Türkiye için büyük bir tehdit oluşturan kahverengi kokarca böceği 2024 yılında da tarım alanlarına zarar veriyor. Kahverengi kokarca böceğine karşı müdürlükler alarma geçerken Gürcistan'dan bölgeye giren böceklerin önüne geçilmeye çalışılıyor. Bugün de 30 kilometre yol kat eden kahverengi kokarca böceğine karşı hareketlilik Ardahan'da başladı. Kastamonu'da da tehdit devam ediyor. İşte tüm detaylar…
ARDAHAN'DA BÜYÜK ÇALIŞMA
Ardahan'ın Posof ilçesinde bahçelerdeki ağaçları istila eder kahverengi kokarca böcekleri önce yaprakları yiyip bitiriyor sonra bitkilerin kökünü kurutuyor. Kahverengi kokarca böceğine karşı başlatılan biyolojik mücadelede Samuray Arıları kullanılıyor.
Tarım alanında tehlikeli bir böcek türü olarak bilinen kahverengi kokarca böceği birçok bitki türü için büyük tehdit oluşturuyor. Gürcistan'dan bölgeye geldiği saplanan böceklerin günde 30 kilometre yol katettiği belirtiliyor.
Dadandığı bahçelerde yaprakları yiyip bitiren kahverengi kokarca böceği meyvelerin suyunu emdiği gibi bitkilerin kökünü de kurutuyor. Adeta ürünlerin can damarını kesen kahverengi kokarca böceğine karşı Ardahan Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından hareketlilik başladı. Ardahan Tarım ve Orman İl Müdürü Muhammet Fatih Cineviz, "Kahverengi kokarca ile ilgili en etkili mücadele yöntemi biyolojik mücadele. Bizde bu kapsamda, laboratuvarda çoğaltılan bu arı türünü doğaya salacağız. Bu şekilde zararlının doğada yumurtalarını parazitleyip, zararlının popülasyonunu kontrol altında tutacağız" sözlerini dile getirdi.
İNSANLARA ZARAR VERİYOR MU?
Kahverengi kokarca böceğinin insan sağlığı açısından tehlike oluşturmadığı belirtilirken, Yaz aylarının sonunda saklanmak isteyen böceklerin ev, depo gibi korunaklı alanları tercih ettiği ve fiziki rahatsızlık oluşturduğu aktarıldı. Sonbaharda kışlıklara çekilme safhasında ve ilkbaharda kışlıklardan çıkma öncesinde yapılacak olan mekanik müdahale doğrultusunda popülasyonun çoğalmasının önüne geçilebileceği vurgulandı.
Kahverengi kokarca böceğinin kış döneminin Nisan ayının sonuna kadar kışlıklarda geçirdiğini belirten uzmanlar, kışlamış erginlerin kışlıklardan dağılmadan kitle halinde imha edilmesinin son derece önemli olduğunu vurguladı. Halk sağlığı alanlarında kullanılan ilaçlar ile ilaçlama yapılabileceği belirtilirken Mayıs ayından sonra hareketli olduğu dönemlerde ise ruhsatlı bitki koruma ürünleri gibi tarımsal alanlarda ilaçlı müdahale yapılması gerektiği aktarıldı.
İl-İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından yapılacak mücadele duyuruları kapsamında katılım sağlayan ve katılmayanların mücadele yapmaya ikna edilmesi gerektiği belirtilirken uzmanlar herkese böceklere karşı önlem almaya davet etti.
(kamu son haber)