Kastamonu

Karadeniz’de 3 ilin sınırındaki Dereçatı (Derepazarı) Köyü: Dereçatı (Derepazarı) Camii ve Özellikleri

Sinop ilinin Boyabat ilçesinde yer alan Dereçatı (Derepazarı) Camii Kastamonu’nun Taşköprü ilçesi ve Çorum’un Kargı ilçesinin sınırlarının birleştiği noktada yer alıyor. Peki, Dereçatı (Derepazarı) köyü nerede? Dereçatı (Derepazarı) Camii nerede?

Abone Ol

Sinop ilinin Boyabat ilçesinde yer alan Dereçatı (Derepazarı) Camii Kastamonu’nun Taşköprü ilçesi ve Çorum’un Kargı ilçesinin sınırlarının birleştiği noktada yer alıyor. Peki, Dereçatı (Derepazarı) köyü nerede? Dereçatı (Derepazarı) Camiine nasıl gidilir? Dereçatı (Derepazarı) Camii nerede? Dereçatı (Derepazarı) Camii özellikleri neler?

Dereçatı (Derepazarı) Köyü

Dereçatı (Derepazarı) köyü, Sinop ilinin Boyabat ilçesinde yer almaktadır. Köyün ismi 1928 yılındaki kayıtlara göre Nefsi Dere olarak bilinmektedir. Sinop il merkezine 130 kilometre mesafede bulunan köy bağlı olduğu Boyabat ilçesine ise yalnızca 45 kilometre mesafededir.

Dereçatı Köyünde Çarşamba günleri, çevre köylerden gelen hayvan tüccarları ve ürettiklerini satmak için gelen çiftçiler tarafından pazar kurulmaktaydı.

Dereçatı (Derepazarı) Cuma Camii

Dereçatı (Derepazarı) Camii, Sinop ilinin Boyabat ilçesi yer almakta ancak Kastamonu’nun Taşköprü ilçesi ve Çorum’un Kargı ilçesinin sınırlarının birleşim noktasında olmasından ötürü oldukça önemlidir.

Vaktiyle birkaç köyün Cuma mescidi olarak kurulan Dereçatı Cuma Camii bölge halkının rahatlıkla bir araya gelebileceği bir dere vadisine inşa edilmiştir. Hangi tarihte ve kim tarafından yaptırıldığına dair bir bilgi bulunmayan Dereçatı Cuma Camii yapım tekniği ve mimar özellikleri ile önemli bir miras olarak günümüze ulaşmıştır. Dereçatı Cuma Camiinin bazı özelliklerini şöyle sıralayabiliriz:

  • Cami girişi bazı tekke ve türbelerde olduğu gibi insanların eğilerek geçeceği kadar küçüktür.
  • Kaba yontu ahşap malzeme kullanılarak yığma olarak inşa edilmiştir.
  • Dört omuz kırma çatılı alaturka kiremitle örülüdür.
  • Ahşap perdeler köşe noktalarından birbirine kurtboğazı geçme tekniğiyle bağlanmıştır.
  • Oldukça sade ve basit bir biçimde yapılan mihrap, minber ve vaaz kürsüsü ahşap malzemeyle yapılmıştır.