Kastamonu

Kastamonu Üniversitesi, şampiyon üniversiteler sıralamasında Top 20’de

2023 yılına ait patent verilerinin değerlendirildiği Türkiye Patent Raporu geniş kapsamlı bir programla kamuoyuna açıklandı. Kastamonu Üniversitesi Türkiye Patent Şampiyonu Üniversiteler Sıralamasında Top 20’de yer aldı.

Abone Ol

TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal’ın açılış konuşmasını yaptığı programın en ilgi çekici kısmı, 2023 yılının patent şampiyonları oldu. Buna göre, Kastamonu Üniversitesi, “Patent Şampiyonu Üniversiteler” sıralamasında "Top 20" listesinde 18'inci basamakta yer aldı.

Kategoriler bazında yapılan sıralamalarda ise; “Eklemeli İmalat Teknolojileri” alanında 4’üncü sıraya yükselen Üniversitemiz, Tarım kategorisinde ise 7’nci sırada yer alarak tarım alanında da önemli bir konuma sahip olduğunu gösterdi.

PatentEffect tarafından hazırlanan ve Türkiye’nin patent performansı hakkında en kapsamlı çalışma olan ‘Türkiye’nin Patent Raporu’nda önemli bir yere sahip olduğunu gösteren Kastamonu Üniversitesi, geçmiş yıllara göre başarısını arttırarak üst sıralara yükseldiğini ve elde ettiği konumla adından söz ettirmeye devam edeceğini bir kez daha göstermiş oldu.

Patent verileri; ülkelerin, firmaların, üniversitelerin ve diğer teknoloji geliştiren kurumların inovasyon performanslarının ölçümlenmesinde ve izlenmesinde kullanılan önemli parametrelerden biri olarak nitelendiriliyor.

Patenteffect isimli kuruluş tarafından hazırlanan rapor, patent başvurularına ilişkin veri analizi, ülkelerin ve kurumların yüksek teknolojideki gelişmişlik düzeylerinin karşılaştırılmasında kullanılan önemli parametrelerden biri olduğu için en temelde patent başvurusu ve tescil sayıları gibi bilgilerden yola çıkılarak inovasyon trendleri bakımından önemli veriler sağlıyor. Bu kapsamda hazırlanan rapor, 31 Aralık 2023 tarihi itibariyle Türkiye’de faaliyet gösteren tüm kurumlar (firmalar, üniversiteler, araştırma merkezleri, startup firmalar ve bireysel buluşçular) tarafından Türk Patent ve Marka Kurumu’na yapılan patent başvuruları (ilk başvuru tarihine göre) esas alıyor.

Kastamonu Üniversitesi'ndeki Kalite Odaklı Kurumsal Yapılanma, Sürdürülebilir ve Kalıcı Başarılarla Kendisini Gösteriyor

PatentEffect kurumu tarafından hazırlanan 2023 yılına ait "Türkiye Patent Şampiyonları" sıralamasına göre Kastamonu Üniversitesi, 15 patent başvurusuyla "Top 20" listesinde 16, 17 ve 18’inci sırada yer alan üniversitelerle aynı başvuru değerini yakalamış oldu.

Rapora göre Eklemeli İmalat Teknolojileri alanında en fazla patent/faydalı model başvurusu yapan üniversiteler/araştırma merkezleri sıralamasında 4 patent sahibi olan Ankara, İstanbul ve Süleyman Demirel Üniversitelerinin ardından Üniversitemiz 3 patent ile dördüncü sırada yer alarak büyük bir başarıya imza attı.

Aynı raporda Tarım kategorisinde ise, Gelişim Üniversitesi 36 patent başvurusu ile birinci sırada yer alırken Harran Üniversitesi 27 patent başvurusu ile ikinci sırada; Atatürk Üniversitesi 22 başvuru ile üçüncü sırada yer aldı. Üniversitemiz 14 patent başvurusu ile yedinci sırada kendine yer buldu. Sahip olunan kısıtlı tarımsal potansiyel ve akademik altyapıya rağmen pek çok üniversiteyi geride bırakarak 7. sırada girilen bu kategori ayrıca anlamlı bir gösterge oldu.

Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal, raporda yer alan başarılardan duyduğu memnuniyeti dile getirerek bu başarılarla Kastamonu Üniversitenin ar-ge çalışmalarına verilen önceliğin ve fikri mülkiyet hakları konusundaki farkındalık eğitimlerinin sonucu olduğunun altını çizdi. Özellikle Kastamonu Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi çatısı altında kurulan Patent Destek Ofisi biriminin nitelikli çalışmaları ve kurumsal yapılanmanın kalıcı başarılarla kendisini gösterdiğini, Kastamonu Üniversitesi’nin gelecekte bu başarıları daha fazla arttıracağını ve özellikle patentlerin ticarileşmesi konusuna odaklanılacağını dile getiren Rektör Topal, çalışmalardan ötürü akademik personele ve kalite odaklı politikalarla üniversitemizi destekleyen YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar ile YÖK üyelerine teşekkür etti.

Rektör Topal ayrıca, Türkiye’nin milli teknoloji hamlesi ve dönüşümü noktasında çalışmalara verdiği teşvikleri için Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır’a ve destekleri için TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal ve Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Prof. Dr. Muhammed Zeki Durak’a teşekkürlerini iletti.

(Mustafa Balcı)