Kastamonu İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Çağdaş Derdiyok, Dünya Diyabet Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, diyabetin küresel sağlık üzerindeki etkilerine dikkat çekti. Derdiyok, 2021 yılında diyabet nedeniyle 6,7 milyon kişinin hayatını kaybettiğini belirterek, "Dünyada yaklaşık her iki diyabet hastasından biri, yani %44'ü tanı almış değildir" ifadelerini kullandı.

Kastamonu’da 'Arı Sağlığı, Arı Ürünleri ve Koloni Yönetimi Paneli' düzenleniyor! Kastamonu’da 'Arı Sağlığı, Arı Ürünleri ve Koloni Yönetimi Paneli' düzenleniyor!

İl Sağlık Müdürü, diyabetin gelecekteki etkileri hakkında da önemli bilgiler verdi. 2045 yılına kadar dünya genelindeki diyabet hastası sayısının 783 milyona ulaşmasının beklendiğini aktaran Derdiyok, bu hastaların çoğunluğunun düşük ve orta gelirli ülkelerde yaşadığını vurguladı. "Dünyada 541 milyon kişinin, özellikle tip 2 diyabet riski altında olduğunu ve 1,2 milyondan fazla çocuğun tip 1 diyabet hastası olduğunu görmekteyiz" diyen Derdiyok, diyabetin 2021’de 6,7 milyon kişinin ölümüne yol açtığının tahmin edildiğini söyledi.

Dünya Diyabet Günü'nün Önemi ve Teması

Dünya Diyabet Günü'nün, 1991 yılında Uluslararası Diyabet Federasyonu ve Dünya Sağlık Örgütü tarafından başlatıldığını hatırlatan Dr. Derdiyok, 2024-2026 yılları için belirlenen temanın "Diyabet ve Esenlik" olduğunu belirtti. Derdiyok, "Diyabet tedavisine uygun erişim ve destek ile diyabetli bireylerin kaliteli bir yaşam sürmesi mümkündür. Tip 2 diyabetin yayılmasının önlenmesi için şehirleşme, yaşlanan nüfus, azalan fiziksel aktivite, kötü beslenme alışkanlıkları ve artan obezite oranlarına karşı önlemler alınması gerekmektedir" dedi.

Türkiye Diyabet Programı ve Sağlıklı Yaşam İçin Adımlar

Türkiye’de diyabetle mücadele kapsamında önemli adımlar atıldığını dile getiren Derdiyok, 1992’de imzalanan Vincent Bildirisi ve 1994 yılında başlatılan "Ulusal Diyabet Programı" hakkında detaylı bilgi sundu.Programın hedeflerinin diyabetin önlenmesi, erken teşhis ve etkin tedavi olduğunu ifade eden Derdiyok, bu programın diyabetin ve obezitenin önlenmesi için önemli bir araç olduğunu belirtti. Ayrıca, Sağlık Bakanlığı'nın "Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Programı"nın, obeziteyi önlemeyi ve diyabetin etkilerini azaltmayı amaçladığını vurguladı.

Diyabet ve Kalp Damar Hastalıkları İlişkisi

Diyabetin kalp damar hastalıkları ile bağlantısının dünya çapında önemli bir sorun teşkil ettiğini söyleyen Dr. Derdiyok, Avrupa’da 60 milyondan fazla diyabet hastası bulunduğunu ve bu hastaların büyük bir kısmının kalp damar hastalıklarıyla mücadele ettiğini belirtti. Derdiyok, diyabet ve kalp damar hastalıklarının önlenmesinin, değiştirilebilir davranışsal risk faktörlerinin yanı sıra çevresel faktörlerle mücadele edilerek mümkün olduğunu ifade etti.

Son olarak, Türkiye Diyabet Programı'nın, diyabetle mücadelede önemli bir rol oynadığını belirten İl Sağlık Müdürü, bu alanda yürütülen çalışmaların tüm paydaşlarla işbirliği içinde sürdürüleceğini söyledi.

Kaynak: İHA