Taşköprü; Kastamonu ilinin en önemli ilçelerinden biridir. Taşköprü ilçesi adını ilçe girişinde Gökırmak üzerinde bulunan Roma Döneminde yapılan ve Çobanoğluları Döneminde geliştirilen yedi gözlü, 68 metre uzunluğundaki Taş Köprü'den almıştır. Taşköprü’de gezilecek yerleri aşağıda sıraladık.
Abone Ol
Taş Köprü
İlçeye adını veren Taşköprü ilçe girişinde Gökırmak üzerinde yer almaktadır. İlk olarak Roma Döneminde yapıldığı tahmin edilmektedir. 68 metre uzunluğa ve 7 göze sahiptir. Günümüzde bu gözlerden sadece altı tanesi açıktır. Günümüzde köprü hala kullanılmaktadır.
Pompeiopolis Antik Kenti
Taşköprü ilçe merkezinde yer almaktadır. Taşköprü’de gezilecek yerler arasında olan bu antik kent Romalılar tarafından eyalet merkezi olarak MÖ. 64 yılında kurulmuştur. 1983 yılında yapılan arkeolojik çalışmalar ile kentin bir kısmı çıkarılmış fakat hala kentin büyük bir kısmı toprak altında yer almaktadır. Bu arkeolojik çalışmalar sonucunda birçok mozaik çıkarılmıştır. Bu mozaikler, Burçlar Mozaiği, Gökırmak nehrini sembolize eden Nereid ve Okeanos ve Grek alfabesi ile sözlerin yazıldığı bir mozaik bulunmuştur. Bu mozaikler günümüzde Kastamonu Arkeoloji Müzesinde sergilenmektedir.
Kalekapı Kaya Mazarı
İlçe merkezine 17 km uzaklıkta Donalar Köyünde yer almaktadır. 8 metre yüksekliğe sahip bir kaya üzerine oyulmuştur. Taşköprü’de gezilecek yerler arasında olan ve 4.5 metre uzunluğa sahip olan mezar girişinin her iki yanında birer sütun bulunmaktadır. Bu sütunlar üzerinde süslemeler, haç motifi ve Grekçe yazılar bulunmaktadır. Girişten mezar odasına geçilmektedir. Kay mezar üzerinde bulunan hayvan figürlü kabartmalar oldukça dikkat çekmektedir. Ayrıca ilçe merkezine bağlı Urgancı Köyünde yer alan Urgancı Kaya mezarını da görebilirsiniz.
Kızlar Kalesi
İlçenin doğusunda doğal bir kaya üzerinde yer almaktadır. Romalılar Döneminde MS 1 ya da 2. Yüzyılda yapıldığı tahmin edilmektedir. Kalenin sur ve burçları moloz taş ve tuğladan yapılmıştır. Günümüze sadece kalenin sur duvarları ulaşmıştır.
Seymenli Mesire Yeri
Taşköprü ilçe merkezine 22 km uzaklıkta yer almaktadır. Taşköprü- Çiftlik Köyü karayolu üzerinde bulunmaktadır. Orman ile kaplı bir mesire alanıdır. Yeşil tabiata, soğuk kaynak suya, eğlence ve yemek yerlerine sahip güzel bir mesire alanıdır.
Abdal Hasan Türbesi
İlçeye bağlı Abdalhasan Köyü'nde yer almaktadır. Taşköprü’de gezilecek yerler arasında olan Türbenin ne zaman kim tarafından yapıldığı tam olarak bilinmemektedir. Türbede yatan Abdal Hasan’ın kim olduğuna dair bir bilgi de bulunmamaktadır. Türbe kare planlı, üstü çatı ile örtülü, moloz taştan yapılmış bir yapıdır. Her yıl mayıs ayında Evliyalar haftasında bu türbe yöre halkı tarafından ziyaret edilmektedir.
Kara Mustafa Paşa (Taş) Cami
Kara Mustafa Paşa (Taş) Camii, Kastamonu'nun Taşköprü İlçesi'nde, ilçe merkezinde yer almaktadır.
Caminin kitabesi mevcut değildir. Bu yüzden de kimin tarafından yaptırıldığı meçhuldür. Kara Mustafa Paşa tarafından yaptırıldığı söyleniyorsa da bunu ispatlayacak herhangi bir vesikaya rastlanılmamıştır. Eserin üslubundan XVII.yüzyılda yapıldığı tahmin edilmektedir. Cami 1854 yılında tadilattan geçirilmiştir. Moloz taştan yapılmış olan caminin üzeri ahşap tavan ve çatı ile örtülüdür. Alçı mihrabı oldukça zengin mukarnaslarla bezenmiştir. Tadilatlar neticesi orijinalliğinden uzaklaşmıştır.
Taşköprü Kent Tarihi Müzesi
Sultan II. Mahmud 1826’da Yeniçeri Ocağı’nı kaldırıp Asakir-i Mansure-i Muhammediye isimli yeni bir ordu kurarak Osmanlı odusunu yeniden yapılandırmış, ancak bu ordu Osmanlı İmparatorluğu’nun geniş sınırlarını korumakta yetersiz kalmıştır. Bu durumda tarıma dayalı Osmanlı ekonomisini de sekteye uğratmadan güvenliğin sağlanabilmesi için düzenli orduya destek olacak, yarı zamanlı bir askeri teşkilat tasarlanmıştır. Böylece 1834 yılında Redif Birlikleri oluşturulmuştur.
Kent müzesine ev sahipliği yapan bina, 1890’lı yıllarda Redif Taburu Binası olarak inşâ edilmiştir. 1912’den sonra Osmanlı ordusunun yeniden yapılanması nedeniyle Redif Birlikleri kaldırılınca, Redif Taburu binası uzun bir süre daha askerlik hizmetleri için kullanılıp sonrasında Sağlık Bakanlığı Dispanseri'ne dönüştürülmüştür. Dispanser kapandıktan sonra bina 2007 yılında Taşköprü Belediyesi’ne devredilmiş ve restore edilip 2017 yılında Kent Müzesi olarak açılmıştır.
Küçüksu Mesire Yeri
Taşköprü'ye 10 km uzaklıkta bulunan Küçüksu Köyü'nün üst kısmından geçen suyun üzerinde kurulan baraj, İlçenin en önemli piknik-mesire yeri konumundadır.
Gelişmelerden haberdar olmak istiyor musunuz?
Google News’te Taşköprü Postası sitemize
abone olun.