Manşet

Taşköprü İtfaiye Müdürü Karaduman: Baca temizliği ihmale gelmez!

'Tedbir Almak Hayat Kurtarır' uyarısında bulunan Taşköprü Belediyesi İtfaiye Müdürü Uğur Karaduman, yayınladığı açıklamada; “Kış geldi. Baca temizliği ihmale gelmez" dedi.

Abone Ol

Taşköprü Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü, ısıtma araçlarının daha yoğun olarak kullanıldığı kış aylarında meydana gelen baca tutuşmasının çok sayıda yangına neden olduğunu hatırlattı. 
'Tedbir Almak Hayat Kurtarır' uyarısında bulunan Taşköprü Belediyesi İtfaiye Müdürü Uğur Karaduman, “Baca temizliği ihmale gelmez. Bacalarınızı temizletmeyi ve kontrol ettirmeyi unutmayın. Bacalar, binaların zemin ve bodrum katından başlayıp, çatı katına kadar yükselen kanallardır. Bu kanallar içerisinde oluşan yağ atıkları, zift ve kurumlaşmalar, gerek sobaların, gerekse ticari işletmelerdeki ocakların yakılması sonucu tutuşarak alev alıyor ve baca yangınlarına neden oluyor" ifadelerine yer verildi.

"TEDBİR ALMAK HAYAT KURTARIR"
Taşköprü Belediyesi İtfaiye Müdürü Uğur Karaduman'ın bacı temizliği ile ilgili hayati önem taşıyan açıklaması şöyle: "Ülkemizde her yıl, özellikle kış ayları başta olmak üzere onlarca vatandaşımız karbonmonoksit zehirlenmelerinden yaşamını yitiriyor. Havaların  soğuması ile birlikte yanmaya başlayan soba, kombi, kat kaloriferleri vb. ısı kaynakları ile birlikte sıcak su temini amaçlı kullanılan şofben kaynaklı karbonmonoksit gazı zehirlenmelerine ilişkin alınabilecek basit tedbirler var.

"DOĞRU YAKILAN SOBA ISITIR, YANLIŞ YAKILAN SOBA ÖLDÜRÜR"

Soba zehirlenmesi; Odun, kömür gibi ısınma aracı olarak kullanılan maddelerin yanması ile ortaya çıkan karbonmonoksit ( CO ) gazından kaynaklanır. Bu gaz solunduğunda, akciğerlerden kana karışarak kanda oksijen taşıyan moleküllere bağlanarak oksijenin dokulara taşınmasını engeller. Bunun sonucunda dokulara yeterli oksijen taşınamaz ve kişi hayatını kaybeder.
Tatsız, renksiz, kokusuz olması ve tahriş etme özelliğinin olmaması nedeni ile fark edilmediği için 'sessiz katil' olarak bilinmektedir. Karbonmonoksit zehirlenmesinde ilk belirtilerin baş ağrısı, yorgunluk hissi, mide bulantısı gibi semptomlardır. Genellikle bu semptomların ağırlığı karbonmonoksit düzeyi ve maruz kalınan süre ile ilişkilidir. Ciddi zehirlenmelerde baş dönmesi, kusma, bilinç kaybı ve ölüm görülür.  
Soba, Kömür Ve Doğalgaz kullanımı ile alakalı ne gibi önlemler alınmalıdır.
- TSE belgeli olmalı
- Bacalar standartlara uygun ve yalıtımlı olmalı, düzenli olarak yetkili kişilere soba kurulmadan önce bacalar  temizletilmelidir.
- Kullanılan yakıtın standartlara uygunluğu kontrol edilmeli

- Dumanın geri tepmesini önlemek için bacaların en üst noktasının çatının en üst noktasından 1 metre daha yüksekte olması sağlanmalı ve baca şapkası mutlaka takılmalıdır.

- Bacalar en yakın binadan en az 6 metre uzakta olmalı
- Sobanın altına yanıcı  altlık konmamalı bu amaçla mermer kullanılabilir
- Soba duvardan en az 50 / en çok 150 cm uzağa kurulmalı
- Fazla dirsek ve borudan kaçınmalı .En fazla iki dirsek kullanılmalı
- Soba / dirsek / boru  eklem yerleri duman sızdırmamalı
- Soba tutuşturulurken yakıtın üstten yanması sağlanmalı, soba alttan yakılmamalıdır.
- Sobanın  alt ve üst delikleri açık olmalı
- Yanmakta olan sobaya Kesinlikle yeni kömür ilave edilmemeli
- Kömür sobanız sönmemiş ise Yanan kömür üzerine su dökerek söndürmeyiniz
- Kombi ve şofbenlerin baca bağlantılarını mutlaka projesine uygun şekilde ve yetkili kişilere yaptırılmalıdır. Bacalar yatak odalarından, merdiven sahanlığından, bina girişlerinden, havalandırma boşluklarından, çatı arasından, banyo ve tuvaletten geçirilmemelidir.

- Konutlarda gaz kaçaklarına karşı uygun yerde dedektör bulundurulmalıdır.                                                     - Zehirlenme olaylarına karşı doğalgaz havalandırma menfezlerinin kapatılmaması gerekmektedir.

- Herhangi olumsuz durumlara karşı 112 Acil Çağrı Merkezi Aranmalıdır. Taşköprü İtfaiye Müdürlüğü Daima Hazır."