Aynı ürün çeşitli marketlerde etiket fiyatının yaklaşık 2-3 katı fiyatlarla satın alınabiliyor. Avukat Özlem Şen, e-devlet hizmetleri ile alo 175 hattı arasındaki ciddi fiyat farkının 'fahiş' olduğunu belirterek, endişesini dile getirdi. Vatandaşları bu hizmetlere fahiş fiyatlar talep edenlerle ilgili şikayetlerini dile getirmeye teşvik etti.
Serbest piyasada, aynı ürünün farklı pazarlarda farklı fiyatlara sahip olması yaygındır, ancak bazen bu durum aşırı yüksek fiyatlara çıkabilmektedir. Bir ürün bir pazarda 'x' fiyatıyla fiyatlandırılırken, başka bir pazarda fiyatın üç katına kadar fiyatla etiketlenir. İnsanlar ürünü mümkün olan en düşük maliyetle satın almak için farklı pazarları ziyaret ederek paradan tasarruf etmelerini sağlar. İstanbul Aydın Üniversitesi Öğretim Görevlisi Avukat Özlem Şen ise, konunun daha iyi anlaşılmasına yardımcı olacak açıklamalarda bulundu.
Son düzenlemenin uygulanmasıyla cezalar artırıldı
Şen, aynı ürün için çeşitli pazarlarda ciddi fiyat farkı talep etmenin aşırı fiyat artışı olarak değerlendirildiğini ve bu tür eylemlerin hukuki sonuçlara tabi olduğunu vurguladı. Türk Ticaret Kanunu, Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun ve Perakende Ticaret Kanununa sahibiz. Bu üç yasa sonucunda fiyatların aşırı yüksek olması ve stoklamanın cezası bulunmaktadır. Tüketiciyi koruma kanunu mayıs ayında revize edildi. Mayıs ayında bu maddeler, bireylerin aşırı yüksek fiyat talep etmelerini engellemek amacıyla idari para cezasına dönüştürüldü. Fahiş fiyatlarda ceza 100 bin liradan 1 milyon liraya çıkmıştı.
Stokçuluk yapan firmalara artık 12 milyon liraya kadar ceza verilecek" dedi.
Bireyler yüksek fiyatlarla mücadele etmek için ne gibi önlemler alabilir?
'Fahiş fiyatlar ve istifçilik pandemi döneminde hayatımıza giren bir durum'
Yaptırım uygulanabilmesi için vatandaşların şunları yapması gerekiyor: E-devlet üzerinde fahiş fiyat artışı olan ürünlere ilişkin Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanmış 'Haksız Fiyat Artışı Şikayet Bildirim Formu' bulunuyor. Bu formu doldurarak başvuruda bulunabilirler. Bir şikayet. İnternet kullanmayanlar ise tüketici olarak Alo 175 Tüketici Danışma Hattı'nı arayarak şikayetlerini bildirebilirler.
Ayrıca. aşırı yüksek fiyatları çevrimiçi olarak da bildirebilirsiniz.
"Cimer aracılığıyla şikayette bulunduklarında ticaret bakanlığına yönlendiriliyorlar"
Avukat Özlem Şen, fiyat artışlarının fiziki pazarlarla sınırlı olmadığını, e-ticaret platformlarında da yaşandığını vurguladı. Fahiş fiyat artışları, stoklama gibi işlemlerin internet üzerinden de yapılabileceğini ifade etti. Bu durumda reklam panosu çok önemli bir rol oynamaktadır. "İçeriğin engellenmesi veya kaldırılması yönünde kararlar verilebilir" diye açıkladı. Şen, internet üzerinden yapılan aşırı yüksek satışların e-devlet, alo 175 ve cimer üzerinden de raporlanabileceğini belirtti.
Aşırı fiyat artışları ve istifçiliğe karşı sıkı düzenlemelerin bu durumu önlemek için yeterli olduğunu vurgulayan Şen, denetimlerin daha sık yapılmasının faydalı olacağını ifade etti.