğüs hastalıkları olanlar için riskli dönemler arasında yer alıyor. Peki, Eyyam-ı Bahur nedir, ne demek? Eyyam-ı Bahur sıcakları ne zaman başlar ve biter?

Eyyam-ı Bahur Nedir, Ne Demek?

Eyyam-ı Bahur, yaz mevsiminin en sıcak ve boğucu günlerini tanımlamak için kullanılan bir terimdir. Bu sıcak günler, çöl sıcakları veya Afrika sıcakları olarak da adlandırılır. Kuzey yarımkürede Temmuz ve Eylül ayları arasında, Güney yarımkürede ise Ocak ve Mart ayları arasında yaşanır. Kesin tarih, bölgeye, boylama ve iklim koşullarına göre değişiklik gösterebilir.

Bisiklet sürücüsüne 'alkollü araç kullanmaktan' 9 bin 267 TL ceza kesildi Bisiklet sürücüsüne 'alkollü araç kullanmaktan' 9 bin 267 TL ceza kesildi

Antik Yunan ve Roma kültürlerinde, bu sıcak günlerin Büyük Köpek Takımyıldızı'nda bulunan Sirius çift yıldızıyla bağlantısı olduğu düşünülürdü. Bu nedenle, bu günler Latince "diēs caniculārēs" olarak anılırdı. Günümüzde Avrupa dillerinde bu terimden türeyen adlar hâlen kullanılmaktadır 

Türkçede kullanılan eyyam-ı bahur terimi, günümüzde cehennem sıcakları veya Afrika sıcakları gibi terimlerle yer değiştirmiştir. Romalılar, bu günleri Sirius yıldızıyla ilişkilendirir ve Sirius'un görüldüğü tarihlerde kahverengi köpekler kurban ederek Sirius'u hoşnut etmeye çalışırlardı.

Eyyam-ı Bahur Sıcakları Ne Zaman Başlar ve Biter?

Türkiye'de Eyyam-ı Bahur sıcaklarının 31 Temmuz - 7 Ağustos tarihleri arasında yaşanacağı ifade edilmektedir. Bu dönem, yaz mevsiminin en sıcak ve boğucu günlerini kapsar.

Eyyam-ı Bahur Günlerinin Sağlık Üzerindeki Etkileri

Eyyam-ı Bahur günleri, kalp ve göğüs hastalıkları olanlar için oldukça risklidir. Bu dönemde kişilerde aşırı stres ve asabiyet görülebilir. Ayrıca, orman yangınları riski artar, enerji hatları esneyebilir, yol malzemeleri eriyebilir ve demiryollarında raylar genleşebilir, bu da can ve mal kaybına neden olabilecek kazalara yol açabilir.

2000'li yıllarda, Avrupa'da sıcak hava dalgalarına bağlı sağlık sorunlarından her yıl on binlerce kişi yaşamını yitirmiştir.

Editör: Kastamonu Haber Merkezi