Kültür-sanat

İçimizdeki şeytanlara zülfikarlarla saldırdık: İçimizdeki Şeytan romanı ne anlatıyor?

Sabahattin Ali'nin İçimizdeki Şeytan romanı ile alakalı detaylı bilgi haberimizde...

Abone Ol

İçimizdeki Şeytan, usta kalem Sabahattin Ali tarafından kaleme alınan 2. romandır. Okurlar arasında oldukça popüler olan İçimizdeki Şeytan,  tavsiye listelerinde de yerini almıştır. Özellikle genç yaştakilerin okumasının tavsiye edildiği bu roman, insana dair düşüncelerin detaylıca ele alındığı bir eserdir. 

İçimizdeki Şeytan, hayata bakışları tamamen farklı olan iki insanın boşanma sürecini konu edinen bir romandır. Romanda Macide ve Ömer'in aşkları ve boşanma süreçleri anlatılır. 

Ömer, hayattan ve her şeyden sıkılmış bir gençtir. Vapurda bir kızı görünce aşık olur. Kızın yanına konuşmaya giden Ömer, ondan etkilenir. Adının Macide olduğunu öğrendiği bu kız da zamanla Ömer'den etkilenmeye başlar.

Macide hayatında birtakım zorluklar yaşar. Ardından İstanbul'a gelip Ömer'in evinde yaşamaya başlar. Ömer ve Macide bu durumu evlilik olarak isimlendirir.

Fakat Ömer ve Macide çifti, zamanla maddi sıkıntılar çekmeye başlar. Ömer, maddi sıkıntılar nedeniyle tuhaf davranmaya başlar. Son olarak Macide'nin gözü önünde başka bir kadınla görüşmesi, çiftin ayrılmasına sebep olur. 

Fakat Macide ve Ömer'in başına gelenler bundan ibaret değildir. Çifti maddi sıkıntıların yanısıra birçok farklı dert de beklemektedir.

İçimizdeki Şeytan Karakterleri Kimlerdir?

Ömer: Kitabın baş karakteri olan Ömer, hem istekli hem de inançsız, kararsız bir tiplemedir. Hayatına dair pek de bir olumlu görüşü yoktur. Zekidir. Fakat halktan kopuk yaşar ve oldukça sorumsuz bir insandır. 

Macide: Ömer ile tamamen farklı görüşlere sahip bir kadındır. Hayatından ödün vermeyen, duygusal, zeki, oturaklı ve iyimser bir karakterdir. 

Nihat: Kendisini diğer insanlardan üstün gören ve kimseyi beğenmeyen bir tiplemedir. Güçlü olmayı hayattaki en önemli şey olarak görür. Diğer insanlardan daha iyi yaşamayı kendisine reva görür. 

Bedri: Zeki, güçlü ve çok konuşmayan bir tiptir. Kendi emeğiyle hayatını sürdürmeye çalışan, çalışkan, bilinçli bir karakterdir. Ülkenin entelektüel kişilerini yansıtan bir tiplemedir.