Türkiye’nin tarih dolu şehirleri arasında yer alan Kastamonu pek çok efsanesi bulunan şehirlerden birisidir. Kastamonu’nun isim efsanesi ve diğer efsaneleri, geçmişin izlerini aktarmaktadır.

Türkiye’nin tarih dolu şehirleri arasında yer alan Kastamonu pek çok efsanesi bulunan şehirlerden birisidir. Öyle ki bu efsanelerin arasında en güçlü ve bu güne kadar en çok bahsedileni Kastamonu’nun ismiyle alakalı olandır. Gelin, Kastamonu ismi nereden geliyor? Sorusunun yanıtına birlikte bakalım…

Kastamonu’nun İsim Efsanesi

Yaygın olarak bilinen bir efsaneye göre Türkler tarafından Kastamonu Kalesi’nin fethi sırasında yaşanan bir olay Kastamonu isminin ortaya çıkmasına sebep olmuştur. İşte, o efsane…

Kastamonu İl Sağlık Müdürü'nden Kızılay'a ziyaret Kastamonu İl Sağlık Müdürü'nden Kızılay'a ziyaret

Türkler tarafından Kastamonu Kalesi’nin fethi sırasında Bizans Tekfur’unun güzel kızı Moni, yakışıklı Türk Kumandanına aşık olur. Moni bu aşkını ve tutkusunu dadısı aracılığıyla Türk Kumandana bildirir ve aşkına karşılık veren komutana kale kapısının anahtarını teslim eder. Uzun süren uğraşların sonucunda kaleyi ele geçiremeyen Türk askerlerinin aniden kaleye girdiğini gören Bizans Tekfuru, güzel kızı Moni’yi kalenin burcundan aşağı atar. Önce bu olaya şahit olan Türk askerler tarafından “Kastın ne idi Moniye” sözü yayılmış ardından halk arasında “Kastamoni” haline dönüştüğü düşünülmektedir.

Günümüzde Moni’nin aşağı atıldığı yer de “Kırk Kız” türbesi olarak bilinen bir türbe yer almaktadır. Kastamonu halkı tarafından saygı duyulan bu türbenin “Kırk Kız” olarak anılmasının sebebi,“Tam kırk parçaya ayrıldı” sözünün anlatılmak istenmesidir.

Editör: Haber Merkezi