Çalışanlar, mevcut işinden ayrılmak istemesine rağmen, kendi rızasıyla işi bırakması halinde tazminat alamayacağı düşüncesiyle aynı şirkette çalışmaya devam ediyor. İş Kanunu'nda yapılan son değişikliklerle birlikte, onlarca şarttan birini dahi karşılıyor olmanız, mahkemeye gitmeden tazminat hakkı almanızı sağlıyor.


Aynı işyerinde geçirilen bir yıl ve üzeri süreler için almaya hak kazanılan kıdem tazminatı, İl Kanunu'na göre, kendi rızanız ile işten ayrılmanız durumunda hak kaybına neden oluyor.

Türkiye'de milyonlarca çalışan, halihazırda çalıştığı yerden memnun olmadığını ve ayrılmak istediğini belirtse de, yıllarca birikmiş olan tazminat hakkından feragat etmek istemediği için aynı işyerinde çalışmaya mecbur bırakılıyor.

Son yıllarda İş Kanunu'nda yapılan değişikliklerin ardından çalışanlar, onlarca ihlal ilkesinden birini dahi karşılamaları halinde hem şirketlerin istifa edebilecek, hem de tazminatlarının tamamını alma hakkına sahip olacak.

290767

Üstelik bu işlemler için herhangi bir dava açma şartı aranmayacak.

Sizler de bu şartlardan birini sağlamanız halinde istifa edebilir ve tazminatınızı alabilirsiniz:

- Maaşınız zamanında yatmamışsa
- Fazla mesai ücretlerin geç ya da eksik ödeniyorsa
- İşyerinde bir üst kademedeki kişi tarafından baskıya / mobbinge maruz kalıyorsan
- Maaşın bir kısmı hesabına, bir kısmı ise (prim adıyla) elden veriliyorsa
- Yıllık izin ya da resmi tatiller olmak üzere izin hakların kullandırılmıyorsa

Paracik4

DAVA AÇMAMAK İÇİN ÇALIŞIRKEN ŞİKAYETTE BULUNMANIZ ŞART

Yukarıda yer alan ihlaller her ne kadar haklı fesih gerekçesi olsa da, bu ihlalleri çalışma süreniz boyunca Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na bildirmeniz ve şikayette bulunmanız gerekiyor.
Aksi halde, işten ayrılma sonrasında yapılan başvurular geçersiz sayıldığından, çalışanlar hakkını mahkeme yoluyla aramak zorunda ve dava açmak mecburiyetinde.

Son Dakika Altın Fiyatları: İslam Memiş tarih ve rakam açıkladı! Son Dakika Altın Fiyatları: İslam Memiş tarih ve rakam açıkladı!

Konuya ilişkin bir paylaşım yapan SGK Uzmanı Özgür Erdursun, şu ifadeleri kullandı:

Çalıştığınız işyeri iş kanununa uymuyorsa, çalışırken çalışma bakanlığına şikayette bulunmanız gerekiyor, (kovulma riskini göze alarak) işten ayrıldıktan sonra şikayette bulunmanız bir işe yaramıyor, bu durumda dava açmanız gerekiyor.

Bu saçma uygulamaya çalışma bakanlığı son vermeli, davalar çok uzun sürüyor ve işçi için maliyetli oluyor.

Çalışanın hakkını koruyacak bir birim kurulmalı...

İstifa Ederseniz Tazminat Almanız Mümkün
HASTALIK KAYNAKLI İSTİFALAR İÇİN DE TAZMİNAT ÖDENECEK

Bu maddelerin dışında, tıpkı askere gidecek kişinin eksiksiz tazminat alabilmesi gibi, sağlık sorunlarını gerekçe göstererek işten ayrılan kişi de kıdem tazminatına hak kazanmakta.

Örneğin bir çağrı merkezinde müşteri temsilcisi olarak çalışan işçi, bir doktordan 'gürültülü yerde çalışması uygun değildir' şeklinde bir rapor alması halinde, mevcut işine devam edemeyeceğini gerekçe göstererek tazminat hakkı alabilir.


Kaynak: Halk TV
 

Editör: Kastamonu Haber Merkezi