BU HABER GEZİ TUTKUNLARINI İLGİLENDİRİYOR. YENİ ROTANIZI BELİRLEYİN! NASIL BİR YER? GEZİLECEK YERLER NERESİ?  NERELER GEZİLİR? SİZİN İÇİN ARAŞTIRDIK! DETAYLAR HABERİMİZDE!

KARA ELMAS DİYARI ZONGULDAK!

Batı Karadeniz’in mütevazı güzeli Zonguldak, Türkiye’nin en huzurlu şehirlerinden biri. Taş kömürü madenleri ve Zonguldak Limanı çevresinde şekillenen şehir, doğal güzelliklerini ziyaretçileriyle cömertçe paylaşıyor.

Karadeniz’in Batı kıyısında önemli bir ticaret limanı olan Zonguldak, demir-çelik işletmeleri, kömür madenleri ve doğal zenginliğiyle öne çıkıyor. Yeşil ve mavinin ahengiyle huzur bulan şehrin altı da üstü de paha biçilemez hazineler barındırıyor.

Zonguldak Hakkında

Batı Karadeniz bölümünde yer alan Zonguldak’ın güneyinde Çankırı ve Bolu, doğusunda Kastamonu ve Bartın, batısında ise Karadeniz bulunuyor. Şehre deniz ve karayoluyla geniş bir ulaşım ağı bulunuyor. Bunların yanı sıra Zonguldak’a Zonguldak Çaycuma Havalimanı üzerinden gerçekleşen uçuşlarla da seyahat ediliyor. Plaka kodu 67 olan Zonguldak, Türkiye’nin en zengin taş kömürü madenlerine sahip. Ekonomisi Zonguldak Limanı, demir çelik işletmeleri ve taş kömürü madenciliği üzerine gelişen şehirde kömür madeni ilk olarak II. Mahmut zamanında, 1829 senesinde bulundu. İlk kömür ocakları ise 1848 senesinde açıldı. O günden beri kara elmasın şehri olarak anılan şehirde, bu isimle bir üniversite bile kuruldu. Eskiden Zonguldak Karaelmas Üniversitesi adıyla eğitim veren üniversite günümüzde merhum başbakan Bülent Ecevit’in adını aldı ve Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi olarak eğitime devam ediyor.

Zonguldak İlçeleri

  • Zonguldak (il merkezi)
  • Alaplı
  • Çaycuma
  • Devrek
  • Gökçebey
  • Karadeniz Ereğli
  • Kilimli
  • Kozlu

Kara Elmas Diyarı Zonguldak’ta Görülecek Doğal Güzellikler

Kara elmasın memleketi olarak tanınan Zonguldak’ın tabiatı, doğanın bütün renklerini cömertçe sergiliyor. Karadeniz’in en güzel plajlarının yanı sıra büyüleyici güzellikteki mağaraları ve kaplıcalarıyla şehir, seni unutulmaz bir tatile çağırıyor.

Cehennemağzı Mağaraları

Mitolojide “Hades’in ölüler ülkesi” olarak geçen Cehennemazğzı Mağaraları,  yan yana sıralanmış üç mağaradan oluşuyor. Ereğli’de Hristiyanlığın ilk dönemlerinde ibadet yeri olarak kullanılan mağaralar, Hristiyanlık öncesi dönemlerde de kutsal kabul ediliyordu. Herkül’ün 12. görevini gerçekleştirdiği yer olarak Yunan mitolojisinde de önemli bir yere sahip olan mağaraların akustiği de oldukça iyi. Cehennemağzı Mağaraları’nın içinde yer alan Ayazma Mağarası, akustik özelliği sayesinde konserlere de ev sahipliği yapıyor.

Çitdere Tabiat Koruma Alanı

Doğada vakit geçirmeyi sevenlerin tertemiz havada uzunca yürüyüş yapacağı Çitdere Tabiat Koruma Alanı,  Zonguldak’ta piknik yapabileceğiniz en güzel yerlerden biri. Ağaç türlerine meraklıysanız, Zonguldak’ın yeşilinin kaynağı olan Istranca meşesinin en nadide örneklerini burada görebilirsiniz.

zongoldakta-gezilecek-yerler-7

Gökgöl Mağarası

Zonguldak merkezde yer alan Gökgöl Mağarası, 3350 metrelik uzunluğuyla şehrin en uzun 2. Türkiye’nin ise 10. en uzun mağarası. Mağaranın içinde kalkerli ve kireçli yapının yer altı suları ile şekillenmesiyle ortaya çıkan travertenler, dikitler ve ve sarkıtlar yer alıyor. Gökgöl Mağarası, doğal güzelliğiyle görenleri kendine hayran bırakıyor.

Çayır Köyü Su Mağarası

Türkiye’de Mağara turizminin en çok geliştiği yöre Karadeniz ve mağara sayısı bakımından en şanslı illerden biri de Zonguldak… Çaycuma’ya bağlı Çayır Köyü’nde yer alan Su Mağarası, cezbedici doğal güzelliğiyle görenlerin hafızalarına kazınıyor. Mağaranın ağız bölümündeki gölcüklerde yetiştirilen alabalıkların çeşitli hastalıklara iyi geldiği rivayet ediliyor.

Harmankaya Şelaleleri

Şehir merkezinden arabayla 15 dakikalık uzaklıkta olan şelaleler, tabiatın içinde saklı bir cennet niteliği taşıyor. Harmankaya Şelaleleri, Ulutan, Kızılcapınar ve Gülüç Baraj Gölleri’nde doğayı keşfetmenin mutluluğunu yaşarken, aynı zamanda ruhunuzu dinlendirme şansına sahip olabilirsiniz.

zongoldakta-gezilecek-yerler-5Dirgine Çayı Rafting Parkuru

Yedigöller Milli Parkı güzergahı üzerindeki Dirgine Çayı, maceraseverler için Zonguldak tatiline heyecan katma olanağı sunuyor. Özellikle mart-haziran arası yükselen su seviyesiyle raftingciler için harika bir parkura dönüşen çayda rafting için birçok tesis bulunuyor. Her yıl ünü biraz daha duyulan Dirgine Çayı, Karadeniz’de rafting yapılacak en güzel yerlerden biri.

Zonguldak Plajları

Yaz aylarında hem yöre halkı hem de turistler tarafından yoğun ilgi gören Zonguldak plajları, Karadeniz’de denize girilecek en güzel plajlar arasında üst sıralarda yer alıyor.

zongoldakta-gezilecek-yerler-6

Zonguldak, 80 kilometrelik kıyı şeridiyle birçok doğal kumsal ve plaja sahip. Siz de denizden uzak kalamayanlardansanız bu huzur dolu atmosfer size çok iyi gelecek. Kumsallar yaz aylarında hem yöre halkı tarafından hem de ziyaretçiler tarafından tercih ediliyor.

  • Filyos
  • Alaplı
  • Mevreke
  • Ereğli
  • Armutçuk
  • Kireçlik
  • Ilıksu
  • Değirmenağzı
  • Karakum
  • Kapuz
  • Uzunkum
  • Hisararası
  • Göbü
  • Türkali
  • Sazköy

Zonguldak’ta Gezilecek Tarihi Yerler

Doğası kadar tarihiyle de ön plana çıkan Zonguldak, ziyaretçilerine eşsiz tarihi birikimini de sergiliyor. Zonguldak tatiliniz sırasında gezip görebileceğiniz pek çok doğal alanın yanı sıra tarihi yapılar da var. Şehri gezmeye birkaç gün ayırarak Zonguldak’ın kültürel yapısını, tarihini ve eşsiz yemeklerini deneyimleyerek keyifli zaman geçirebilirsiniz. Kömürle şekillenen Zonguldak’ta görülecek yerlerin başında ise Uzun Mehmet Anıtı ve Zonguldak Maden Müzesi geliyor.

Uzun Mehmet Anıtı

Cumhuriyet’in 50. yılı şerefine 1973’te inşa edilen anıt; şehit madenci, şehit asker ve madenlerin ilk şehidi olarak efsaneleşen Uzun Mehmet anısına yapıldı. Şehir merkezine 2 kilometre uzaklıkta olan anıt, Zonguldak’ı simgeleyen oldukça özel bir miras.

zongoldakta-gezilecek-yerler-2Zonguldak Maden Müzesi

Kara elmasın yerin altından çıkarılıp nasıl işlendiğini, kömür madenlerinin nasıl işlediğini adım adım öğrenebileceğiniz Zonguldak Maden Müzesi, şehrin en ilgi çekici turistik noktalarından biri.  Sergi salonlarının yanı sıra toplantı salonlarının da yer aldığı müze,doğa tarihive teknoloji meraklıları için görülemeye değer.

Filyos Kalesi

Zonguldak’ın simgeleri arasında yer alan Filyok Kalesi, Milattan Önce 3. yüzyılda ticari gemileri gözetlemek için yapılmış. Tarihin farklı dönemlerinde Cenevizlilerin, Bizanslıların ve Romalıların hakim olduğu Filyos’ta bulunan kale kompleksinde; su kemerleri, yeraltı şehri, açık hava tiyatrosu gibi önemli tarihi kalıntılar da yer alıyor.

zongoldakta-gezilecek-yerler-1Ereğli Müzesi (Halil Paşa Konağı)

19’uncu yüzyıl sonlarında Halil Paşa Karamanoğlu tarafından yaptırılan Halil Paşa Konağı, her yıl binlerce ziyaretçiyi ağırlıyor. 1870 senesinde inşa edilen tarihi konak, 1989 senesinde restore edilerek müze olarak ziyarete açıldı. Bugün Karadeniz Ereğli Müzesi’ne de ev sahipliği yapan Halil Paşa Konağı, zengin koleksiyonu ve zarif mimarisiyle de beğeni kazanıyor. Müzede Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı devirlerinden kalan eserler sergileniyor. Birinci katta kandil, takı, madeni eşya gibi arkeolojik eserlerin sergilendiği müzenin ikinci katında yöreye ait tespihler, saatler, dokuma aletleri ve silahlar sergileniyor.

Tieion Antik Kenti

Zonguldak’ın en eski çağlara açılan kapısı Tieion Antik Kenti, Filyos Çayı üzerinde yer alıyor. Tarih boyunca pek çok medeniyetin egemenliğine giren kentin kalıntıları arasında; üç kemerli bir duvar, harebe şeklinde bir tapınak, Romalılar zamanında yapılan bir kale, sulara gömülmüş bir antik liman, iki nekropol, bir akropol ve Çayır Köyü Su Mağarası’ndan gelen suyu kente ulaştıran su kemeri yer alıyor.

zongoldakta-gezilecek-yerler-4Köprülü Camii

Sadrazam Köprülü Mehmet Paşa tarafından yaptırılan camii, yüzyıllardır şehrin merkezinde tüm ihtişamıyla ayakta duruyor. Osmanlı Dönemi’nde, Sadrazam Köprülü Mehmet Paşa’nın isteği ile yaptırılan Köprülü Camii, kiremitli kubbesi ve mimarisi ile bu cami, muhteşem bir görüntüye sahip.

Zonguldak Festivalleri

Zonguldak’ta her yıl 21 – 26 Haziran arası düzenlenen Karaelmas Uluslararası Kültür ve Sanat Festivali, hem yurt içinden hem de yurt dışından pek çok halk dansı ekibini ağırlıyor. Festival kapsamında kent merkezinde ve mahallelerde çeşitli gösteriler sunuluyor.  Festival süresince dans gösterileri, eğlenceler ve yarışmalar düzenlendiği gibi, aynı zamanda ülke çapında ünlü sanatçılar da sahne alıyor.

Zonguldak Yayla ve Bal Festivali, Karadeniz Ereğli Osmanlı Çileği Kültür Festivali gibi Zonguldak festivallerinin tarihlerini takip ederek bu şölenlere katılabilir, eğlenceli bir deneyim yaşayabilirsiniz.

(etstur)