Kastamonu'da 2023 yılı içerisinde 112 Acil Çağrı Merkezi'ne yapılan toplam 344 bin 548 çağrıdan yüzde 69.9'u gereksiz ya da bilgi veya danışma amaçlı çağrılar oluşturdu.
Yapılan bu ihbarlardan sadece yüzde 30.1’i doğru çıkarken, yüzde 69.9 oranında büyük bir kısmı ise bilgi danışma ve gereksiz aramalardan oluştu. Sadece acil durumlarda aranması gereken 112 Acil Çağrı Merkezi, ‘Hastane randevusu almak, elektrik-doğalgaz arızası bildirmek’ gibi aramalara maruz kaldı. Vatandaşların daha duyarlı olması belirtilen açıklamada, “Acil Çağrı Merkezleri, birden fazla acil çağrı numarasının tek numara ‘112’ altında birleştirilmesi suretiyle, çağrıların en kısa sürede karşılanıp gereğinin yapılması amacına yönelik önemli bir projedir. Bu proje sayesinde, kişiler birden fazla numara yerine tek bir numara ile acil duruma ilişkin taleplerini ve ihtiyaçlarını iletebilmektedir. Öte yandan birden fazla kurumu ilgilendiren çağrılar, tek bir merkezden karşılanıp yönlendirilerek eş güdüm ve koordinasyon içinde olaya müdahale edilmektedir. Saniyelerin altın değerinde olduğu ve insan hayatıyla birebir ilgili olan Acil Çağrı Merkezimize yapılan bilinçsiz ve maksadı aşan aramalar telafisi mümkün olmayan kayıplara sebebiyet verebilmektedir. İşleyişi, kuruluşu ve insana dokunan yönüyle bir kamu hizmeti olan 112 Acil Çağrı Merkezinin sadece acil durumlarda aranması, kıymetli vatandaşlarımızdan beklentimizdir.” denildi.
Bu çağrıların yüzde 69.9'u, bilgi ve danışma amaçlı aramalar ile gereksiz, acil çağrı çerçevesinde olmayan ve 112 Acil Çağrı Merkezini meşgul etmeye yönelik çağrılardan oluştu. Toplamda 344 bin 548 çağrının karşılandığı belirtilirken, 103 bin 648 çağrı vakaya dönüşmüş, 240 bin 900 çağrı ise vakaya dönüşmemiştir. Kastamonu 112 Acil Çağrı Merkezi, 2023 yılı içerisinde asılsız ihbar ve gereksiz aramalar ile meşgul edilen 11 kişiye toplamda 14 bin 110 TL idari para cezası uygulamıştır. Tanıtım faaliyetleri kapsamında İl Müftülüğüne bağlı yaz Kur’an Kursları ve Kastamonu İl Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı okullarda, 3 bin öğrenciye 112 Acil Çağrı bilincini oluşturmak ve gereksiz çağrılara dikkat çekmek amacıyla yüz yüze eğitim verilmiş, ayrıca 30 bin öğrenciye acil durum kılavuzu dağıtımı yapılmıştır.
İçişleri Bakanlığı, Türkiye'de farklı acil yardım çağrıları için kullanılan 110 itfaiye, 156 jandarma, 155 polis, 112 sağlık, 177 orman, 178 sahil güvenlik, 122 AFAD numaralarını '112 Acil Çağrı Merkezi' altında topladı. Bu düzenleme ile tüm ekiplerin en kısa sürede olay yerine ulaşması amaçlandı.