Kastamonu İl Milli Eğitim Müdürü Hasan Gümüş, 2023-2024 Eğitim Öğretim Yılında yapılan çalışmalarla ilgili bilgiler vererek, "Öğrencilerimizin çok yönlü gelişmesi adına hem akademik anlamda, hem sosyal anlamda, hem kültür, sportif ve teknolojik anlamda birçok projeyi de hayata koyarak, geleceğe güçlü bir şekilde hazırlanmalarının önünü açıyoruz" dedi.

İl Milli Eğitim Müdürü Hasan Gümüş, düzenlenen basın toplantısında 2023-2024 Eğitim Öğretim Yılındaki çalışmalar ve yaklaşan dönem için yapılan hazırlıklarla ilgili bilgi verdi. Doğa Kültür Köyü’nde gerçekleştirilen toplantıda konuşan İl Milli Eğitim Müdürü Gümüş, 2023-2024 Eğitim Öğretim Yılında akademik başarının yanı sıra, öğrencilerin gelişimine çeşitli projelerle katkı verildiğini söyledi. Yeni eğitim öğretim yılı için tüm hazırlıkların da devam ettiğini ifade eden Gümüş, öğrencilere yönelik projelerin artarak devam edeceğini kaydetti.

Dünyadaki değişim ve dönüşüme ayak uydurmaya çalıştıklarını belirten İl Milli Eğitim Müdürü Hasan Gümüş, “Dünyaya baktığımız zaman çok hızlı bir değişim ve dönüşüm olduğunu görüyoruz. Bu değişim ve dönüşümün de gerektirdiği bilgi, beceri, iletişim, etkileşimi öğrencilerimizin yakalaması, aynı zamanda da çağın gerektirdiği donanıma sahip olmaları adına da çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Buradaki çalışmalarımızda baz aldığımız nokta, büyük ve güçlü Türkiye hedeflerini, Türkiye yüzyılı vizyonu doğrultusunda, Türkiye yüzyılını imar edecek gençlerimizi yetiştirmek ve bu gençlerimizi yetiştirirken de dünyayla rekabet edebilecek donanımda da olmasının gayreti içerisindeyiz. Dünyada şu andaki genel geçer uygulamalara baktığınız zaman sadece akademik anlamdaki yetkinliklerin arttırılmasının değil, bunun yanı sıra sosyal, sportif, kültürel, aynı zamanda da teknolojik yetkinliklerin de arttırılmasının önem arz ettiğini görmekteyiz. Buradan hareketle de öğrencilerimizin çok yönlü gelişmesi adına hem akademik anlamda, hem sosyal anlamda, hem kültür, sportif ve teknolojik anlamda birçok projeyi de hayata koyarak, geleceğe güçlü bir şekilde hazırlanmalarının önünü açıyoruz. Bununla ilgili olarak da birçok projeyi de hem ulusal bazda hem yerel bazda Kastamonumuzda uygulamaya koymuş bulmaktayız. Aynı zamanda Türkiye 100 yılı Maarif Modelinin de uygulanmasıyla beraber daha yetkin, erdemli ve dünyayla rekabet edilecek donanıma sahip gençlerimizi de hep beraber yetiştireceğimize inanıyorum” dedi.

Kastamonu İl Milli Eğitim Müdürü 'Öğrencilerimizin Çok Yönlü Gelişmesi Adına Her Anlamda Önlerini Açıyoruz'

"TÜBİTAK bilim fuarlarına baktığımız zaman daha önceki yıldaki 30 olan sayımızı 48'e çıkardık"

Kastamonu'da 11 gündür kayıp! Kastamonu'da 11 gündür kayıp!

Hayata geçirilen projelerle ilgili bilgi veren Gümüş, “Bakanlarımızın stratejik planlaması doğrusunda hazırladığımız stratejik plan doğrusunda çalışmalarımızı devam ettirmekteyiz. Tabii ki biz akademik başarının yanında diğer yetkinliklerin kazandırılması anlamında da birçok projeler uyguluyoruz ve bu projelerde de gerçekten çok büyük artırımlar yaptığımızı da gözlemlemekteyiz. Örneğin TÜBİTAK bilim fuarlarına baktığımız zaman daha önceki yıldaki 30 olan sayımızı 48'e çıkararak mesela yüzde 63 bir artırımla yine 14 tane farklı okulda bilim fuarlarımızı gerçekleştirildik. Bu sayıyı her gün daha da artıracağız. Bilim şenliğimizi de Eylül ayı içerisinde tekrar meydanda büyük bir katılımla en az 20 bin öğrencimizin izleyebileceğini şekilde bir fuara dönüştüreceğiz. Yine TÜBİTAK projelerimizde 2204 dediğimiz projelerde 58 projeden 120 başvuruya çıkartıp bununla ilgili de bir birincilik bir üçüncülük derecesi aldığımız projelerimiz mevcut. Yine 2204'e baktığımız zaman 55 olan proje sayısını da 89'a çıkararak bu projede de yine bölge sergilerinde bir birinciliğimiz ve bir üçüncülük alıp yine bu başvurular arasından da 6 tane projemizin de sergilenmeye değer bulunduğunu da göstermiş oluyoruz. Yine açıklanan TÜBİTAK 2204 projesinde de yine birinci oldu ilimiz. Bu konuda da öğrencilerimiz ve öğretmenlerimizle buradan bir kez daha tebrik ediyoruz. Tabii ki biz projelerimizi her eğitim düzeyinde, her kademesinde uygulamaya çalışıyoruz. Bunlardan bir tanesi özel eğitim öğrencilerimiz için hazırladığımız 4008 projeleri. Bu kapsamda da okuldan çalışma yaşamına geçti, kariyer temelli destek projemizi de yine uygulamaya uygun görüldü ve bununla ilgili çalışmalarımızı devam ettiriyoruz. Bir diğer özel eğitimle ilgili de yine ‘benim engelim üretim yapmaya engel değil’, 'ürettiğimi tüketiyorum’ gibi projelerle de özel olan bireylerimizin kendi yetkinliklerini arttırılması, aynı zamanda istihdam edilebilirliğinin arttırılmasına yönelik de birçok projeyi hayata koyduk ve bu projelerin hayata konulmasıyla beraber bütün özel eğitim gerektiren bireylerimiz de yerinde üretim yapma imkanı buldular ve bu üretimlerinde inşallah ileride istihdamla taçlandıracaklarını düşünüyoruz. Bununla ilgili. Yine çok yakın bir zamanda Kastamonu'da ilk defa 45 tane interaktif atölyeyle birlikte Kastamonu BİLFEST'i gerçekleştirdik" şeklinde konuştu.

"Binlerce öğrencimiz bu BİLFEST'te de ziyaret ederek buradaki donanımlarının yetkinliklerin arttırılmasına, farklı düşünme organizasyonlarının öğrenme açısından da önemli olduğunu düşünüyoruz" ifadelerine yer veren Gümüş, "Birçok böyle okullarımızdan seçilen projelerimizi de sergileme imkanı bulduk. Bunların daha çok artırılarak günümüzün dünyasının gerektirdiği hem dijital bir dünyadan bahsediyoruz. Bu çağın gerektirdiği birçok şeyi de üretmemiz gerekiyor. Bunun üretime ortaya çıkması için de bu tür projelerin önemli olduğunu düşünüyoruz. İşte burada bir elektrikli aracımız var. O elektrikli aracımızı ortaya koyduk. İşte yine yaptığımız bir uçağımız, robotlarımız ve bununla ilgili yine tarımla ilgili sürdürülebilir tarımla ilgili projelerimiz, daha az enerji kullanarak daha çok verim alabileceğimiz tarım projelerimizi de öğrencilerimiz hayata geçirmiş oldular. Bunların daha çok öğrenciyle buluşturulması tabii ki birçok öğrencimizin dünyaya bakış açısını değiştirecektir. Ve daha farklı projelerde ortaya koyarak inşallah Kastamonu özelinde ve Türkiye genelinde de büyük üretimlerin önünü açacaktır diye düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.

Bilim şenliklerini önemsediklerini vurgulayan Gümüş, “Bunları kendi içerimizde yaparken dünyayı da gençlerimizin tanıması gerekiyor. Bu kapsamda da Erasmus Projesi kapsamında da birçok projeyi de hayata geçirmiş bulunmaktayız. Geçen sene 37 olan başvuru sayımızı 80'e çıkararak yüzde 116 bir artış yaparak, öğrenci hareketlilikleri, öğretmen hareketlilikleri ve okul eğitimi aktivasyon programlarıyla da öğrencilerimizi ve öğretmenlerimizi yurt dışında staj yapma imkanı, iş başında gözlem yapma imkanı ve eğitim alma imkanını da sağlamış olduk. Toplamda baktığımız zaman hem mesleki eğitim projelerinde aynı zamanda diğer projelerde de birçok öğretmenimizin bu projelerde faydalandığını görüyoruz. Burada son olarak baktığımız zaman iki farklı mesleki eğitim mesleki eğitim akreditasyonu okul eğitimi akreditasyonuyla proje kapsamında toplamda 46 öğretmenimiz, 88 öğrencimiz yurt dışına gitti. Toplam baktığımız zaman da yaklaşık 250 bin Euro'luk projeden de öğretmenlerimiz öğrencilerimiz faydalanmış oldular. Yine müdürlüğümüzce ilk defa bu sene bir proje hazırladık. 400 bin Euro'luk bütçeli bir proje ve bu projeye de 6 uluslararası ortak oluşturulmuş ve bu projemiz de ilk defa Kastamonu'da ulusal ajansa sunulmuş durumda. Yine aynı şekilde ilk defa Kastamonu'da genç girişimciliği teşvik etme Yeşil Beceri Projesinde de 250 bin Euro'luk projemiz ulusal ajansa sunulmuş durumda. Bunun yanında biz tabi ki ulusal projelerin yanında bir uluslararası ayağı olan e-twinning projelerimizde de ciddi anlamda artış gerçekleştirdik. Geçen sene 155 olan sayı 240'a çıkartarak buradaki öğretmenlerimizin hem Türkiye içerisindeki değişik illerdeki ortaklıklarla oluşturulması aynı zamanda da diğer ülkelerdeki öğretmenlerle ortaklık oluşturulması. Tabi bunlar oluşturulurken güncel konular, güncel proje başlıklarını seçerek de hem dünyanın gittiği yön itibariyle kendimizi geliştirmemiz, aynı zamanda da kendi yetkinliklerimizi de diğer taraflara aktarma imkanı bulduk. Bunun için de Kastamonu'muzda 107 tane projenin sergilendiği bir proje final sergisi yaparak da birçok projenin hayata geçirildiğini de sergilemiş olduk. İnşallah bu tür projelerden sonra da daha farklı alanlarda da projelerin ortaya çıkacağını düşünüyoruz. Yine Kastamonu'da ilk defa yine mesleki mükemmeliyet merkezleriyle ilgili bir proje 2 milyon Euro'luk bir proje bu. Bu 2 milyon Euro'luk projeye de ilk defa bir ortaklık başvurumuzu yapmış bulunuyoruz. Yine Türkiye'nin ilk ve geçen sene de Türkiye'de yine ilk defa uluslararası boyuta taşıdığımız Vocathlon girişim, meslek eğitimindeki girişim ve buradan üretimi gerçekleştirecek Vocathlon projemizi de uygulamış olduk” dedi.

Teknofest konusunda da farkındalık oluşturmaya çalıştıklarını söyleyen Hasan Gümüş, “İstiyoruz ki öğrencilerimiz takım çalışmasını öğrensin. İstiyoruz ki öğrencilerimiz farklı farklı ürünleri ortaya koyabilsin. Bu anlamda da gönüllük esasına bağlı olarak öğretmenlerimizle bunu paylaştığımızda ve öğretmenlerimizle ilgili bu konuda eğitimlerimizi verdikten sonra ciddi şekilde başvuru artışı gördük. 50'ye dolan başvuru sayısı bir anda bin 405 tane takım başvurusu olarak ortaya çıktı. Tabii ki bunların birçoğu elene elene gidip finale gelecek. Ama buradaki bizim maksadımız böyle bir etkinliğinin olduğunu, bu etkinlikte bir fikri mutlaka geliştirilebileceği, bir dahaki seneye denediğinde çok daha farklı bir üretimin ortaya çıkacağını biliyoruz. Bununla ilgili daha çok takımın oluşturulması. Daha çok öğrencinin işin içerisinde olmasını da istiyoruz. Bu konudaki çalışmalarımız da inşallah devam ediyor" diye konuştu.

İl Milli Eğitim Müdürü Gümüş, 2024-2025 Eğitim Öğretim Yılı hazırlıklarının büyük bir hızla tamamlandığını belirterek, okulların öğrencileri beklediğini ifade etti.

Kaynak: İHA