Karadeniz'in cenneti Trabzon'da nereler gezilir?
BU HABER GEZİ TUTKUNLARINI İLGİLENDİRİYOR. YENİ ROTANIZI BELİRLEYİN! TRABZON NASIL BİR YER? TRABZON'DA GEZİLECEK YERLER NERESİ? TRABZON'DA NERELER GEZİLİR? SİZİN İÇİN ARAŞTIRDIK! DETAYLAR HABERİMİZDE!
Muhteşem doğası, köklü tarihi, kendine has kültürü ve tadına doyulmaz lezzetleri ile Trabzon, Doğu Karadeniz’in en sevilen şehirlerinden biri!
Tarih boyunca çeşitli imparatorluklara başkentlik yapmış bir yerleşim yeri olan Trabzon’da gezilecek yerler listesi gerçekten uzun.
Karadeniz ve Zigana Dağları arasında uzanan bu güzel şehir tarihi manastırları, konakları, camileri ve müzeleri ile tam bir kültür mozaiği sunuyor.
Yemyeşil yaylaları ve tüm diğer doğal güzellikleriyle de göz dolduran Trabzon, tertemiz havası ve eşsiz manzaraları ile tüm ziyaretçilerini mutlu etmeyi başarıyor.
Trabzon Çaykara Yaylaları
1. Uzungöl ve Karester Yaylası
Yılın her dönemi yerli ve yabancı turistler tarafından ziyaret edilen Uzungöl, her mevsim farklı güzellikler ve çeşitli aktivite olanakları sunuyor. Uzungöl’de gezilecek yerlerden biri olan Karester Yaylası, günümüzde hala orijinal dokusunu yitirmemiş bir yayla hayatını sürdürüyor. Uzungöl’den kalkan dolmuşlarla ulaşım sağlayabileceğiniz yayla, 2.300 metrelik bir rakımda bulunuyor.
Garester Yaylası’na giderken Uzungöl’ün o meşhur kuşbakışı manzarasına şahit olabilirsiniz. Yaylaya vardığınızda ise sisli bir hava ve masalsı bir bulut denizi sizi karşılayabilir. Seyahat planınızı yaparken kış döneminde yaylaların yollarının kapanabildiğini de hesaba katmayı unutmayın.
2. Haldizen Yaylası
Trabzon’un en popüler noktalarından Uzungöl’ün oluşumuna dolaylı olarak etki eden bu yaylayı mutlaka görmek gerekiyor. Demirkapı ve Karakaya dağlarının doruklarında yer alan buzul göllerinden gelen sular Haldizen Deresi olup akıyor ve sonrasında bir heyelan gölü olan Uzungöl meydana geliyor.
Demirkapı Yaylası olarak da bilinen Haldizen Yaylası, Şerah Köyü’nden 16 km uzaklıkta bulunuyor ve bir orman yolundan ulaşım sağlanıyor. Geniş çayırlar ve mis gibi kokan dağ çiçekleri eşliğinde karşılanacağınız yaylayı mayıs ayı itibariyle ziyaret edebilirsiniz.
3. Şekersu yaylası
Eski adı ile Sakarsu Yaylası, Uzungöl’e yakın konumdaki en büyük yayla olma özelliğini taşıyor. Aynı zamanda köy statüsüne sahip olan Şekersu Yaylası, doğal güzellikleri ve tertemiz Karadeniz havası ile beğeniliyor. Soğanlı Dağı eteklerinde yer alan yaylaya yaz aylarında giderseniz ulaşım konusunda hiç sıkıntı yaşamazsınız.
4. Sultan Murat Yaylası
1. Sultan Murat, 1635 yılında İkinci İran Seferi’nden dönerken ordusu ile beraber bu yaylada konaklamış ve yayla Sultan Murat Yaylası olarak anılmaya başlamış. Bu anlamda tarihi bir önem taşıyan yayla, tertemiz havası ve doğal güzellikleriyle de ziyaretçilerini büyülüyor.
Sultan Murat Yaylası’nda her yıl 23 Haziran’da Şehitleri Anma Günü düzenleniyor. Her yıl 20 Ağustos’ta ise Yayla Ortası Şenlikleri yapılıyor. Trabzon tatilinizi planlarken yayla şenliklerinin tarihlerini de dikkate alın ve doğayla iç içe eğlenceli bir yayla turuna hazır olun.
Trabzon Maçka Yaylaları
1. Şolma Yaylası
Temiz hava ve muhteşem manzaralar eşliğinde Kulin Dağı etrafından 16 km boyunca yürüyerek ulaşabileceğin Şolma Yaylası’na giderken birbirinden güzel bitki ve hayvan türleri ile karşılaşmaya hazır olmalısın.
Uzun yürüyüşlere hazır olmayanlar 1800 m yükseklikte yer alan Şolma Yaylası’na minibüslerle de ulaşım sağlayabilir. Yaylada yine renkli çiçekler ve ferah bir hava sizi bekliyor olacak. Burada kalacak yer olmadığı için kamp malzemelerinizi yanınızda getirebilir ya da gün içinde gezip dönebilirsiniz.
2. Mavura Yaylası
Mavura Yaylası’nda sizi bekleyen doğa ile buluşmak istiyorsanız kamp malzemelerinizi hazırlamaya başlayın çünkü bu yaylada da kalabileceğiniz bir tesis yok. Ancak yayla mevsiminde bakkal, kasap ve manav hizmet veriyor.
Yeşilin her tonunu barındıran ormanlarla çevrili Mavura Yaylası ile Şolma Yaylası arasında 3,5 km boyunca uzanan oldukça keyifli bir toprak yol bulunuyor. Doğa yürüyüşü sevenlere tavsiyemiz olsun!
3. Kiraz Yaylası
Maçka’nın Gürgenağaç Köyü’nden 7 km uzaklıkta bulunan Kiraz Yaylası’na giden bir toprak yol bulunuyor. 1850 m yükseklikte olmanın dayanılmaz hafifliğini burada buz gibi akan derelerin suyuyla taçlandırabilirsin. Yaylayı ziyaret edeceğin günlerde Hamsiköy ve Gürgenağaç civarındaki pansiyonlarda kalabilirsin.
Kiraz Yaylası’nda kasap, bakkal ve lokanta seçenekleri bulunuyor. Huzurlu bir atmosfere sahip olan yaylada biraz eğlence arayanlar derede balık tutabilir ya da çim kayağı yapmayı deneyebilir. Burada her yıl temmuz ayının üçüncü cuması Ayeser Şenlikleri ile güzelleşiyor. Yaz aylarında yaylaya minibüs ile gidilebiliyor.
4. Lapazan Yaylası
Serin ve temiz bir hava, yemyeşil ve bakir bir doğa… Karadeniz’de huzurlu bir yayla tatili yapmak isterseniz kamp malzemelerinizi alıp Lapazan Yaylası’na doğru yola çıkabilirsiniz. Henüz herhangi bir altyapı çalışması yapılmamış olan yayla, 2200 m yükseklikte bulunuyor. Yaylaya giden toprak yolda sıkıntı yaşamamak için mutlaka arazi tipi bir araç ile yola çıkın.
Trabzon Akçaabat Yaylaları
1. Hıdırnebi ve Kuruçam Yaylaları
Aralarında sadece 1 km mesafe bulunan bu iki yayla mutlaka görülmeli. Hıdırnebi Yaylası da Kuruçam Yalası da altyapı konusunda oldukça gelişmiş durumda. 1742 m yükseklikteki bu doğa harikalarının tadını daha uzun süre çıkarmak isterseniz yayla mevsiminde pansiyon hizmeti veren evlerde konaklayabilirsiniz
Karadağ Turizm Merkezi yaylalarından olan Hıdırnebi ve Kuruçam yaylalarına her mevsim ulaşım sağlanabiliyor. Doğal bir seyir terası olan Hıdırnebi Tepesi’nde vakit geçirebilir, yabani hayvanları gözlemleyebilir ve bolca fotoğraf çekebilirsin. Seyahat tarihlerini planlayabilirsen 20 Temmuz’da Hıdırnebi Şenlikleri’ne de katılabilirsin.
2. Karadağ Yaylası
1946 m yükseklikteki Karadağ Yaylası, tertemiz havası ve yaban hayatını gözlemleyebileceğiniz eşsiz doğası ile öne çıkıyor. Oksijeni bol havası ile akciğer tedavisi görmüş hastalara önerilen yerlerden biri olan yaylaya uygun mevsimlerde minibüslerle ulaşılabiliyor. Henüz altyapı hizmetleri tamamlanmamış olan yayla da küçük bir pansiyon, bakkal, fırın ve lokanta gibi hizmetler bulunuyor.
3. Pazarcık Yaylası
Ormanlarla çevrili Pazarcık Yaylası, Gümüşhane’ye ve Bayburt’a giden yolların kesişimi üzerinde bulunan bir köy merkezi gibi… Araklı’ya 43 km mesafede yer alan yaylada alışveriş imkanları mevcut.
Dileyen ziyaretçiler bisiklet kiralayarak çevreyi keşfe çıkabilir ve doğanın tadını çıkarabilir. Kırmızı pullu alabalık avlamak, güzel bir doğa yürüyüşü yapmak, sıcak bir çay eşliğinde manzarayı izlemek de yaylanın size sunduğu aktiviteler arasında yer alıyor.
4. Yılantaş Yaylası
Trabzon yayla turlarının popüler duraklarından biri olan Yılantaş Yaylası, Araklı’ya 30 km mesafede yer alıyor. Kolayca ulaşım sağlayabileceğiniz bu yaylada sizi harika birer tablo görünümünde manzaralar bekliyor.
2000 m yükseklikteki Yılantaş Yaylası’na giderken fotoğraf makinelerinizi yanınızdan ayırmayın ve içinizdeki doğa fotoğrafçısını ortaya çıkarmanın keyfini yaşayın. Doğanın kucağında olduğunuza göre bitki inceleme, kuş gözlemleme gibi yeni hobiler de edinebilirsiniz.
Trabzon’da Gezilecek Diğer Yaylalar
1. Tonya Erikbeli Yaylası
Büyük bir bölümü Trabzon sınırları içinde yer alan Erikbeli Yaylası’nın bir kısmı da Gümüşhane’de bulunuyor. Trabzon’un Tonya ilçesinden ve Gümüşhane’nin Kürtün ilçesinden ulaşılabilen yaylada henüz altyapı hizmetleri bulunmuyor. Ancak burada doğayla iç içe keyifli bir kamp yapabilirsiniz. Ayrıca burası doğa yürüyüşleri için de oldukça elverişli bir nokta. Erikbeli Turizm Merkezi içinde yer alan Sazalan Yaylası’na doğru güzel bir yürüyüş planlayabilirsiniz.
2. Sis Dağı Yaylası
Bu yayla aslında tam olarak Trabzon’da değil… Trabzon ve Giresun sınırında yer alan Sis Dağı Yaylası, 1850 m yükseklikte ziyaretçilerini bekliyor. Yayla mevsiminde denk gelirseniz Trabzon’un Şalpazarı ilçesinden kalkan minibüsler ile yaylaya ulaşım sağlayabilirsiniz.
Henüz altyapı hizmetlerine sahip olmayan Sis Dağı Yaylası’nda kamp deneyimi yaşayabilirsiniz. Dilerseniz seyahat tarihlerinizi ayarlayarak yaylada her yıl temmuz ayının üçüncü cumartesi günü düzenlenen Sis Dağı Şenlikleri’ne katılabilirsiniz.
3. Çatma Obası Yaylası
Erikbeli ve Kadırga yaylaları ile Zigana Kayak Merkezi’ne yakın konumda olan ve 2200 m yükseklikte konumlanan Çatma Obası Yaylası, küçük bir yayladır. Ancak bu yayla mızraklı su, çıngıraklı kuyu ve şehitler tepesi gibi mitolojiye konu olmuş mekanlara ev sahipliği yapması ile öne çıkıyor. Yaylaya özel araçlar ile ullaşım sağlanabiliyor.
4. Düzköy Haçka Obası Yaylası
1784 m yüksekliğe sahip Haçka Obası Yaylası, yaz aylarını şenliklerle geçiriyor. Her yıl temmuz ayının üçüncü Cuma gününde Kadırga Şenlikleri düzenleniyor. 14 Ağustos’ta ise Karaabdal Şenlikleri yapılıyor.
Haçka Obası Yaylası’nda konaklayabileceğiniz pansiyon seçenekleri bulunuyor. Yaylada en çok ilgi gören yerlerden biri Haçkalı Baba Türbesi.
Trabzon’un Doğal Güzellikleri ve Parkları
1. Uzungöl Tabiat Parkı
1989 senesinde tabiat parkı ilan edilen Uzungöl, 1625 hektar büyüklüğünde geniş bir alana yayılıyor. Trabzon’un Çaykara ilçesinde bulunan ve bir heyelan set gölü olan Uzungöl, konumu ve sunduğu manzaralar ile dikkat çekiyor.
Her yıl yerli ve yabancı turistler tarafından ziyaret edilen Uzungöl, Trabzon’un en turistik noktalarından biri. Uzungöl çevresinde trekking, kuş gözlem gibi aktiviteler yapılabiliyor. Bu bölgenin sembolü haline gelmiş Uzungöl Camisi’ni görebilir ve yayla gezilerine çıkabilirsiniz.
2. Aygır Gölü
Trabzon’un Çaykara ilçesinde yer alan ve 2740 metre yükseklikte bulunan Aygır Gölü, Haldizen Dağları üzerinde konumlanan bir buzul gölü olarak dikkat çekiyor. Haldizen Yaylası ve Demirkapı Köyü içinden geçerek göle ulaşılabiliyor. Eski adı Anzer Gölü olan göl ve çevresi, haziran ayından ekim ayının sonlarına kadar ziyaret edilebiliyor. Burada göl kıyısında piknik yapabilirsiniz.
3. Sera Gölü ve Sera Gölü Tabiat Parkı
Sera Gölü, 1950 senesinde Sera Deresi Vadisi’nde gerçekleşen bir deprem sonucu ortaya çıkan küçük bir set gölüdür. Bu gölün bulunduğu alan ise 2010 senesinde tabiat parkı ilan edildi. Trabzon’un Akçaabat ilçesinde bulunan Sera Gölü Tabiat Parkı’nda bisiklet turu, olta balıkçılığı, doğa yürüyüşü gibi aktiviteler yapılabilir.
4. Balıklı Göl
Dağın başında bulunan bir gölün kıyısında vakit geçirme fikri oldukça heyecan verici öyle değil mi? Balıklı Göl de işte böyle bir yer! Akçaabat, Düzköy yolu ve Hıdırnebi Yaylası’na giden yolu kullanarak ulaşabileceğiniz göl, adını içindeki alabalıklardan alıyor. Bu alanda piknik yapabilir, göl bisikleti sürebilir ve zipline yapabilirsiniz.
5. Çal Köy Mağarası
Trabzon’un Düzköy ilçesinde yer alan Çal Köy Mağarası, dikkat çeken oluşumu ve doğal güzelliği ile görülmesi gereken bir yer. 8 km uzunluğa sahip olan mağaranın 1 km uzunluğundaki kısmı gezilebiliyor. Çal Mağarası içinde oluşan sarkıtlar, dikitler, göl ve diğer doğal şekiller oldukça dikkat çekici. 2003 senesinde ziyarete açılmış bu mağarayı mutlaka görmelisiniz. Mağara çevresinde dinlenip vakit geçirebileceğiniz alanlar bulunuyor.
6. Akarsu Köyü Mağarası
Eski tarihlerde yerleşim yeri olarak kullanılmış olan Akarsu Köyü Mağarası, Trabzon’un Maçka ilçesinde yer alıyor. Mağara içindeki kalıntılar, daha önce bu alanda yerleşim olduğunu gösteriyor. Büyük bir mağara olduğu bilinen Akarsu köyü Mağrası’nın 72 odaya sahip olduğu tahmin ediliyor.
7. Altındere Vadisi Milli Parkı
Sümela Manastırı’nı ve Altındere Vadisi’ni içinde barındıran bölge, 1987 senesinde milli park ilan edildi. Yaklaşık 4800 hektarlık geniş bir alana yayılan Altındere Vadisi Milli Parkı, tertemiz havası ve muhteşem doğası ile oldukça cezbedici bir atmosfer sunuyor.
Altındere Vadisi Milli Parkı’nda doğa yürüyüşü yapmak isterseniz 65 km boyunca uzanan orman yolu size tüm güzelliklerini sunmaya hazır. Yayla patikası da milli park içinde yürüyüş yapmak isteyenlerin tercih ettiği bir diğer yol.
8. Kayabaşı Tabiat Parkı
1994 senesinde mesire yeri ilan edilen bu bölge, 2011 senesinde tabiat parkı ilan edildi. Geniş ormanlık alanlara sahip olan Kayabaşı Tabiat Parkı, Trabzon’un Akçaabat ilçesinde yer alıyor. Bu alan yayla turizmi, doğa yürüyüşü, botanik gezisi gibi aktiviteler için güzel bir ortam sunuyor.
9. Çamburnu Tabiat Parkı
2011 senesinde tabiat parkı olarak kabul edilen Çamburnu Tabiat Parkı, Trabzon’un Sürmene ilçesinde yer alıyor. Çamburnu Tabiat Parkı, sarıçam ağaçlarının deniz seviyesinde görülmesiyle de önem kazanıyor. Manzara seyir terası, piknik masaları ve çocuk oyun alanları ile plaj kabini tabiat parkı alanında yer alıyor.
10. Çalcamili Tabiat Parkı
Trabzon’un Düzköy ilçesinde misafirlerini ağırlayan Çalcamili Tabiat Parkı, 2003 senesinde mesire yeri ve 2011 senesinde de tabiat parkı olarak kabul gördü. Doğayla iç içe keyifli zamanlar geçirebileceğiniz tabiat parkında kamp yapılabiliyor. Bisiklet kiralayarak ya da yürüyerek çevreyi keşfe çıkabilirsiniz.
11. Görnek Tabiat Parkı
2011 yılında tabiat parkı olarak ilan edilen Görnek Tabiat Parkı, Trabzon’un Çaykara ilçesinde bulunuyor. Yemyeşil bir doğa içinde yürüyüş yapma imkanı sunan tabiat parkında temiz havayı bolca içinize çekebilir, kamp yapabilir ya da doğa fotoğrafları çekebilirsiniz.
12. Zağnos Vadisi Parkı
Trabzon’da gezilecek yerlerden biri de Zağnos Vadisi Parkı… Günümüzde Trabzonlular için oldukça güzel bir piknik yeri haline gelmiş olan park, bölgenin düzenlenip yenilenmesi ile meydana getirildi. Trabzon’un Ortahisar ilçesinde yer alan Zağnos Vadisi Parkı, şehir merkezine yalnızca 4 km uzaklıkta bulunuyor.
13. Boztepe
Muhteşem manzarası ile Boztepe, kesinlikle Trabzon’da gönlünüzü çalacak yerlerden biri. Trabzon tatiliniz süresince mutlaka buraya uğramalı ve şehrin tüm manzarasını tepeden izlemenin tadını çıkarmalısınız. Boztepe’de bulunan çay bahçesinde, manzaraya karşı demli bir keyif çayı da içebilirsiniz.
Trabzon Müzeleri
1. Sümela (Meryem Ana) Manastırı
Trabzon’un Maçka ilçesindeki Altındere Vadisi’nde yer alan Sümela Manastırı, denizden 1300 m yükseklikte bulunuyor ve sarp bir kayalık üzerinde görkemli bir manzara sunuyor ziyaretçilerine. Halk arasında Meryem Ana adıyla da anılan manastır, milattan sonra 4. yüzyılda inşa edildi.
Oldukça önemli bir inanç merkezi olan Sümela Manastırı, Trabzon’un mutlaka görülmesi gereken yerleri arasında yer alıyor.
2. Trabzon Ayasofya Müzesi
Ayasofya Kilisesi olarak 1238-1263 yılları arasında, Trabzon’da bulunan Komnenos Devleti’nin kralı I. Manuel zamanında yapıldığı tahmin ediliyor. Çevresinde 1427 senesine ait olan bir Çan Kulesi bulunuyor.
1461 yılında, Fatih Sultan Mehmet’in Trabzon’u fethinden sonra camiye çevrilen Ayasofya Kilisesi, vakıf eser olarak anıldı. 1868’de ise Bursalı Rıza Efendi’nin teşvik etmesi ile onarıldı. I. Dünya Savaşı sırasında depo ve hastane olarak hizmet veren cami, tekrar restore edildi ve 1964 yılında Ayasofya Müzesi olarak ziyaretçilerini ağırlamaya başladı.
Ayasofya Müzesi’nde Selçuklu taş işlemelerinden Adem ile Havva’nın yaratılışını anlatan kabartmalara kadar oldukça zengin süslemelere sahip. 257 yıl boyunca Trabzon’da varlığını sürdüren Komnenosların sembolü olan tek başlı kartal figürü de motifler arasında yer alıyor.
3. Trabzon Müzesi (Kostaki Konağı)
1898-1913 yılları arasında Banker Kostaki Teophylaktos tarafından yaptırılan Kostaki Konağı, zaman içerisinde el değiştirdi. Hükümet Konağı ve Genel Müfettişlik Binası olarak kullanılan konak, bir dönem de kız meslek lisesi olarak hizmet verdi.
1987 yılından Kostaki Konağı Kültür Bakanlığı’na devredildi ve müze olarak düzenlenmesine karar verildi. Bodrum katı dışında diğer katlardaki duvarları kalem işi bezeli olan yapının restorasyonu 1988’den 2001’e kadar sürdü. 22 Nisan 2001 tarihinde Kostaki Konağı, Trabzon Müzesi olarak ziyarete açıldı. Ancak Trabzon Müzesi, tadilat nedeniyle şu an ziyarete kapalı.
4. Trabzon Atatürk Köşkü
Konstantin Kabayanidis tarafından 19. yüzyıl başlarında Trabzon Soğuksu’da yazlık olarak yaptırılan köşk, mimari olarak Avrupa ve Batı Rönesans etkilerini barındırıyor. Atatürk’ün bu köşkü ilk ziyareti ise 1924 yılının eylül ayında gerçekleşti. 1930 yılında Atatürk tekrar Trabzon’a geldiğinde bu köşkte ağırlandı.
1937 senesinde köşk Atatürk için düzenlendi. Atatürk’ün Trabzon’da kaldığı bu köşk, kız kardeşi Makbule Boysan’a kaldı ve 1942 senesinde köşk kendisinden satın alınarak Atatürk Evi Müzesi haline getirildi. Ağaçlarla çevrili bahçesiyle de dikkat çeken Atatürk Köşkü, Trabzon’a gelen turistlerin mutlaka uğramak istediği bir yer haline geldi.
5. Trabzon Tarih Müzesi
Ortahisar Belediyesi tarafından açılan ve zengin koleksiyonu ile Trabzon tarihine ışık tutması amaçlanan Trabzon Tarih Müzesi, şehre oldukça güzel bir katkı sağlıyor. Müze, Kanuni Sultan Süleyman’ın doğduğu yerin sokağında bulunan tarihi bir Türk evinde ziyarete açıldı.
Trabzon Tarihi Müzesi’nde Osmanlı ve Cumhuriyet dönemlerini anlatan eserler, resmi yazışma belgeleri, savaşlar sırasında Trabzon ve çevresinde gelişen olaylara dair belgeler, fotoğraflar, Trabzon’un milli mücadele dönemini yansıtan detaylar görülebiliyor. Ziyaretçilerini geçmişte yolculuğa çıkaran müze, Karadeniz’in en kapsamlı belge ve arşiv müzesi olarak görülüyor.
6. Trabzon Şehir Müzesi
Trabzon’un tarihine farklı bir bakış açısı sunmak amacı ile 2017’de açılan Trabzon Şehir Müzesi, eskiden Tevfik Serdar Kültür ve Sanat Merkezi olarak hizmet veren binada ziyaretçilerini ağırlıyor. Müzenin giriş katında geçici sergiler için ayrılmış olan alan bulunuyor.
Etnografya müzesi olarak hizmet veren binada, milattan önce 2000 senesinden bu yana Trabzon’da yaşamış olan uygarlıklar ve şehrin sosyal yaşamı ile kültürel değerleri aktarılıyor.
7. Trabzonspor Müzesi (Şamil Ekinci Müzesi)
2011 yılında modern bir müze binasına taşınan Trabzonspor Müzesi, ilk olarak Trabzon’un özgün tarihi eserlerinden Sadri Şener Sosyal Tesisleri binasında ziyaretçilerini ağırlamaya başladı. Müzeye Trabzonspor’un 7. başkanı Şamil Ekinci’nin adı verildi.
Trabzonspor’un tarihini yansıtan müzede görülecek en ilginç şey, Trabzon İdmanocağı’nın 1958 senesinde gerçekleşen Türkiye Amatör Futbol Şampiyonası’nda kazandığı yarım kupadır. Takım kupasını, aynı ölçüde başarılı olduğu Ankara Havagücü ile paylaşmak durumunda kaldı ve kupa fiziki olarak ikiye bölünerek iki takıma paylaştırıldı.
Trabzon’da Gezilecek Tarihi Yerler
1. Trabzon Kalesi
Tabakhane ve Zağnos Vadisi arasındaki kayalar üzerine kurulmuş olan Trabzon Kalesi, şehir merkezinin en yüksek yerinde bulunuyor ve Trabzon’da gezilecek tarihi yerlerin başında geliyor.
Deniz kıyısından şehrin diğer tarafındaki tepelere kadar uzanan kale, Bizans döneminden kalan eski temeller üzerinde yükseliyor. Kaleden günümüze ulaşamayan alanlar bulunuyor.
2. Trabzon Bedesten Çarşısı
Trabzon’daki tarihi mimari yapı örneklerinden biri olan Bedesten, şehrin merkezi bir noktasında bulunuyor. Cenevizliler tarafından yaptırıldığı ve sonrasında Türkler tarafından genişletildiği düşünülen Bedesten çarşısı, otantik yapısı ile dikkat çekiyor.
Trabzon Bedesten Çarşısı içinde yöresel ürünler ve el yapımı eşyalar satılıyor. Trabzon’dan sevdikleriniz için bir şeyler almak isterseniz bu çarşıya mutlaka uğramalısınız. Kendi aracınızla ya da şehir içi ulaşım alternatiflerini kullanarak tarihi Bedesten çarşısına kolaylıkla ulaşabilirsiniz.
3. Vazelon (Yahya) Manastırı
Trabzon manastırları arasında en eskisi olan Vazelon Manastırı, Trabzon’un Maçka ilçesinde yer alıyor. Oldukça etkileyici bir güzelliğe sahip olan manastır hakkında çok fazla kesin bilgi bulunmuyor. İncil’deki Vaftizci Yahya Peygamber’e adanmış olduğu için Yahya Manastırı olarak da anılan yapının 270 yılında inşa edildiğini düşünenler de var 317 yılında inşa edildiğini düşünenler de…
Manastırın adını yamacında yer aldığı Zabulon Dağı’ndan aldığı söyleniyor. Zabulon ismi zaman geçtikçe bugünkü Vazelon halini almış. Tarih boyunca geçirdiği olaylardan dolayı çok kez onarılan manastır, bulunduğu bölgedeki en zengin manastır olarak biliniyor. Elle yazılmış oldukça değerli kitaplara ev sahipliği yaptığı söyleniyor.
Ne yazık ki Vazelon Manastırı günümüzde turizme açılmış durumda değil. Korumaya alınmadığı için duvarları ve freskleri zarar görmüş olan manastırın, Sümela Manastırı’ndan sonra restore edilip turizme açılması bekleniyor.
4. Peristera (Kuştul – Hızır İlyas) Manastırı
Günümüzde geriye çok az bir kısmı kalmış olan Peristera Manastırı, Trabzon’un Maçka ilçesine bağlı Şimşirli Köyü yakınlarında bulunuyor. Türkler tarafından Kuştul Manastırı ve Hızır İlyas Manastırı olarak da anılan yapı 8. yüzyılın ortalarında kurulmuş. Tam adı Ayios Yorgios ta Peristera olan manastır, tarihe düşkün ziyaretçilerine oldukça mistik bir atmosfer sunuyor.
5. Amenapırgiç (Kaymaklı) Manastırı
Trabzon’da bulunan tarihi bir Ermeni kilisesi olan Amenapırgiç Manastırı, 1424 yılında inşa edildi. Manastır kapısında bulunan kitabeye göre bu manastır, Hoca Stepan Şemseddin tarafından yaptırıldı. Eskiden manastır içinde bir süt çeşmesi bulunuyordu ve bu sebeple Kaymaklı Manastırı olarak da anıldı. Çeşitli zamanlarda onarımlar geçiren manastırdan geriye çok az bir kısmı kaldı.
6. Kızlar Manastırı
Sümela ve Vazelon gibi önemli manastırlarda olduğu gibi, 1349-1390 yılları arasında kurulan Kızlar Manastırı da kutsal bir mağara ile tamamlanmış. Manastır farklı zamanlarda onarımlar gördü ve son halini 1858 yılında aldı.
2019 yılında restorasyonunun tamamlanacağı düşünülen Kızlar Manastırı, Trabzon’un Ortahisar ilçesinde yer alıyor. Boztepe’nin yamacında bulunan manastır şehre hakim konumu ile dikkat çekiyor. Kaya kilisesi, şapel ve birkaç hücreden meydana gelen manastırın kilise bölümünde 3. Aleksios’un karısı ile annesinin portreleri yer alıyor.
Trabzon’un Tarihi Camileri
1. Ortahisar Büyük Fatih Camii
Bizanslılar zamanından kalan önemli bir dini yapı olan Atınbaşlı Meryem Kilisesi, 1461 senesinde Trabzon fethedildikten sonra camiye dönüştürülen ilk kilise olarak biliniyor. Chrisokephalos Kilisesi olarak 10. yüzyılda inşa edilen yapı, takip eden yüzyıllarda onarıldı ve kilise binasına eklemeler yapıldı.
Kilise olarak aktif olduğu dönemde şehrin baş katedrali konumunda olan yapının süslemelerine önem verilmiş. Ortahisar Camisi’ne çevrildikten sonra eklenen, Osmanlı sanatının güzel örneklerinden olan ceviz ağacı minber ve taş mihrap oldukça dikkat çekici.
2. Yeni Cuma Camii
Trabzon’un fethinden önce Hagios Eugenios Kilisesi olarak varlığını sürdüren yapı, sonrasından Yeni Cuma Camii’ne çevrildi. Bugünkü yapının son halinin 14. yüzyılda şekillendiği düşünülüyor. Camiye çevrilirken kilise binasına taş mihrap ve ahşap minberden oluşan sade bir minare eklenmiş.
3. Gülbahar Hatun Camii ve Türbesi
Büyük İmaret Camii ya da Hatuniye Camii isimleriyle de bilinen Gülbahar Hatun Camii, Yavuz Sultan Selim’in annesi Gülbahar Hatun anısına 1514 yılında yaptırıldı. Zaman içerisinde imaret, medrese, hamam ve mektep bölümleri yıkıldı ve Zağnos Köprüsü yakınında kurulan külliyeden günümüze sadece cami ve Gülbahar Hatun Türbesi kaldı.
Duvar işçiliği oldukça özenli olan ilk cami yıllar içerisinde eskiyip değiştiğinden klasik dönem süslemeleri bozuldu ve son onarımlar ile günümüzdeki haline getirildi.
4. İskender Paşa Camii
Vali İskender Paşa tarafından yaptırılan cami, oldukça güzel bir taş işçiliğine sahip olarak 1529 yılında inşa edildi. Bugünkü haline ise 1882 yılında yapılan onarım sonrası kavuşan İskender Paşa Camii’nin avlusunda yer alan medrese yıkılmış, burada sadece İskender Paşa’ya ait mezar bırakılmış. Yıllar içinde yapılan onarımlar ile yapının orijinalliği bozulsa da günümüzde hala aktif durumda.
5. Çarşı Camii
1839 senesinde Trabzon’da valilik yapmış Hazinedarzade Osman Paşa tarafından yaptırılan Çarşı Camii, Trabzon’un Kemeraltı mevkiinde yer alıyor. Bedesten çarşısının karşısında bulunan cami, eğimli bir alana kurulduğu için caminin kuzey cephesinin alt tarafını değerlendirmek için dükkanlar yerleştirilmiş.
Trabzon Plajları
Karadeniz’in popüler turizm merkezlerinden Trabzon, yemyeşil doğal alanları ve tarihi, kültürel değerlerinin yanı sıra deniz tatili imkanıyla da öne çıkıyor. Trabzon’da denize girilebilecek yerler oldukça fazla. Trabzon tatiliniz yaz aylarına denk geliyorsa Trabzon plajlarına giderek yaz tatilinize eğlence katabilirsiniz.
Trabzon’da denize girilebilecek plajlar:
- Yalıncak Aile Plajı, Ortahisar
- Albatros Plajı, Akçaabat
- Akçakale Plajı, Akçaabat
- Darıca Plajı, Akçaabat
- Mersin Plajı, Akçaabat
- Salacık Plajı, Akçaabat
- Akasya mevkii, Araklı
- Kalecik mevkii, Araklı
- Kendirli mevkii, Arsin
- Belediye plajı, Beşikdüzü
- Liman arkası, Beşikdüzü
- Belediye plajı, Çarşıbaşı
- Kaleköy Plajı, Çarşıbaşı
- Kerem Plajı, Çarşıbaşı
- Yoroz Plajı, Çarşıbaşı
- Kavak Camii’nin doğusu, Of
- Kıyıcık Devlet Hastanesi önü, Of
- Çamburnu Mesire Yeri, Sürmene
- Vaha Halk Plajı, Sürmene
- Belediye plajı, Vakfıkebir
- Kaşüstü Plajı, Yomra
Trabzon Hakkında
2018 yılındaki Trabzon nüfusuna ait resmi bilgilerin 2019 başlarında açıklanması bekleniyor. 2017 yılı verilerine göre;
- 786.326 kişi olan Trabzon’un nüfusu, bir önceki yıla göre %0,89’luk bir artış göstermiş.
- Trabzon nüfusunun 397.613 kişi ile %50,57’si kadın ve 388.713 kişi ile %49,43’ü erkek.
- Trabzon’un yüz ölçümü 4.662 km2 ve şehirde kilometrekare başına 169 insan düşüyor.
Trabzon’un İlçeleri
Karadeniz’in en turistik şehirlerinden biri olan Trabzon’un 18 ilçesi bulunuyor. Bu ilçeleri alfabetik sıra ile aşağıda görebilirsiniz.
- Akçaabat
- Araklı
- Arsin
- Beşikdüzü
- Çarşıbaşı
- Çaykara
- Dernekpazarı
- Düzköy
- Hayrat
- Köprübaşı
- Maçka
- Of
- Ortahisar
- Şalpazarı
- Sürmene
- Tonya
- Vakfıkebir
- Yomra
(ETSTUR)