Kastamonu'da kaçakçılıkla mücadele: 64 paket yakalandı! Kastamonu'da kaçakçılıkla mücadele: 64 paket yakalandı!

Meme Kanseri Haftası kapsamında açıklama yapan Tıbbi Onkoloji Uzmanı Dr. Erkan Özcan, meme kanserinin her 8 kadından birinde ortaya çıkabileceğini ve hastaların yüzde 98’inin tarama programları sayesinde erken tanı alabildiğini belirtti.

Kastamonu İl Sağlık Müdürlüğü tarafından Meme Kanseri Bilinçlendirme ve Farkındalık Ayı dolayısıyla yapılan duyuruda, erken teşhisin önemine vurgu yapıldı. Dr. Özcan, dünya genelinde her 8 kadından 1'inde meme kanseri görülebildiğini ve hastalığın erken evrede yakalanma oranının yüksek olduğunu ifade etti. Özellikle KETEM ve hastanelerde yıllık kontrollerin yapılmasının hayati önem taşıdığına dikkat çeken Özcan, kadınların her ay kendi kendine meme muayenesi yapmasının önemini de hatırlattı.

Özcan, meme kanserinin kadınlarda en sık görülen kanser türlerinden biri olduğuna değinerek, başvuru nedenlerinin genellikle memedeki kitle ve şişlik gibi belirtiler olduğunu aktardı. Meme başında çekilme ve benzeri şikayetlerin de yaygın olduğuna işaret eden Dr. Özcan, erken teşhis için ulusal ve uluslararası tarama programlarının etkili bir yöntem olduğunu vurguladı. Ülkemizde ise KETEM başta olmak üzere yılda bir doktor muayenesi ve bir ya da iki yılda bir mamografi taramasının yanı sıra ayda bir kişinin kendini elle muayenesi önerilmektedir.

Dr. Özcan, kanser tarama programlarıyla hastaların yüzde 90’ında erken teşhis sağlanabildiğini ifade ederek, “Erken evrede cerrahi, medikal ve radyasyon onkolojisiyle yapılan tedaviler hastalığı tamamen yenmeyi mümkün kılmakta, bu da hastalıksız bir ömür sunmaktadır. Ancak bazı hastalar ileri evrede başvurmakta ve bu durumda hedefe yönelik çeşitli tedaviler uygulanabilmektedir. Bu tedaviler yaşam kalitesini ve süresini artırmayı amaçlıyor. Meme kanserinin tarama programları ile erken evrede tespit edilebildiğini, metastatik evrede ise tedaviyle kontrol altına alınabileceğini bilmelisiniz” dedi.

Kaynak: İHA