Gündem

İsmail Hakkı Dümbüllü kimdir, ne zaman öldü? İsmail Dümbüllü neden gündem oldu?

Türk tiyatro ve sinema oyuncusu İsmail Hakkı Dümbüllü ismi arama motorlarında araştırılmaya başlandı. Vatandaşlar tarafından İsmail Hakkı Dümbüllü’nün hayatı ve neden gündem olduğu merak edilmektedir. Peki, İsmail Hakkı Dümbüllü kimdir, ne zaman öldü? İsmail Dümbüllü neden gündem oldu?

Abone Ol

Türk tiyatro ve sinema oyuncusu İsmail Hakkı Dümbüllü ismi arama motorlarında araştırılmaya başlandı. Vatandaşlar tarafından İsmail Hakkı Dümbüllü’nün hayatı ve neden gündem olduğu merak edilmektedir. Peki, İsmail Hakkı Dümbüllü kimdir, ne zaman öldü? İsmail Dümbüllü neden gündem oldu? İsmail Dümbüllü’nün kavuğu kimde? İsmail Dümbüllü ne zaman öldü? İsmail Dümbüllü neden, kaç yaşında öldü?

İsmail Hakkı Dümbüllü kimdir?

İsmail Dümbüllü, 1897 yılında İstanbul’un Üsküdar semtinde dünyaya gelmiş 2.Abdülhamid’in silahtarlarından Zeynel Abidin Efendi’nin oğludur.

Küçük yaşta tiyatroya adım atmış ve Kel Hasan Efendi’den eğitim almıştır. Şehzadebaşı Tiyatrosu’nda sahneye çıkan meddah, tuluat ve ortaoyunu gibi geleneksel sahne sanatları alanında ustalaşan İsmail Dümbüllü zamanla kendine has bir üslup geliştirmiş ve halkın beğenisini kazanmıştır.

Kavuklu geleneğinin önemli temsilcilerinden olan İsmail Dümbüllü komedi ve hiciv oyunlarıyla bilinmektedir. İsmail Dümbüllü’nün rol aldığı sinema filmleri ise şunlardır:

  • Nasreddin Hoca – 1971
  • İstanbul Kazan Ben Kepçe – 1965
  • Soytarı – 1965
  • Serseri Aşık – 1965
  • Temem Bilakis – 1963
  • Fındıkçı Gelin – 1954
  • Gol Kralı Cafer – 1962
  • Ekmek Parası – 1962

 İsmail Dümbüllü ne zaman öldü?

İsmail Hakkı Dümbüllü, geçirdiği trafik kazasının ardından henüz 75 yaşındayken 5 Kasım 1973 tarihinde hayatını kaybetti.

İsmail Dümbüllü neden gündem oldu?

Sabah gazetesi yazarı Salih Tuna’nın Kara Harp Okulu Mezuniyet töreninde “ Mustafa Kemal’in Askerleriz” sloganı atan teğmenleri disiplinsiz bir görüntü oluşturduklarını savunduğu yazısının ardından İsmail Dümbüllü ismi gündeme geldi. Salih Tuna yazısında; “… dilleriniz “ Mustafa Kemal’in Askerleriz” dese de pratikte İsmail Dümbüllü’nün askerleri olmaktan öteye geçemezsiniz.” ifadelerini kullanmasıyla birçok vatandaş İsmail Dümbüllü ismini araştırmaya başladı.

İsmail Dümbüllü’nün kavuğu kimde?

İsmail Dümbüllü hocası Kel Hasan Efendi’den devraldığı kavuğu 1968 yılında düzenlenen törenle Münir Özkul’a devretti. İsmail Dümbüllü’nün kavuğu sırasıyla Müjdat Gezen, Ferhan Şensoy, Rasim Öztekin ve son olarak Şevket Çoruh’a devredildi.