Kastamonu

İstiklal Marşı İlk Hangi Gazetede Yayımlandı? Hüsnü Açıksöz’ün Mirası!

Kastamonu’nun önemli gazeteci ve yazarlarından Hüsnü Açıksöz, ölümünün 85. yıl dönümünde anılıyor. 1896 yılında Bulgaristan’ın Kırcaali şehrinde doğan Hüsnü Açıksöz, ailesiyle birlikte yerleştiği Kastamonu’da lise öğrenimini sürdürürken, 1. Dünya Savaşı’na katıldı. Savaşın ardından, 1919’da Kastamonu’da çıkardığı ve yazı işleri müdürlüğünü üstlendiği Açıksöz gazetesiyle tanındı.

Abone Ol

Kastamonu’nun önemli gazeteci ve yazarlarından Hüsnü Açıksöz, ölümünün 85. yıl dönümünde anılıyor.

1896 yılında Bulgaristan’ın Kırcaali şehrinde doğan Hüsnü Açıksöz, ailesiyle birlikte yerleştiği Kastamonu’da lise öğrenimini sürdürürken, 1. Dünya Savaşı’na katıldı. Savaşın ardından, 1919’da Kastamonu’da çıkardığı ve yazı işleri müdürlüğünü üstlendiği Açıksöz gazetesiyle tanındı. Bu gazete, Kurtuluş Savaşı’nı destekleyen yayınlarıyla öne çıktı ve dönemin önemli isimlerinden İsmail Hakkı Uzunçarşılı, Hasan Fehmi Turgal, Arif Nihat Asya ve Orhan Şaik Gökyay gibi yazarların eserlerine yer verdi.

İstiklal Marşı’nın İlk Yayınlandığı Gazete: Açıksöz

Hüsnü Açıksöz’ün yönettiği Açıksöz gazetesi, 21 Şubat 1921’de İstiklal Marşı’nın ilk kez yayımlandığı gazete olarak tarih sahnesinde önemli bir yere sahip. Ancak gazete, 14 Aralık 1931’de kapandıktan sonra Açıksöz, Kastamonu’daki Erkek Sanat Enstitüsü’nde çalışmaya başladı.

Aynı dönemde Serbest Cumhuriyet Fırkası’nın Kastamonu il örgütünün kurucuları arasında yer aldı.

Kastamonu Milletvekili ve Yeni Bir Gazete: Doğrusöz

1937 yılında ise Doğrusöz adlı yeni bir gazeteyi yayımlamaya başladı. Hüsnü Açıksöz, 3 Nisan 1939’da Kastamonu Milletvekili seçilerek TBMM’de yer aldı, ancak aynı yıl 27 Ağustos’ta İstanbul’da hayata veda etti.

Açıksöz, eserleri ve gazetecilik kariyeriyle Kastamonu’nun gururu olarak anılmaya devam ediyor.

Eserleri ve Hatırası

Hüsnü Açıksöz’ün eserleri arasında "İstiklâl Harbinde Kastamonu" (1933), "Başefendi" (1934), ve "Kim Kimi Yola Getirdi" (1934) adlı oyunları bulunmaktadır. Onun hakkında yazılmış birçok kaynak, Kastamonu’nun basın tarihine ışık tutmaktadır.

Hüsnü Açıksöz, hem bir gazeteci hem de bir milletvekili olarak Kastamonu’nun tarihine derin izler bırakmış bir isimdir.

İLGİLİ HABER

"Hüseyin Hüsnü Açıksöz: Milli Mücadele'nin Sesini Yükselten Gazeteci ve Milletvekili"