Pastırma konusunda Kastamonu mu, Kayseri mi tartışması sürerken, Sivas pastırması da sahneye çıktı. Sivas’ın coğrafi işaret tescilli pastırması, Avrupa Birliği’nden de onay almak için adım atmış durumda.

Kastamonu Pastırmasına Yeni Rakip Çıktı!

Sivas Ticaret Borsası’nın çabalarıyla 2022 yılında coğrafi işaret tescili alan Sivas pastırması, şimdiden Avrupa’da dikkat çekmeye başladı. Avrupa Birliği’ne yapılan tescil başvurusunun olumlu ilerlediğini belirten Sivas Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Hayrullah Karakaya, Sivas pastırmasının marka değerinin Sivas’la özdeşleştiğini ifade etti. Karakaya, bu coğrafi işaretli ürünün hem bölge hem de ülke için büyük önem taşıdığını vurguladı ve "Marka değeri Sivas ile özdeşleşmiş olan ‘Sivas pastırması’, bölgemiz ve ülkemiz için oldukça önemli bir üründür. Sivas pastırmamızın Avrupa Birliği Komisyonunda korunması için 11 Ekim 2024’te başvurumuzu AB Komisyonu Tarım ve Kırsal Kalkınma Genel Müdürlüğü’ne ilettik ve başvuru olumlu bir şekilde kayda alındı" dedi.

Sivas’ın coğrafi işaretli ürünler bakımından büyük bir potansiyele sahip olduğunu dile getiren Karakaya, coğrafi işaretli ürünlerin hem yerel hem de uluslararası alanda tescil edilmesinin önemli olduğunu belirtti. Sivas pastırmasının tarihine değinen Karakaya, 1800'lerin başında Sivas’ın Kızılca köyüne gelen Ermeni ustası Şalak’ın, pastırma yapımını köy halkına öğrettiğini ve bu geleneğin Sivas’tan diğer bölgelere yayıldığını anlattı.

Kastamonu'da bu acıya yürek dayanmaz: 16 yaşında toprağa verildi! Kastamonu'da bu acıya yürek dayanmaz: 16 yaşında toprağa verildi!

Kastamonu Pastırmasına Yeni Rakip Çıktı! 1

Karakaya, Sivas pastırmasının eşsiz lezzetini şehrin kendine özgü iklimi ve doğal koşullarına borçlu olduğunu ifade ederek, "Pastırma yapımında yerli hayvanların etleri kullanılır ve geleneksel yöntemlerle işlenir. Etin seçimi, temizlenmesi, tuzlanması ve Sivas’ın kuru havasında kurutulması gibi süreçler, pastırmanın kendine has lezzetini ortaya çıkarır" dedi. Karakaya, Sivas pastırmasının tadının sadece bir et ürünü olmadığını, aynı zamanda Sivas’ın tarih ve kültürünü de yansıttığını vurguladı.

İLGİLİ HABER

"Kastamonu pastırmasına zam üstüne zam!"

"Pastırmanın Ana Vatanı: Kastamonu mu Kayseri mi?"

Kaynak: İHA