Kastamonu

İstiklal Yolu’nun kahramanlık destanı: Kitre bebeklerle İzmir’e uzanan büyük yolculuk!

Kurtuluş Savaşı'nın destansı mücadelesini kitre bebeklerle canlandıran geleneksel el sanatçıları, İstiklal Yolu’nun tarihi hikayesini İzmir’e kadar taşımayı amaçlıyor.

Abone Ol

Kurtuluş Savaşı'nın destansı mücadelesini kitre bebeklerle canlandıran geleneksel el sanatçıları, İstiklal Yolu’nun tarihi hikayesini İzmir’e kadar taşımayı amaçlıyor. Projenin amacı, İnebolu’dan alınan cephanenin kadınlar ve çocuklar tarafından zorlu şartlar altında cepheye ulaştırılma sürecini ve Cumhuriyet'in kuruluşuna giden yolu anlatmak.

Emekli Dr. Öğretim Üyesi Lale Özder’in liderliğinde, ağırlıklı olarak Hacı Bayram Veli Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi öğrencilerinden oluşan 15 kişilik bir grup, geleneksel el sanatçısı Nevin Tahtacı’nın "Gözüm Cephede, Kulağım İnebolu'da: Mustafa Kemal Atatürk ve Şerife Bacılarla Cumhuriyet'e Varmak" projesini hayata geçirdi. Üç ay süren çevrimiçi bir hazırlık süreci sonunda, ekip, İnebolu’dan Polatlı’ya kadar uzanan İstiklal Yolu'nu kitre bebeklerle görselleştirdi.

Lale Özder, bu sanatın aslında heykeltıraşlık bilgisi gerektirdiğini belirterek, ekibin bu alanda eğitim almadan başarıya ulaştığını söyledi. Özder, “Nevin Tahtacı'nın Cumhuriyet’in 100. yılına özel olarak geliştirdiği bu projede, cephanenin kağnılarla taşındığı İstiklal Yolu’nun hikayesini kitre bebeklerle yeniden canlandırdık ve kahraman kadınların fedakârlıklarını yansıttık” diye konuştu.

Projede yer alan sanatçılar farklı şehirlerde olduğu için çevrimiçi olarak bir araya geldiklerini belirten Özder, herkesin kendi kitre bebeklerini, köprüleri ve yolları tasarlayıp tamamladığını söyledi. Şimdiye kadar 9 sergi açtıklarını dile getiren Özder, projeyi İzmir'e kadar genişletmeyi hedeflediklerini ifade etti.

Nevin Tahtacı, projesini gerçekleştirmekten büyük bir memnuniyet duyduğunu belirterek, İnebolu ile Küre arasındaki ahşap köprüyü yumurta kolilerinden yaptığı bir teknikle canlandırdığını söyledi. Tahtacı, kitre bebeklerle sadece İstiklal Yolu'nu değil, bölgedeki yaşamı da yansıttıklarını ekledi.

Projede yer alan Halime Gündüz, Hacı Bayram Veli Üniversitesi’nde yüksek lisans yaptığını ve Nevin Tahtacı ile bu süreçte tanıştığını anlattı. Gündüz, kitre bebeklerin yanı sıra yollardaki detaylar ve kıyafet tasarımlarını da gerçekleştirdiklerini ifade ederek, “Bu projede, Türk kadınının Cumhuriyet’in kuruluşundaki katkılarını ve fedakarlıklarını gençlere aktarmayı amaçladık. Şu anda Polatlı’ya kadar geldik, ancak hedefimiz İzmir’e kadar ulaşmak” dedi.