Tüm dünyada kutlanan 'Dünya İlk Yardım Günü' dolayısıyla Kastamonu İl Sağlık Müdürlüğünce kent merkezindeki bir alışveriş merkezinde ilk yardıma dikkat çeken bir sosyal deney gerçekleştirildi.
Ancak deney önce vatandaşları korkuttu, sonrasında ise büyük alkış aldı. Sosyal deney, senaryo gereği alışveriş merkezinde yemek yiyen bir vatandaşın, soluk borusuna yemek takılmasıyla başladı.
AVM'de fenalaşan adama, vatandaşlar tarafından Heimlich manevrası uygulanarak müdahalede bulunuldu. Vatandaşın kendine gelmesinin ardından vatandaşların panik yaşadığı olayın aslında bir sosyal deney olduğu anlaşıldı.
Loading...
AVM'de hazır bekletilen Kastamonu İl Sağlık Müdürlüğü Acil Sağlık Hizmetleri Daire Başkanlığına bağlı acil tıp teknisyenleri, sosyal deneyin ardından ilk yardımın hayatımızda ne kadar önemli olduğuna dikkat çekerek, vatandaşlara ilk yardım eğitimi verdi.
Basit ama hayat kurtarıyor
Kastamonu'nun İnebolu ilçesinde itfaiyeci olarak görev yapan Ahmet Kara, şahsın durumunu görünce hemen müdahalede bulunduğunu ifade ederek, “Gördüğüm kadarıyla vatandaş bir anlık nefes alamadı.
Vatandaşın nefes borusuna yemek takıldığını anladım. Ancak bu bir sosyal deneymiş. Ama ben gerekli ilk yardım hamlelerini bildiğim için vatandaşa ilk yardımda bulundum. Bir vatandaş daha bana yardım etti. Ona da teşekkür ederim.” dedi.
"İlk yardımı bende öğreneceğim"
Kastamonu'daki sosyal deneyi arkadaşıyla birlikte endişeli ve meraklı gözlerle izleyen Mustafa Özkan Çakıroğlu isimli vatandaş ise, “Arkadaşımla biz yemek yiyorduk. Birden bir vatandaş bağırmaya başladı.
Boğulma numarası yapıyormuş, gerçekten çok inandırıcıydı. Ambulansı arayacaktık. Sonrasında olayın bir sosyal deney olduğunu anladık. Bu sosyal deney bizlere önemli bir mesaj verdi. Ben de bu korkudan sonra ilk yardım eğitim almayı istiyorum” sözlerine yer verdi.
Hayat kurtaran kritik bilgiler
Kastamonu Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Servis Eğitim Sorumlu ve Kastamonu Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Fatma Mutlu Kukul Güven sosyal deneyle ilgili olarak şu bilgileri verdi: “Bir insanın boğazına yabancı bir cisim kaçtığında kişi öksürüyorsa, öksürmeye devam etmesi için beklememiz gerekiyor. Çünkü öksürükle göğüs içinde oluşan hava basıncı yardımıyla yabancı cisim dışarı atılabilir.
Ancak o kişi artık öksüremiyor, konuşamıyor ve nefes alamıyorsa iki eliyle birlikte boğazını tutup boğulma işareti yapıyorsa hemen hastanın arka tarafına geçilip biraz gövdesini öne eğip, bir elimizle gövdesini destekleyip diğer elimizle de elimizin dabanıyla her iki kürek diliminin arasına beş kez vurmamız gerekecek. Bu vurma sonucunda yabancı cisim çıkmamışsa ikinci hareketi yani Heimlich manevrasını yapmamız gerekecek. Bu heimlich manevrası için de yine hastanın arkasına geçmemiz gerekecek. Elimizi de yumruk yaparak göbeğinin biraz üzerine diğer elimizle de yumruk yaptığımız elimizle sararak içeriye ve yukarıya doğru beş kez basınç yapacağız. Bunu yabancı cisim çıkana kadar yapmamız gerekecek.
Eğer hasta bilinç değişikliğine uğramış ve tamamen size kendisini bırakmışsa işte ozaman ileri temel yaşam destek uygulamasına geçmemiz gerekecek. Bu duruma kendiniz yalnız yakalanırsanız bu uygulamayı kendi başınıza sandalye kullanarakta yapabilirsiniz” ifadelerine yer verdi.
“İlk yardımcı sayısı çoğaldıkça kurtarılan hayat sayısı daha da artacak”
Yapılan sosyal deneyin ardından Kastamonu İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Çağdaş Derdiyok ise şu açıklamayı yaptı: “Türkiye'de özellikle sosyal yaşam alanlarında yemek borusuna yabancı cisim kaçmasıyla ilgili çok fazla vakaya tanık oluyoruz. İşte burada ilk yardımın ne kadar önemli olduğu ortaya çıkıyor. Bu ilk yardımlar arasında da özellikle Heimlich manevrası biraz daha ön plana çıkıyor. Türkiye'de hayat kurtaran Heimlich manevrasına karşı toplumsal bir bilinç oluştu.
Türk milletinde yardım etme duygusu çok fazla olduğundan biraz şekillendirilmesi gerekiyor. Bu sosyal deney 'Dünya İlk Yardım Günü' sebebiyle Kastamonu İl Sağlık Müdürlüğünce farkındalık oluşturulmak adına yapıldı.
Sosyal denem genel anlamda çok verimli ve güzel oldu. Böylelikle ilk yardımın ne kadar önemli olduğuna dikkat çekilmiş olundu. Bundan sonrada da ilk yardım eğitimlerimiz artacak devam edecek.”
(iha)