Ulusal

Hanönülü Özdemir'in pandemi hobisi iş oldu: Ceviz ağacından 'Kuksa'

Kastamonu'ya bağlı Hanönü ilçesindeki küçük bir atölyede kuru ceviz kütükleri hayat buldu. Kemal Özdemir’in pandemide hobi olarak başladığı ahşap oyma uğraşı, seri üretime dönüştü. Finlandiya’da popüler olan ve eşi benzeri olmayan el emeği “kuksa” Kastamonu’da Karadeniz kültürü ile buluştu.

Abone Ol

Kastamonu’nun Hanönü ilçesinde, ceviz ağacından sanat yaratan Kemal Özdemir’in kuksa atölyesi, sıradan bir hobiyi gelir kaynağına dönüştürdü. Kamu görevlisi Özdemir’in pandemide hobi olarak başladığı oyma ahşap kupa uğraşı, seri üretim oldu.

Ceviz ağacından yapılan kuksaların özelliği, ağacın doğal desenlerini ve benzersiz güzelliğini koruyarak varlığını sürdürmesi. Birbirine benzemeyen, eşsiz ve doğal ceviz desenli bu kupalar asıl olarak Finlandiya kültüründe popüler. Kuksa, insanların özel anlarında kullandığı, hediye ettiği ve içeceklerini o ana özel olarak keyifle içtiği bir bardak olarak biliniyor.

Karadeniz bölgesinde ender rastlanan kuksa işçiliğini Hanönü ilçesinde temsil eden kamu görevlisi Kemal Özdemir, pandemi döneminde oğlunun yardımı ve köylülerin desteğiyle kendi atölyesini kurdu. Ceviz ağacının kütüklerinden elde ettiği malzemelerle kuksa yapımına başlayan Kemal Usta, ilk günlerde bir tane bile üretmekte zorlanırken daha sonra hızlandı; taleplerin artmasıyla boş anlarını dahi değerlendirerek siparişlerini yetiştirmeye başladı. Şu sıralarda ürettiği kuksa sayısı ayda 20’yi geçiyor.

Kuksa yapımında kullanılan ceviz ağacının önemini vurgulayan Kemal Özdemir, ağacın orta sert yapısının şekil verme sürecini kolaylaştırdığını ve orta sertlik sayesinde bardağın görsel olarak daha etkileyici formlara sokulabildiğini söyledi. Özdemir, ceviz ağacının farkını “Şekil vermek ve zımparalamak kolay. Daha önemlisi sıcak suya dayanıklı; çatlamıyor”  sözleriyle anlattı.

Boş vakitlerini değerlendirmek için başladığı kuksa yapımına 2 yıl sonra sipariş alarak, profesyonel olarak devam ettiğini belirten Kemal Özdemir, yurt dışından da siparişler aldığını söyledi. Şimdilik tanesini 200 TL civarında satan Özdemir üretim sürecini tarif etti:

Ağacın kuru olması gerekiyor. Kütük haline getirilen ceviz ağacını belirli ölçülerde keserek masaya sabitliyorum. Ardından oyma işlemine geçerek bardağa ve kişiye özgü şekiller veriyorum. Şekillendirme işlemi sonrasında bardağı elle zımparalıyor ve hakiki zeytinyağı ile yağlayarak kurumaya bırakıyorum. Son olarak, yağladığım kuksaları müşterilerin hizmetine sunuyorum. Bu işçilik Karadeniz bölgesinde nadir bulunur. Başlangıçta pek siparişlerim olmazdı. Sosyal medyadan fark edip yazanlar olunca daha fazla sipariş çıkarmaya başladım.

(Kaynak: Gizem Azboy/9.Köy)