Sincaplar hakkında merak edilenler

1. Gıda hırsızları

Sincapların en iyi bilinen özelliklerinden biri, diğer insanların yemeklerinden yararlanma konusunda çok iyi olmalarıdır. Kleptoparazitizm olarak bilinen bir davranış olarak yiyecek aramak için vakitlerinin çoğunu harcarlar. En sevdikleri yiyecek, tohum ve meyve tüketseler de , fındık ve fındık gibi kuru tahıllardır.

Ağaç sincapları genellikle gündüz hareketlidir, bazı tropikal türler sadece yemek için yere iner. Diğerleri ise sadece yiyecek almak için ağaçların arasında hareket eder.

Ancak bu kemirgenlerin sadece bu tür yiyeceklerle beslendikleri inancı yanlıştır. Sincaplar omnivordur, bu nedenle bir gün kuş yumurtası, salyangoz veya böcek yediğini görürseniz şaşırmamalısınız. Diğer bir konu ise – tıpkı diğer kemirgenler gibi – sincapların kusamaması veya gaz çıkaramamasıdır.

Yiyecek aramak için, bu memelilerin güçlü bir koku alma sistemi vardır ve bu da gömülü fındık bulmalarını kolaylaştırır. Ayrıca, yiyecek bulma olasılıklarının en yüksek olduğu yeri bulmak için hafızalarına ve görme duyularına güvenirler.

2. Farklı boyutlar

Çoğu sincap oldukça küçük görünse de, bazı türler düşündüğünüzden daha büyüktür. Bir yanda, 7 ila 13 santimetre uzunluğunda (yaklaşık 3 ila 5 inç arasında) değişen Afrika cüce sincabı ( Myosciurus pumilio ) var. Diğer uçta, neredeyse 1 metre (3,3 fit) uzunluğa ulaşabilen ve onu gezegendeki en büyük sincap yapan Hint dev sincabı ( Ratufa indica ) bulunur.

3. Sürekli büyüyen dişler

Öte yandan, vücut bölümleri söz konusu olduğunda, bir sincapın çok belirgin ön dişleri her yıl yaklaşık 15 santimetre (6 inç) uzar. Bu, fındık ve diğer yiyecekleri sürekli kemirerek kesici dişlerinin aşınmamasını sağlar.

4. Eklemli bacaklar

Arka ayakları çift eklemlidir, bu da ağaçlar arasında hareket etmelerini kolaylaştırır. Yerçekiminden bağımsız olarak, ayak bilekleri 180 derece dönebilir, böylece arka ayakları geriye dönük ve gövde ve ağaç kabuğuna yapışır. Hızlı bir şekilde yukarı veya aşağı çalışmasına yardımcı olan bu mekanizmadır.

5. Çok amaçlı kuyruk

Kuyruk ise bu kemirgenlerin kışın yağmurdan ve soğuktan korunmalarını sağlayarak vücut ısısını korur. Köpekler gibi, bu uzuv onların dengelenmesine yardımcı olur. Sincaplarla ilgili ilginç bir merakımız da, kuyruklarını diğer sincapları tehlike konusunda uyarmak için kullanmaları ve sorun hakkında uyarmak için belirli şekillerde sallamalarıdır.

6. Yüksek zeka

Sincaplarla ilgili bir diğer ilgi çekici konu da da diğer kemirgenlere göre oldukça hızlı öğrenmeleridir. Birkaç çalışma, yiyecek arama gibi belirli bir görevi yerine getirirken davranışlarını daha verimli olacak şekilde ayarlayabildiğini göstermiştir. Ayrıca sincapların hayvanları ve diğer sincapları aldatabildiği başka araştırmalarda da bulunmuştur.

Bir sincap başkaları tarafından izlendiğini hissederse, genellikle onları yanıltmak için sahte bir delik açar ve bu yere yiyecek bırakıyormuş gibi yapar. Ancak, kazmadan önce yiyeceği ağzına doldurur ve ardından farklı bir yere gömer.

7. Japonya’da bir sincap bahçesi var

Bu tuhaf kemirgenler o kadar sevimlidir ki, Japonya’da Machida Sincap Parkı’nda olduğu gibi, huzur içinde ve sessizce yaşamaları için birkaç bahçeleri vardır. Aslında, turistler onlara bir hayvanat bahçesindeymiş gibi yaklaşabilir ve onları (gerekli koruma ile) evcilleştirebilir.

Taş Kağıt Makas ne zaman başlayacak? Taş Kağıt Makas konusu ve oyuncu kadrosu! Taş Kağıt Makas ne zaman başlayacak? Taş Kağıt Makas konusu ve oyuncu kadrosu!

8. Hastalık bulaştırırlar

Sakin ve sevimli görünümlerine rağmen, sincaplar aynı zamanda çeşitli patolojiler için doğal bir rezervuar ve bir enfeksiyon kaynağıdır. Bu hayvanların bulaştırabileceği en ciddi hastalıklardan bazıları hıyarcıklı veba, tetanoz ve tularemidir.

9. Kör doğarlar

Sincapların gebelik süresi, türe bağlı olarak içi boş ağaçlarda veya toprakta olabilen yuvasında annenin emzirdiği ve yavrularına baktığı 29 ila 65 gündür. Çoğu memeli gibi, yavrular da zamanla keskin ve odaksal bir çevresel görüşe sahip olana kadar gözlerini açarlar.

Görüş aralıkları, sincapların başlarını hareket ettirmeden yukarıyı ve yanları gözlemlemelerini sağlar.

Kaynak: benimhayvanlarim.com