Kastamonu İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Çağdaş Derdiyok, 28 Eylül Dünya Kuduz Günü kapsamında önemli açıklamalarda bulundu. Derdiyok, her yıl dünya çapında yaklaşık 60 bin kişinin kuduz sebebiyle hayatını kaybettiğini vurguladı.

Kastamonu İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Çağdaş Derdiyok'un "28 Eylül Dünya Kuduz Günü" kapsamında yaptığı açıklama şöyle:

"ÖLÜMCÜL BİR HASTALIK"

Dr Cagdas Derdiyok Kastamonu Saglik Muduru

Daha 44 yaşındaydı: Geçirdiği mide ameliyatı sonrası hayatını kaybetti! Daha 44 yaşındaydı: Geçirdiği mide ameliyatı sonrası hayatını kaybetti!

"Kuduz bazı hayvan türlerinden insanlara bulaşan (zoonotik);  klinik belirtiler ortaya çıktıktan sonra geri dönüşü ve tedavisi olmayan ölümcül bir hastalıktır.  

"60 BİN KİŞİ KUDUZ NEDENİYLE ÖLÜYOR"

Her yıl dünya çapında yaklaşık 60 bin kişi kuduz sebebiyle hayatını kaybetmektedir. Yalnızca bir ülkenin ya da bölgenin sorunu olmayan kuduz hastalığının 150’den fazla ülke ve bölgede görüldüğü raporlanmıştır. İlimizde olmasa da ülkemizde de son yıllarda az sayıda olmakla birlikte üzücü kayıplar yaşanmıştır. 

Bu durum kuduz ve önlenmesi konusunda farkındalığı artırmak için belirlenen '28 Eylül, Dünya Kuduz Günü' çalışmalarının önemini ortaya koymaktadır. Dünyada hâlâ kuduzun ortadan kaldırılmasının önünde çeşitli engeller olan, kişilerin kendileri ve hayvanları için aşıya erişiminin olmadığı dolayısıyla hayati tehlike yaşanan bölgeler bulunduğuna ve bu engellerin aşılmasının tüm dünyanın sağlığı için gerekli olduğuna dikkat çekmektedir. 

"AŞI ÜCRETSİZ"

Hastane Iç Acil

Ülkemizde riskli meslek grupları için temas öncesi ve kuduz olabileceği düşünülen riskli hayvan teması sonrası aşı uygulaması Sağlık Bakanlığımız tarafından ücretsiz olarak uygulanmaktadır. 

KUDUZ HANGİ HAYVANLARDAN BULAŞIR?

Kuduz hastalığı köpek, kedi, koyun, keçi, sığır, at, eşek gibi evcil hayvanlardan ya da kurt, tilki, domuz, çakal, ayı, sansar, kokarca, gelincik gibi yabani hayvanlardan bulaşabilir. Hasta hayvanın doğrudan ısırması, tırmalaması ya da salyasının bütünlüğü bozulmuş sıyrık, çatlak gibi lezyonlar bulunan derinize, gözünüze, ağzınıza ya da burnunuza temas etmesi yoluyla bulaşma gerçekleşir. Hastalık sinir sistemini hedef almaktadır. 

"BELİRTİLER 14-90 GÜNDE SÜREBİLİR"

Belirtilerin ortaya çıkması ortalama 14-90 gün sürebilir. Belirtiler ortaya çıktıktan sonra hastalığın tedavisi bulunmamakta ve ölümle sonuçlanmaktadır. Özellikle çocukların ailelerin tepkisinden çekinerek ısırılma ya da tırmalanma gibi durumları gizlemesi riskli durumlar oluşturabilir. Ailelerin çocuklarını korkutmadan güven vererek olası durumlardan haberdar olmaları çocuklarının sağlığı için çok önemlidir.

KUDUZ ŞÜPHESİNDE NE YAPILMALI?
 Ancak temas sonrası erken dönemde aşı ve antiserum uygulanması ile hastalığın önüne geçmek mümkündür. Bu nedenle kuduz riski taşıyan her temastan sonra yapılması gerekenler aşağıda yer almaktadır;

* Yara veya ısırık bölgesi vakit kaybedilmeden bol su ve sabunla en az 15 dk iyice yıkanmalıdır
* En kısa sürede sağlık kuruluşuna müracaat edilmeli, Hekim tarafından Kuduz bağışıklaması uygun görülerek aşı programı başlanırsa, aşıların ve gerekli hallerde kuduz antiserumunun zamanında ve eksiksiz olarak yaptırılması konusunda dikkatli olunmalıdır.
* Evcil hayvanlar kontrol altında tutulmalı, özellikle geceleri serbest bırakılmamalıdır.
* Kedi ve köpeklere her yıl mutlaka kuduz aşısı yaptırılmalıdır.
* Çevrede hasta, garip davranış sergileyen veya ölmüş hayvanların görülmesi halinde bunlara yaklaşılmamalı ve ilgili yerler (Belediyeler, Muhtarlıklar İl, İlçe Tarım ve Orman Müdürlükleri) haberdar edilmelidir.

VAKİT KAYBETMEYİN UYARISI

İlimiz merkezinde ve tüm ilçelerimizde kuduz aşısı ücretsiz olarak uygulanmaktadır. Riskli temas sonrası hafta sonu ya da mesai saatleri dışında da olsa sağlık kurumlarına vakit kaybetmeden başvuruda bulunarak aşı olalım, sağlığımızı koruyalım… Sizin sağlığınız Bizim Önceliğimiz…"

Editör: Kastamonu Haber Merkezi