Kastamonu’nun kültürel dokusunun en önemli parçalarından biri olan davul geleneği, Taşköprülü Müzik Öğretmeni Zehra Dinçer’in öncülüğünde arkadaşları ve mezun öğrencilerinin desteği ile hazırlanan belgesel ile ölümsüzleştirildi. Çekilen bu belgesel ile Kastamonu’nun unutulmaya yüz tutmuş değerlerini yeniden hatırlatırken Taşköprü,  Hanönü, İnebolu, Şenpazar ilçelerinin usta davul sanatçıları da belgeselde yer aldı.

Karayılan’dan Pire Dayı’ya Kastamonu’nun Efsane Davulcuları Tek Belgeselde Buluştu (8)

Zehra Dinçer’den Kültürel Bir Miras: Belgesel Detayları

Aytaç Eruz Anadolu Lisesi’nde görev yapan ve memleketine bağlılığıyla tanınan Zehra Dinçer, Kastamonu ilinde bu tür bir belgeseli çeken ilk öğretmen oldu. Belgeselin yönetmenliğini ve derlemesini üstlenen Dinçer, konuyla ilgili olarak “Yüksek lisans tezim, akademik makalelerim ve Ata Erdoğdu hocamın kıymetli eseri temel alınarak hazırladığımız bu projeyi iki gün gibi kısa bir sürede tamamladık” ifadelerini kullandı.

Belgeselin seslendirme ve ses kayıt çalışmaları Eren Çakar’a, montajı ve çekimleri Hakan Çorbacı’ya ait. Ritimlerde Sait Demir ve Hasan Korkmaz, zurna performansında ise Mehmet Mercanoğlu yer aldı. Ayrıca Denizhan Demirci, Özcan Kartaloğlu ve Muhammed Ali Sağlar da oyunculuk performanslarıyla belgeseli zenginleştirdi.

Karayılan’dan Pire Dayı’ya Kastamonu’nun Efsane Davulcuları Tek Belgeselde Buluştu (12)

Karayılan’dan Pire Dayı’ya: Kastamonu’nun Efsanevi Davulcuları

Belgeselde, davulu ile dünyanın birçok yerinde Kastamonu kültürünü tanıtan “Karayılan” lakaplı Mahir Dağlıoğlu, Yılmaz Dağlıoğlu ve ekibi, 1929 doğumlu Taşköprülü İbrahim Bostancı (nam-ı diğer Pire Dayı) ve Fevzi Kayıkcı gibi efsane isimlere yer verildi. Aynı zamanda iki asırlık davul yapım ustalarının da izini süren belgesel, yalnızca ritimlere değil, bu ritimlerin ardındaki zanaatlara da ışık tutuyor.

Karayılan’dan Pire Dayı’ya Kastamonu’nun Efsane Davulcuları Tek Belgeselde Buluştu (9)

Kastamonu’nun Simgeleri Ekranda: Kale, Saat Kulesi ve Moni Efsanesi

Kastamonu’nun simge mekanlarından olan Kastamonu Kalesi, Saat Kulesi ve şehir efsanesi olarak bilinen Moni de belgeselde önemli yer tutuyor. Saat Kulesi’nde gerçekleştirilen performans çekimleriyle bir ilke imza atan ekip, “Çifte Çıkar Martinimin Dumanı” türküsünü Cüneyt Güneş’in bağlaması ve Denizhan Demirci’nin sesiyle kayıt altına alınırken davulda Özcan Kartaloğlu zurna da ise Mehmet Mercanoğlu yer aldı. Ayrıca dünyaca ünlü tırnak kemane virtüözü Murat’ın davul ustalarına dair anlattıkları da belgeselin dikkat çeken bölümlerinden biri oldu.

Karayılan’dan Pire Dayı’ya Kastamonu’nun Efsane Davulcuları Tek Belgeselde Buluştu (13)

Gelenekten Geleceğe: Amaç Kültürü Yaşatmak

Zehra Dinçer’in bu projedeki temel hedefi, Kastamonu’nun geleneksel müziğini, davul ustalarını ve Ramazan manilerini genç nesillere aktarmak. Dinçer, “Kültürümüzü yaşatmak, geleceğe taşımak ve bu eşsiz mirası belgelemek için bu görevi seve seve üstlendim. Destek olan herkese minnettarım” dedi. Belgeselin yayımlanma süreci, festival tarihinin geçmesi nedeniyle YouTube üzerinden gerçekleşti ve halktan büyük ilgi gördü.

Karayılan’dan Pire Dayı’ya Kastamonu’nun Efsane Davulcuları Tek Belgeselde Buluştu (1)

Davulcuların Kraliçesi: Zehra Dinçer

Düğün davul zurna ekipleri tarafından “Davulcuların Kraliçesi” olarak anılan Zehra Dinçer, belgeselde yalnızca yönetmen değil aynı zamanda kültürel bir elçi rolünü üstleniyor. Kastamonu’nun doğal güzelliklerini, geleneksel müziklerini ve unutulmaya yüz tutmuş sanatçılarını büyük bir özveriyle gün yüzüne çıkaran Dinçer, aynı zamanda akademik anlamda da bölgeye katkı sunuyor.

Karayılan’dan Pire Dayı’ya Kastamonu’nun Efsane Davulcuları Tek Belgeselde Buluştu (14)

Dijital Platformda Yayınlandı

Festival tarihinin sona ermesiyle birlikte belgesel YouTube üzerinden izleyicilerle buluşturuldu. Böylece hem yerel halk hem de Kastamonu kültürüne ilgi duyan dünya genelindeki izleyiciler, bu kıymetli çalışmaya kolaylıkla ulaşabiliyor.

Kastamonu Kültüründe Asma Davul ve Ramazan Manileri Belgeselini İzlemek İçin Tıklayın

Karayılan’dan Pire Dayı’ya Kastamonu’nun Efsane Davulcuları Tek Belgeselde Buluştu (11)