“Kastamonu Şeker Fabrikası; “Toprağından Filizlenen Bir Destan”

Kastamonu’nun kadim ilçesi Taşköprü’müzün tarihi zenginlikleri ve birçok ilki barındıran şehir kimliği, her yazımızda vurguladığımız bir özelliğidir.

Bu kapsamda, Taşköprü karayolu üzerinde konumlanan Kastamonu Şeker Fabrikası, hem Kastamonu'dan hem de Taşköprü'den birçok aile için gelir kapısı olmanın yanı sıra çiftçilerin de önemli bir destekçisi konumundadır.

1963 yılında Kastamonu-Taşköprü arasındaki Gölveren bölgesinde kurulan Kastamonu Şeker Fabrikası, bölgede şeker pancarı üretimini teşvik etmiştir.

Taşköprülü olan dönemin Milletvekili İsmail Hilmi Dura'nın Adnan Menderes'e yönelik talebiyle hayat bulan bu fabrika, 14 Ekim 1963 tarihinde günlük bin 200 ton pancar işleme kapasitesi ile üretime başlamıştır.

Zamanla yapılan kapasite artırımlarıyla fabrika, 1985 yılında günlük 3 bin ton, daha sonraki iyileştirmelerle ise günlük 3 bin 600 ton pancar işleme kapasitesine ulaşmıştır. Kastamonu Şeker Fabrikası, Merkez, Devrekâni, Taşköprü, Çankırı olmak üzere 4 bölge şefliği aracılığıyla pancar ekimi ve tesellümü gerçekleştirmektedir.

1963 yılında ilk kampanyasını başlatan fabrika, günümüzde günlük 3 bin 600 ton pancar işleme kapasitesine sahip olup yılda ortalama 55 bin ton şeker üretmektedir. Fabrikanın özelleştirilme girişimleri çeşitli protestolar ve çiftçi talepleriyle karşılaşmış, bunun akabinde ise çıkarıldığı ihalelerde alıcı bulamamıştır. Bu durum, çiftçiler, çalışanlar ve Kastamonu halkı tarafından sevinçle karşılanmıştır. Tarım kenti Kastamonu'da, şeker fabrikasının önemli bir yere sahip olduğu ve özelleştirilememesinin memnuniyetle karşılandığı her ortamda vurgulanmaktadır. Sarımsağıyla ünlü olan şehrimiz, aynı zamanda pancar üretiminde de öncüdür. Bu durumu logosundaki simgeler aracılığıyla da ifade eden Taşköprü Belediyesi, "Sarımsak, Kendir ve Pancar" sembollerini logosunda kullanmaktadır. Fabrikanın kuruluşuna vesile olan Hilmi Dura, bu anlamlı süreçte bölge insanı tarafından her daim rahmetle anılmaktadır.

İfade etmek gerekirse, çiftçinin emeği, çalışan personelin katkısı ve dolaylı yoldan gelir elde eden tüm Kastamonu halkının fabrikaya sahip çıkmasıyla, Şeker Fabrikası’nın toplum nezdindeki değerini de artırmıştır.

Şuanda birçok çiftçiye ve çalışana gelir kapısı olan Kastamonu Şeker Fabrikasının kurulmasına vesile olan İsmail Hilmi Dura başta olmak üzere katkısı olan herkesi rahmet ve minnetle anıyoruz.

Taşköprü’de 7’den 70’e trafik eğitimi Taşköprü’de 7’den 70’e trafik eğitimi

Özel Haber: Hamza Sefa YILMAZ