Foto Galeri

Evliyalar şehri Kastamonu’da büyüleyici yerler!

Batı Karadeniz şehirlerinden Kastamonu, hem tarihi ile hem de doğal güzellikleri ile keşfedilmeyi bekliyor.

Abone Ol

1. Ilgaz Dağı Milli Parkı ve Kayak Merkezi Kış sporları ve kayak turizmi konusunda iddialı bir yer olan Ilgaz Kayak Merkezi, Kastamonu’da gezilecek yerlerin de başında geliyor. 1976 senesinde milli park statüsüne kavuşan Ilgaz Dağı Milli Parkı, Kastamonu ve Çankırı arasında kalıyor. Bu alan, yaz ve bahar ayalarında muhteşem bir doğanın uyanışına şahitlik ediyor. Ilgaz Kayak Merkezi’nde 800 m ve 1500 m uzunluklarında iki kayak pisti yer alıyor. Aralık ayında başlayan kayak sezonu mart ayının sonuna kadar devam ediyor. Doğanın ve karın tadını çıkarabileceğiniz Ilgaz’da botanik gezilerine katılabilir, dağ ve doğa yürüyüşleri yapabilir, bisiklet turlarına çıkabilir ve bol bol fotoğraf çekebilirsiniz.

2. Küre Dağları Milli Parkı Doğal güzelliği ile tarih boyunca pek çok seyyahın notlarında yer almış olan bu alan, 2000 senesinde Küre Dağları Milli Parkı olarak ilan edildi. Birçok canlı türüne ev sahipliği yapan zenginliği ile uluslararası alanda da dikkat çeken milli park, 2012 senesinde Türkiye’nin ilk, Avrupa’nın ise 13. PAN Park’ı oldu. Kastamonu’da gezilecek yerler arasında önemli bir yeri olan Küre Dağları Milli Parkı, oksijeni bol havası ve içinde barındırdığı görülecek yerleri ile tüm ziyaretçilerini etkilemeyi başarıyor. Küre Dağları Milli Parkı, mağara turizmi açısından da oldukça elverişli bir alan. Dünyadaki milli parklar arasında bilinen en çok mağarayı bünyesinde barındırmasıyla dikkat çeken milli parkta 100’e yakın mağara yer alıyor. Bu mağaralar arasında en çok öne çıkanlar aşağıdaki gibi sıralanabilir. Buzluk Mağarası Ejder Mağarası Ilgarini Mağarası Medil Mağarası

3. Valla Kanyonu 800 m ve 1300 m arası yüksekliğe sahip duvarları ve 12 km uzunluğu ile Türkiye’nin en büyük kanyonu olan Valla Kanyonu, Devrekani ve Kanlıçay nehirlerinin birleşmesiyle oluşuyor. Küre Dağları Milli Parkı sınırları içinde yer alan Valla Kanyonu’nda bulunan seyir noktasından muhteşem manzaranın tadını çıkarabilirsiniz. Macera sever ziyaretçiler burada kanyon geçişi yapabilir. Ancak bu kanyonun oldukça tehlikeli ve zorlu etapları bulunduğu unutulmamalıdır. Bu cesareti kendinde bulanlar uygun donanımdaki kıyafetleri giyerek alan rehberi ile beraber kanyonu keşfe çıkabilir.

4. Horma Kanyonu Kastamonu’nun Pınarbaşı ilçesinde yer alan Horma Kanyonu, Küre Dağları Milli Parkı içinde yer alıyor. Zara Çayı bu kanyonun içinden geçiyor. Ahşap bir yürüyüş parkuruna sahip olan kanyonda ailece rahatlıkla yürüyebilir, yaklaşık 3 km boyunca ilerleyerek Kastamonu’nun meşhur Ilıca Şelalesi’ne kadar ulaşabilirsiniz. Horma Kanyonu boyunca toplamda yedi tane şelale görebilirsiniz. Bu büyüleyici doğa harikaları ile buluşmak için daha maceralı bir yol arıyorsanız, yürüyüş parkurunu kullanmak yerine yerel rehberler eşliğinde yapılan kanyon geçişi turlarına katılabilirsiniz.

5. Loç Vadisi Loç Vadisi o kadar verimli ve zengin bir alan ki kanyonlar, mağaralar, şelaleler ve göller gibi pek çok doğal güzelliği içinde barındırıyor. Küre Dağları Milli Parkı içinde yer alan vadiyi mutlaka uzun uzun gezmelisiniz. Harika manzara noktaları bulup derin bir nefes alabilir ve tertemiz havayı ciğerlerinize doldurabilirsiniz. Cide ilçesine bağlı Çamdibi, Şenköy ,Hamitli ve Karakadı köylerinin bulunduğu geniş bir alana yayılmış olan Loç Vadisi, 8 km boyunca tüm güzelliklerini sunuyor. Vadide görülecek yerler aşağıdaki gibi sıralanabilir. Dağlı Kuylucu Mağarası Sarıçam Evleri Gömüören Kanyonu Uzun Göl Şelalesi Valla Kanyonu çıkışı Acuna Dönen Göl Karacehennem Kanyonu Efken Şelalesi Ilgarini Mağarası

6. Ilgarini Mağarası 800 m uzunluğa sahip olan Ilgarini Mağarası, denizden 1250 m yükseklikte yer alıyor. Bu özellikleri ile dünyanın en büyük dördüncü mağarası olarak dikkat çekiyor. Kastamonu doğasının güzelliklerini bir kez daha ortaya koyan bu mağarayı mutlaka görmelisiniz. Ilgarini Mağarası içinde, Roma ve Bizans zamanlarından günümüze ulaşan pek çok yapıt yer alıyor. Tarih ve doğanın buluştuğu bu mağarada bulunan devasa sarkıtlar da gerçekten görülmeye değer. Mağarayı rehber eşliğinde gezerseniz daha çok şey öğrenebilir ve daha fazla keyif alabilirsiniz.

7. Ilıca Şelalesi Ortalama 15 metre yükseklikten dökülen Ilıca Şelalesi, etkileyici bir manzaraya sahip. Ilıca Köyü’ne 12 km uzaklıkta yer alan şelalenin etrafında keyifle vakit geçirebilirsiniz. Şelalenin döküldüğü yerde oluşan havuzun da tadını çıkarabilirsiniz.

8. Çatak Kanyonu Kastamonu’nun Azdavay ilçesinde yer alan Çatak Kanyonu, önemli bir turizm değeri. İlçe merkezine 7 km uzaklıktaki kanyona ulaşmak için son 1 km’lik alanın yürünmesi gerekiyor. 1200 m yüksekliğe sahip olan kanyonda sizi oldukça güzel manzaralar bekliyor. Çatak Kanyonu seyir terasından kanyonun en güzel halini seyredebilirsiniz. Kanyonda ahşap yürüyüş parkuru da bulunuyor.

9. Kastamonu Saat Kulesi Kastamonu Hükümet Konağı’nın arka bölgesinde yer alan Kastamonu Saat Kulesi, 1885 senesinde İstanbul’da bulunduğu Sarayburnu’ndan sökülmüş ve Kastamonu’ya getirilmiş. Açık sarı ve yeşil kesme taşlar ile inşa edilmiş olan Saat Kuesi’nin yüksekliği 12 metreyi buluyor. Saat Kulesi, günümüzde hala aktif durumda…

10. Şehit Şerife Bacı ve Şehitler Anıtı Kurtuluş Savaşı döneminde kağnısı ile İnebolu’dan Kastamonu’ya cephane taşırken tarihe geçen kahraman bir Türk kadını olan Şerife Bacı, Kastamonu Kışlası’na kadar ulaşmış ancak orada mermileri ve çocuğunu korurken donarak şehir olmuştu. Şehit Şerife Bacı Anıtı da Kurtuluş Savaşı’nın kadın kahramanlarını anmak amacı ile yaptırıldı.

11. Münire Medresesi El Sanatları Çarşısı Kastamonu yöresine ait pek çok geleneksel el sanatını, bu yöreye özgü şifalı otları ve yöresel Kastamonu mutfağından lezzetleri bulabileceğiniz bir çarşı olan Münire Medresesi El Sanatları Çarşısı, 1746 yılından beri varlığını sürdürüyor. Nasrullah Camii’nin arka tarafında yer alan Münire Medresesi, 2001 senesinde turizme kazandırıldı. Medrese içinde hizmet veren dükkanları gezerken hem kendiniz hem sevdikleriniz için güzel hediyelikler alabilirsiniz.

12. Taşköprü Kalekapı (Donalar) Kaya Mezarı Kastamonu’nun Taşköprü ilçesine 17 km uzaklıkta yer alan Donalar (Süleyman) Köyü’nde bulunan Taşköprü Kalekapı (Donalar) Kaya Mezarı, alınlığının tepesinde görülen kartal, aslan, boğa ve öküz kabartmaları ile dikkat çekiyor. Bu mezarın M.Ö. 7. yüzyılda Paflagonyalılar tarafından yapıldığı düşünülüyor.

13. Kastamonu Kalesi Kastamonu’nun sembolü haline gelmiş olan Kastamonu Kalesi, Komnenoslar tarafından 12. yüzyılda yaptırıldı. Sonraki yıllarda bu yapıya eklemeler yapıldığından dolayı kale, farklı uygarlıklara ait mimari öğelere sahip. Kalede Orta Çağ Bizans öğelerinden çok Osmanlı ve Türk mimarisi izleri daha çok görülüyor. Kastamonu’nun en yüksek yerinde bulunan Kastamonu Kalesi’ne ulaşmak oldukça kolay… Kastamonu seyahatiniz sırasında kalenin bulunduğu tepeye çıkmayı ihmal etmeyin. Burada muhteşem bir manzara sizi bekliyor.

14. Taşköprü Pompeipolis Antik Kenti M.Ö. 64 yılında benzersiz bir Roma şehri olan Paflagonya’nın başkentliğini yapmış Pompeipolis Antik Kenti, Kastamonu’nun Taşköprü ilçesinde yer alıyor. Kapalı bir höyük durumundan olan antik kent, günümüzde Zımbıllı Tepe Höyüğü olarak anılan noktada yer alıyor. Arkeolojik değeri de bulunan antik kentin gün ışığına çıkması için 2006 senesinde uluslararası bir ekip kazı çalışmalarına başladı. Çıkarılan eserleri, mimari parçaları ve mozaikleri Kastamonu Arkeoloji müzesinde görebilir ve tarihe tanıklık edebilirsiniz.

15. İnebolu Evleri Kastamonu’nun sahil içesi İnebolu’da yer alan evler, Kastamonu’nun kendine has konut çeşitliliğine katkıda bulunuyor. İnebolu evlerinin dışı aşı boyası ile boyandığı için kırmızı renk oldukça dikkat çekiyor ve mavi ve beyaz renkli evler de öne çıkıyor. Kastamonu yöresine özgü arduaz taşı, İnebolu evlerinin çatılarında görülüyor. Dört katlı olan bu evler genel olarak dik yamaçlara kuruluyor. Bu sebeple ön cepheden bakıldığında sadece iki katı görülebiliyor. Abana, İlişi, Bozkurt ve Çatalzeytin bölgelerinde de benzer yapıda evler görülebiliyor.

16. Liva Paşa Konağı Etnografya Müzesi 1879-1881 seneleri arasında Mir Lava Sadık Paşa tarafından inşa ettirilmiş olan Liva Paşa Konağı, tipik ahşap bir Kastamonu konağı olarak karşımıza çıkıyor. Zaman içinde eskiyen bu yapı, 1978 senesinde Kültür Bakanlığı tarafından yenilendi. 1997 yılına gelindiğinde ise restorasyon çalışmalarının ardından Kastamonu Etnografya Müzesi olarak hizmete açıldı. Kastamonu’nun merkezi bir noktasında yer alan Liva Paşa Konağı Etnografya Müzesi’ne şehir içi dolmuşlar ile rahatlıkla ulaşılabiliyor. Üç katlı müzenin girişinde Kastamonu tarihini anlatan fotoğraflar yer alıyor. Müzenin ilk katında Kastamonu yöresine ait el sanatları, ahşap ve dokuma eserler ile bakırcılık ve urgancılığı öne çıkaran eserler sergileniyor. En üst katta ise Kastamonu’da ev yaşamını yansıtan bir atmosfer bulunuyor.

17. Kastamonu Arkeoloji Müzesi Kastamonu Cumhuriyet Mahallesi’nde yer alan Kastamonu Arkeoloji Müzesi, Mimar Kemalettin Bey tarafından 1917 senesinde yapılmış olan bir binada ziyaretçilerini ağırlıyor. Tarih boyunca farklı amaçlara hizmet olan bina, günümüzde müze olarak kullanılıyor. Çankırı ve Kastamonu illeri arasında yapılan kazı çalışmalarında elde edilmiş pek çok tarihi eser, 1952 senesi itibariyle ziyarete açılan Kastamonu Arkeoloji Müzesi’nde sergileniyor. 1980 yılında yenilenmiş olan müzede Roma, Bizans ve Osmanlı zamanlarına ait eserler yer alıyor. Müzede pek çok lahit ve heykel görülebilir.

18. Taşköprü Kent Tarihi Müzesi Sultan II. Mahmud 1826’da Yeniçeri Ocağı’nı kaldırıp Asakir-i Mansure-i Muhammediye isimli yeni bir ordu kurarak Osmanlı odusunu yeniden yapılandırmış, ancak bu ordu Osmanlı İmparatorluğu’nun geniş sınırlarını korumakta yetersiz kalmıştır. Bu durumda tarıma dayalı Osmanlı ekonomisini de sekteye uğratmadan güvenliğin sağlanabilmesi için düzenli orduya destek olacak, yarı zamanlı bir askeri teşkilat tasarlanmıştır. Böylece 1834 yılında Redif Birlikleri oluşturulmuştur. Kent müzesine ev sahipliği yapan bina, 1890’lı yıllarda Redif Taburu Binası olarak inşâ edilmiştir. 1912’den sonra Osmanlı ordusunun yeniden yapılanması nedeniyle Redif Birlikleri kaldırılınca, Redif Taburu binası uzun bir süre daha askerlik hizmetleri için kullanılıp sonrasında Sağlık Bakanlığı Dispanseri'ne dönüştürülmüştür. Dispanser kapandıktan sonra bina 2007 yılında Taşköprü Belediyesi’ne devredilmiş ve restore edilip 2017 yılında Kent Müzesi olarak açılmıştır.

19. Şeyh Şaban-ı Veli Vakıf Müzesi Şeyh Şaban-ı Veli Külliyesi içinde 2006 yılında açılmış olan Şeyh Şaban-ı Veli Vakıf Müzesi, külliye içinde yer alan eşyaların hem korunmasını hem sergilenmesini amaçlıyor. Müzede hem Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nün çeşitli şehirlerden topladığı eserler hem de Kastamonu eserleri yer alıyor. Şeyh Şaban-ı Veli Vakıf Müzesi’ni ücretsiz olarak gezebilirsiniz. Müzede Şeyh Şaban-ı Veli’nin kişisel eserleri, el yazmaları ve kandiller sergileniyor. 1600’lü yıllardan kalma Sadaka Taşı ve 1182 senesine ait el yazması Kuran-ı Kerim müzedeki önemli eserler arasında yer alıyor.

20. Mimar Vedat Tek Kültür ve Sanat Merkezi 75. Yıl Cumhuriyet Müzesi Türkiye’nin ilk ve tek Şapka Müzesi ve Dantel Müzesi Kastamonu’da bulunuyor. Mimar Vedat Tek Kültür ve Sanat Merkezi’nde yer alan bu müzeler oldukça dikkat çekiyor. Atatürk’ün giydiği şapkaların da yer aldığı Şapka Müzesi’nde, şapka inkılabından günümüze kadar giyilen kadın ve erkek şapkalarını görebilirsiniz. Geçmişi farklı yönleri ile yansıtan bir kompleks olarak 31 Ekim 2008 tarihinde açılan Mimar Vedat Tek Kültür ve Sanat Merkezi’nde yer alan diğer bölümler 75. Yıl Cumhuriyet Evi Özel Müzesi, Atatürk Sergi Salonu, Kitre Bebek Evi, Rölyefli Salon olarak sıralanabilir. Türkiye’nin ilk ve tek şapka müzesi 75. Yıl Cumhuriyet Evi Özel Müzesi içinde yer alıyor.

Kastamonu Hakkında Kastamonu isminin kökeni Sümerler zamanına dayanıyor. M.Ö. 18. yüzyılda bu topraklarda Sümerlerin bir uzantısı olan Gaslar yerleşmiş durumdaydı. Bu sebeple bölge “Gasların şehri” demek olan “Gas tumanna” olarak anılıyordu. Bu isim zaman içerisinde değişikliğe uğradı ve Kastamonu olarak bugünlere ulaştı. Eski bir yerleşim yeri olan Kastamonu, günümüzde masmavi denizi ve yemyeşil doğası ile dikkat çekmeyi başarıyor.

Kastamonu’nun İlçeleri Kastamonu’nun eski mahallelerinde kentsel sit alanı kapsamına alınmış geleneksel Türk evleri, nostalji severler için güzel bir atmosfer sunuyor. Zengin bitki örtüleri ile dikkat çeken Kastamonu yaylaları, Küre Dağları Milli Parkı ve Ilgaz Dağı Milli Parkı da doğaseverlerin gönlünü çalmayı başarıyor. Deniz, kum, güneş tatili arayışında olanlar için de oldukça güzel sahillere sahip olan şehirde bulunan Ginolu ve Giderus koyları Karadeniz’in en güzel koyları arasında sayılıyor. Kastamonu’nun ilçeleri, hem tarihi ve kültürel öğeleri merak edenler için hem de doğa ile iç içe olmayı sevenler için oldukça güzel değerler sunuyor. Merak edenler için Kastamonu’nun plaka kodunun 37 olduğunu da söyleyelim. Kastamonu’nun 20 ilçesi bulunuyor. Bu ilçeleri alfabetik sıra ile aşağıda görebilirsiniz. Abana Ağlı Araç Azdavay Bozkurt Cide Çatalzeytin Daday Devrekani Doğanyurt Hanönü İhsangazi İnebolu Kastamonu Merkez Küre Pınarbaşı Seydiler Şenpazar Taşköprü Tosya