Taşköprü

Gizemli Olay: Taş Köprü'nün Tarihini Değiştiren Haç İşareti

Karayolları Genel Müdürlüğü Kastamonu 15. Bölge Müdürlüğü tarafından Kastamonu’nun Taşköprü ilçesine adını veren tarihi Taş Köprü’de 2018 yılında yürütülen restore çalışması sırasında ortaya çıkan haç işareti köprünün tarihinin değişmesine yol açtı.

Abone Ol

Karayolları Genel Müdürlüğü Kastamonu 15. Bölge Müdürlüğü tarafından Kastamonu’nun Taşköprü ilçesine adını veren tarihi Taş Köprü’de 2018 yılında yürütülen restore çalışması sırasında ortaya çıkan haç işareti köprünün tarihinin değişmesine yol açtı.

Taşköprü’ye adını veren ve 1366 yılında Yağmur Bey’in oğlu Ali Bey tarafından Kastamonu Emiri Adil Bey’in oğlu Celaleddin Beyazıt adına yaptırıldığı kabul edilen ve bugüne kadar faal olarak kullanılan tarihi Taş Köprü'de 2018 yılında gerçekleşen restorasyon sırasında köprünün kilit taşına işlenen Hıristiyanlığın sembolü haç işareti görenleri şaşkına çevirmişti.

Daha önce Celaleddin (Kötürüm) Beyazıt adına yaptırılmış olan köprüde ki haç işareti kabartmanın neden orada bulunduğu bilinmiyor.

Yapılan restore çalışmasında daha önceki yıllarda üzeri kapatılan haç işaretinin tekrar ortaya çıkması ilçe halkında da şaşkınlığa yol açtı. Konu hakkında konuşan Taşköprü Belediyesi Kent Tarihi Müzesi Müdürü Arkeolog Barış Sağıroğlu, 2018 yılındaki tarihi köprüde gerçekleşen restorasyon çalışmalarına kadar bu köprünün tarihinin başka bir tarihi eser için yazılan yazıttan alınan bilgi ile karıştırıldığını belirterek haç işaretinin çıkması ile köprünün tarihinin bir anda Çobanoğulları döneminden Roma Dönemine kadar eskiye uzandığının tescillendiğini söyledi.

Halk tarafından da bunun şaşkınlık yarattığını söyleyen Sağıroğlu, Roma kentlerinde imara, su yollarına ve ulaşıma önem verildiğini ve tarihi köprünün de o dönem yapılmasının oldukça muhtemel olduğunu ve benzerlerinin Anadolu’nun çeşitli yerlerinde olduğunu kaydetti.

Celaleddin Beyazıt kimdir?

Sinop’ta doğmuş ve 1336 senesinde Candaroğulları hükümdarı Babası Adil Bey’in ölümü üzerine Sinop tahtına geçmiştir. Etrafındaki beyliklerle daima bir mücadele içerisine girmiştir. Bir müddet sonra hüküm sürdüğü Sinop’ta ölmüş ve (1385). Mezarı Sinop ilimizde bulunan Alaaddin Camii avlusu içindeki İsfendiyaroğulları türbesindedir.

Araç ilçesinde Cami yaptırmıştır!

Araç ilçesinin Çay Mahallesinde bulunan 700 yıllık Kötürüm Beyazıt Camisi'nin restorasyonu 2007 yılında tamamlandı. Cami üzerindeki kitabede Hicri 776 yılında Candaroğulları Beyleri'nden Celalettin Beyazıt (Kötürüm Beyazıt) tarafından yapıldığı yazılmaktadır. Caminin kitabesi günümüz Türkçesine göre aynen şöyledir

Mescitler Allah'a mahsustur. Orada Allah'tan başkasına ibadet olunmaz. Bu mescidi 776 Hicri yılında kara ve denizin padişahı Celalettin Beyazıt yaptı. Allah onun mülkünü daim etsin.

Özel Haber: Ünal TOPUKSUZOĞLU