KASRAK Radyo Amatörleri ve Arama Kurtarma Derneği, hafta sonu Kastamonu'da yer alan Yaralıgöz Dağı'nda kamplı eğitim gerçekleştirdi.
Kırsal Arama Kurtarma, Telsiz Kullanımı, İlk Yardım, Temel Harita, Pusula ve GPS kullanımı konularında gerçekleştirilen eğitimlerde, doğada meydana gelebilecek kayıp ve yaralanma vakalarına müdahale konusunda teorik ve pratik eğitimler yapıldı.
Yaralıgöz Tesislerinde yapılan ve İki gün süren kamplı eğitimde özellikle dağlık, ormanlık alanlarda yaşanabilecek kayıp ve yaralanma vaka türleri, bu tür olaylardan nasıl sakınabileceği, olumsuz bir durumla karşılaştığında ise nasıl müdahale edebileceği konuları katılımcılara ayrıntılı olarak anlatıldı.
Abdurrezzak: "Kayıp ve yaralanma vakaları ile çok sık karşılaşmaktayız"
Eğitimcilerden Metin Abdurrezzak, eğitimlere ilişkin, "Yaşadığımız şehir, coğrafyasının yüzde 70'lik kısmını kaplayan orman varlığı ile dağlık ve sık ormanların bulunduğu bir bölge. Dolayısıyla kayıp ve yaralanma vakaları ile çok sık karşılaşmaktayız. Bu tür olayların önemli bir kısmı ise kırsal alanda bilinçli hareket etmekle önlenebilecek olan hadiselerdir." dedi.
Abdurrezzak, KASRAK olarak öncelikli hedeflerinden birisinin, insanları karışabilecekleri bu tür olaylara karşı uyarmak, bilinçlendirmek, olumsuz bir durumla karşılaştıklarında ise olaya güvenli bir şekilde nasıl müdahale edebileceklerini anlatmak, göstermek olduğunu ifade etti.
Yakar: "Amacımız tam donanımlı ve bilgili Arama-Kurtarma gönüllüleri yetiştirmektir"
Eğitimci Leyla Yakar ise doğada dikkatsizlik sonucu ya da doğal sebeplerden dolayı farklı olumsuz durumlarla karşılaşılabildiğini, dernek olarak önceliklerinin bu tür olaylara etkin müdahalede bulunacak ekipler yetiştirmek olduğuna dikkati çekti.
Yakar, "Gerçek bir arama kurtarmacı doğal şartlar içerisinde hem kendi güvenliğini sağlayabilmeli, yaşamını sağlıklı bir şekilde sürdürebilmeli, aynı zamanda arama kurtarma faaliyetini etkin bir şekilde yürütebilmelidir. Bu yüzden eğitimlerimizi küçük gruplar şeklinde sürekli hale getirmeye çalışıyoruz. Amacımız belirli bir süre içerisinde tam donanımlı ve bilgili Arama-Kurtarma gönüllüleri yetiştirmektir." dedi.
Yorulmaz: "Arama - Kurtarmacıların sağlam bir iletişim becerisine sahip olmalı"
Telsiz iletişimi konusunda eğitim veren Ümit Yorulmaz da bir afet ve acil durum sırasında arama kurtarma organizasyonunun en birinci ve temel ayağının iletişim olduğunu vurguladı.
Afet sırasında telefon alt yapısının çöktüğünü, kırsal alanlarda ise çoğunlukla GSM şebekelerinin sorunlu olduğunu, bu nedenle arama-kurtarma faaliyetlerinde telsiz iletişimin sağlanmasının çok büyük önem arz ettiğini belirten Yorulmaz, amaçlarının KASRAK olarak yetiştirdikleri arama - kurtarmacıların aynı zamanda sağlam bir iletişim becerisine sahip olmalarını istediklerini aktardı.
Bozoğlu: "Basit birkaç hata ile de istenmeyen sonuçlar doğar"
Kırsal arama-kurtarma sırasında ilk yardımın önemine dair bilgilendirme yapan Oğuzhan Bozoğlu, herhangi bir acil durum sırasında yaralıya müdahale eden arama kurtarma ekiplerinin iyi derecede ilk yardım bilgisine sahip olmalarının hayati derecede önem arz ettiğini aktardı.
Bozoğlu, basit birkaç teknikle hayat kurtarılabileceği gibi basit birkaç hata ile de istenmeyen sonuçların ortaya çıkabileceğine vurgu yaparak, KASRAK olarak amaçlarının her bakımdan donanımlı arama kurtarma ekipleri yetiştirmek olduğunun altını çizdi.
Salcıoğlu: "Arama - Kurtarma gönüllülerini KASRAK'a davet ediyoruz"
Eğitimde doğada yapılacak etkinlikler sırasında, arama kurtarma faaliyetlerinde harita bilgisi, GPS ve pusula kullanımının önemine değinen bir bilgilendirme yapan KASRAK Dernek Başkanı Adem Salcıoğlu da yaptığı açıklamada, arama-kurtarma disiplinin kompleks bir yapı barındırdığını, kollektif bir çalışma gerektirdiğini bu nedenle KASRAK olarak Arama Kurtarmanın üç ana ayağında faaliyet yürüttüklerine değindi.
“KASRAK olarak Arama – Kurtarma disiplini içerisinde İletişim, Arama Kurtarma ve Psikososyal Destek olmak üzere üç ana konuda eğitim faaliyetleri yürüterek hem toplumumuzda güçlü bir farkındalık oluşturmak hem de gerçekten etkin ve yetkin arama kurtarma ekipleri yetiştirmek üzere arkadaşlarımızla birlikte bir yola çıktık.” diyen Salcıoğlu, bu konuda kendisini yetiştirmek isteyen Arama - Kurtarma gönüllülerini KASRAK ailesine katılma çağrısında bulunarak ilgisi olanların kasrakder@gmail.com adresinden kendilerine ulaşabileceğini belirtti. Adem Salcıoğlu ayrıca eğitim süresince kendilerine çok yardımcı olan, kolaylık sağlayan Yaralıgöz Tesisleri işletmecilerine de çok teşekkür ettiklerini söylerek, tesisin kamp ve benzer etkinlikler için oldukça uygun bir yer olduğunu, özellikle çadır kamp alanı olarak kullanılabileceğini söyledi.
Eğitim sonunda mini bir tatbikat gerçekleştirilerek, senaryo gereği ormanda kaybolmuş ve kaza geçirerek ayağı kırılmış bir yaralıya, telsiz iletişimi, arama – kurtarma etkinliği ve ilk yardım konuları çerçevesinde müdahalede bulunuldu.