Gelişen teknoloji ile birlikte neredeyse her evde internetin bulunması ve çocukların erken yaşlarda ebeveynlerinin telefonlarını kullanabilmesi nedeniyle ülke genelindeki cafelerde olduğu gibi Taşköprü ilçemizde de hizmet veren İnter Cafe'nin işleyişine de olumsuz bir şekilde etki ediyor.

Taşköprü ilçemizde 26 senedir İnternet Cafe işletmeciliği yapan sevilen ve tanınan başarılı esnaflardan Cavit Çelik, Taşköprü'de bu işi sadece kendisinin yaptığını ve internet cafelerin artık eskisi kadar rağbet görmediğini dile getirdi.

40d33977-4638-427a-a0e8-6d0a02cf1484

Çelik ayrıca gazetemiz muhabiri Oğuzhan Erdoğan'a yaptığı açıklamada; 

" Yaklaşık 26 senedir sadece Taşköprü ilçemizde olmak üzere İntenet Cafe işletmeciliği yapıyorum. Bu işe 1998 yılında internetin ülkede daha yeni yeni bilindiği zamanlarda başladım. 1998 yılından 2003 yılına kadar bir çok cafe işlettikten sonra 2007 yılından beri Taşköprülülere hizmet verdiğim Tuana İnternet cafe ile işletmeciliğime devam ediyorum. Ülke genelinde özellikle de kırsal bölgelerde internet cafelere olan rağbet oldukça azaldı. Özellikle her sektörde olduğu gibi pandemi döneminde bizimde işlerimizde büyük oradan azalış oldu. İnsanlar uzunca süre evlerinden çıkamadı ve kalabalık ortamlarda bulunamadı. Bu durum da bizi olumsuz şekilde etkiledi. İnsanlar artık günümüzün gereği olarak evlerine internet bağlatıyorlar. Bugün neredeyse her evde internet bağlantısı var diyebiliriz.

4d55016c-fb9d-47e7-aa65-7b5d997bc00d

Bizlerde vatandaşlarımıza yenilikler sunmak amacıyla sadece internet cafe hizmeti vermiyor, dükkanımızda bulunan oyun makineleri ve playstationlar ile birlikte burada güzel ve eğlenilebilecek bir ortam sunuyoruz.

Taşköprü ilçemizde şuan bu işi yapan tek benim ve benden sonra da bu işi birisinin yapacağını düşünmüyorum. Taşköprü'de internet cafe işletmeciliğinde son nesilim diyebilirim.  Sabah 09.30'da dükkanımı açıyorum ve genellikle gece saat 01.00'e kadar burada oluyorum. 
Bu işte unutamadığım bir anı olarak aklıma gelen bir iki şey var bir tanesi ise şu;  ilk başlarda bilgisayarların henüz her yerde yaygınlaşmadığı dönemde cafeye gelen müşterilen bir çoğu yazı yazacağı zaman klavyede bazı tuşların yerini bulamayıp bize tuşların yerlerini sorarlardı bizlerde sürekli yardımcı olurduk.


Aslında bugün bile ilçemizde internet cafe işletmeciliği çok iyi bir şekilde devam eder fakat nüfusun az olması burada büyük bir etken. Zaten sadece internet cafe işletmeciliği ile bir insanın geçinmesi neredeyse imkansız diyebiliriz. Bizim burada en büyük avantajlarımızdan birisi oyun makinelerimiz ve playstationların olması" dedi. 

65e284ad-9cac-4b13-9839-8c226c85ef51

Ayrıca internet kafelerin ülkemizin bilgisayar çağına ayak uydurmasında büyük bir yeri olduğunu pahalı ve lüks bir teknoloji olması sebebiyle Türk milletinin klavye ile internet kafeler sayesinde tanıştığını, teknolojinin sürekli gelişmesi ve ilerlemesi ile insanların güncel teknolojiyi ancak internet kafelerde yakalayabildiğini belirten Çelik, bugün için hemen hemen herkesin evinde internetin olduğunu ve bir bilgisayarın bulunduğunu ancak gelişen teknolojiyi yakalamanın oldukça masraflı olduğunu söyledi. "İnternet kafelerde ise durum evdekilerden biraz farklı. Çünkü sistemini sürekli güncel tutmak zorunda olan internet kafeler hemen hemen her yıl sistemini yenilemekte ve yükseltmektedir. Şu an kafede kullanılmakta olan makinelerin 1 adetinin yaklaşık 50.000 TL bedele sahip olduğunu bunu her yıl yenileyip yükseltmeyi ev kullanıcılarının yapmasının çok zor olduğunu her ne kadar internet kafe devri bitti diye konuşulsada hala gerekli ve ihtiyaç duyulan bir sektör. Ayrıca müşterilerinin büyük çoğunluğunun evinde interneti ve bilgisayarı olduğu halde hala internet kafeyi tercih ettiğini bunun sebebinin ise kafe kültürü diye tabir edebileceğimiz kafedeki arkadaşlık ortamının evlerde bulunamadığını, sektör olarak kendisini hala güncellemeye devam ettiğini ve yatırımlarımı sürdüreceğim.

Her şeyden önce ne kadar teknoloji ile iç içe çalışsak da iş yerim için kafe kelimesini kabul etmediğimi, iş yerimin ünvanının internet evi olduğunu belirtmek isterim. 
1998 yılından bu tarafa ilçemizde internet erişim hizmeti vermekteyiz. İlk yıllarımızda insanlar acaba bozulur mu korkusu ile klavyeye dokunmaktan korkar mause tutmayı bilmezlerdi. O yıllarda internet hizmeti bireysel aboneler için çok pahalı bilgisayar ise kolayına ulaşılamaz bir cihazdı.  Bizim gibi internet evleri olmasaydı, ülkemizde bilgisayar kullanımı ve teknolojiye uyum bu kadar hızlı artmamış olurdu.

 Hatırlayanlarınız vardır XP cafe isimli bir iş yerimiz vardı. Yıl 2003'tü ve kafelerde sigara içmek yasak değilken bizim bu işlerimizde sigara içilen ve içilmeyen alan olarak iki ayrı bölüm vardı. Buradaki amaç genç kardeşlerimizi sigara dumanına maruz bırakmadan hizmet vermekti. Kapıdan müşterimiz içeriye girer abi bana bir masa aç derdi. Boş yer olmadığını söylediğimde nasıl yani hiç ses yok diyerek bize inanmaz masaları tek tek kontrol ederlerdi. Aynı bir kütüphane edasında hizmet verdik. Genç kardeşlerimizin bilgiye ulaşabileceği ilim irfan yuvası haline getirdik. 
 Tabi her meslekte olduğu gibi bizim sektörde de para kazanmak hırsı ile hiç tasvip etmediğimiz dezenformasyonlar olmadı değil. Ancak gördüğünüz üzere bugün onlardan hiçbirisi ortada yokken ben tek başıma ilçemizde bu hizmeti yaşatmaya çalışıyorum. 
 Her ne kadar hemen hemen herkesin evinde internetide bilgisayarı da olmuş olsa buranın havası farklıdır. Müşterilerimin büyük çoğunluğu bi bilgisayarımızda internetimiz de var ancak Senin buradaki keyfi evimizde alamıyoruz diyorlar. 
 Bir diğer hususta teknoloji çok hızlı ilerliyor. Bizler bu işi meslek olarak yaptığımız için bilgisayar sistemlerimizi teknolojiyi takip ederek sürekli güncel tutmak zorundayız. Bugün iş yerimdeki bir takım bilgisayar yaklaşık 50.000 TL değerinde ve ben bunu günün şartlarına göre sürekli guncelliyorum. Bir ev kullanıcısının teknoloji bu denli takip ederek sistemini güncel tutması hiç de kolay değil. 
 Başka bir açıdan bakacak olur isek çok yakın geçmişte tüm dünya bir pandemi yaşadı. Bu salgında okullar kapalıydı ve çocuklar eğitimi uzaktan internet aracılığı ile gördüler. Ben yakın gelecekte okul binaları yerine eğitimin online olarak verileceğini düşünüyorum. Biz internet evleri tüm Türkiye'de bilgisayarı olmayıp uzaktan eğitime katılamayan genç kardeşlerimiz için iş yerlerimizi ücretsiz olarak açtık. Her ne kadar Bizler dışarıdan oyun oynanan mekanlar olarak görülsek de iş yerlerimizin ana faaliyet konusu eğitim öğretime aracılık yapmak ve destek olmaktır. Ruhsatlandırmalarımız da yaş sınırlarından anlaşılacağı üzere buna uygun olarak yapılmıştır. Bugün her önüne gelenin açamayacağı bir iş yeridir. Çünkü artık devletimiz bu işe el atmış ve ruhsat alabilmek için mesleki sertifikaya sahip olma şartını getirmiştir. 
 İşlerimize gelince Allah'a hamdolsun, eski parlak günleri kadar olmasa da hala ayakta durmayı başarabiliyoruz. İlçemizde bir ihtiyaca cevap verdiğimizi, dışarıdan gelip de yaz aylarında vakit geçirmeyen misafirlerimize, üniversiteler açıldığında üniversite okuyan gençlerimize bir yuva sıcaklığında hizmet etmeye devam edeceğiz. Gönül isterdi ki ilçemiz göç vermesin, iş ekmek kapıları olsun, son yıllarda yaşanan ekonomik buhran yaşanmasın ve biz de hizmetimizi daha üst bir seviyeye çıkartabilirim. Elimizden gelenin en iyisini vermeye çalışıyoruz. İnternet ile ilgili ilçemiz halkının ne ihtiyacı var ise 7'den 77'ye kapımız herkese açıktır." dedi.

Taşköprü'de 30 köy yolu ulaşıma kapalı! Taşköprü'de 30 köy yolu ulaşıma kapalı!

Özel