Dünyanın en prestijli yükseköğretim derecelendirme kuruluşlarından biri olan Times Higher Education (THE), 2025 yılına ait Dünya Üniversite Sıralamaları'nı (World University Rankings 2025) açıkladı. Sıralamalar, binlerce üniversite arasından listeye girebilen 2.092 üniversitenin verileri üzerinden hazırlanarak kamuoyuna sunuldu. Üniversiteler, beş temel akademik ölçüte göre değerlendirildi ve Kastamonu Üniversitesi, dünya çapında en başarılı yükseköğretim kurumları arasında yer aldı.
Kastamonu Üniversitesi, dünyanın en seçkin üniversiteleri arasına girdi
2024 yılında Times Higher Education (THE) Dünya Üniversite Sıralaması'na ilk kez giren Kastamonu Üniversitesi, Türkiye'de 36. sırada yer almıştı. Toplamda 100’den fazla ülkeden 2.092 üniversitenin yer aldığı THE dünya sıralamasında, Kastamonu Üniversitesi 2025 yılına ait THE verilerine göre 1501+ bandında yer alarak, dünyanın en seçkin üniversiteleri arasına girdi. Türkiye genelinde ise 2024 yılı verilerine göre iki basamak yükselen üniversitemiz, sıralamaya giren 91 üniversite arasından 34. sırada yer alma başarısı gösterdi. Kastamonu Üniversitesi, bu önemli başarıyla Times Higher Education 2025 sıralamasında da Türkiye’nin önde gelen üniversitelerinden biri olmayı başardı.
Kastamonu Üniversitesi, THE 2025'te 5 Alt Alanda Yükseliş Gösterdi
Kastamonu Üniversitesi, 2025 yılı Times Higher Education (THE) Dünya Üniversite Sıralaması'nda, 2024 yılına göre önemli bir ilerleme kaydederek Türkiye'de 34. sırada yer aldı. Üniversite, eğitim kalitesi, araştırma ortamı, araştırma kalitesi ve uluslararası görünüm gibi temel alanlarda gösterdiği artışla dikkat çekti. 2024 yılında Kastamonu Üniversitesi, eğitim (teaching) kategorisinde 11.6 puan almışken, 2025 yılında bu alanda aldığı puan 15.0'a yükseldi.Endüstri ve Uluslararası Görünümde de YükselişEndüstri iş birlikleri (industry) kategorisinde ise 2024 yılında 15.9 puan alan Kastamonu Üniversitesi, 2025 yılında bu puanı 16.5'e yükseltti.
Üniversitemiz, Bölgesel Kalkınma Odaklı İhtisas Üniversiteleri Arasında Araştırma Kalitesi ve Araştırma Çevresinde 3., Uluslararası Görünümde 2. Sırada
Kastamonu Üniversitesi, araştırma kalitesinde 25 bölgesel kalkınma odaklı ihtisas üniversitesi arasında 3. sırada yer aldı. Araştırma kalitesi (research quality) kategorisinde Kastamonu Üniversitesi, 2024'te aldığı 35.8 puanı 2025 yılında 43.5'e çıkararak, Türkiye’de sıralamaya giren 91 üniversite arasından 26. sıraya yerleşti. Araştırma çevresi (research environment) alanında ise üniversitemiz bölgesel kalkınma odaklı ihtisas üniversiteleri arasında da 3. sıraya yerleşti. Araştırma çevresi kategorisinde 2024 yılında 11.6 olan puan, 2025'te 11.9'a yükseldi. Bu yükseliş ile birlikte Kastamonu Üniversitesi araştırma çevresi kategorisinde Türkiye’de 43. sırada yer aldı. Üniversitenin uluslararası görünümü (international outlook) de 2024'te 35.5 puandan 2025 yılında 37.2 puana çıkarak dikkat çekici bir artış sergiledi. Kastamonu Üniversitesi, Türkiye’de sıralamaya giren üniversiteler arasında ise bu alanda 29. sırada bulunuyor. Kastamonu Üniversitesi, bölgesel kalkınma odaklı ihtisas üniversiteleri arasında ise uluslararası görünüm alanında 2. sırada yer aldı.
"Başarımızın Temelinde Özverili Çalışmalar Yatıyor"
Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal, Kastamonu Üniversitesi'nin akademik ve idari personeli ile öğrencilerinin özverili çalışmaları sayesinde THE Dünya Üniversite sıralamasında yer aldığını belirtti. Rektör Topal, Kastamonu Üniversitesi'nin kalite standartlarını ve başarı grafiğini daha da yukarılara taşımayı hedeflediklerini vurguladı. Ayrıca, kalite standartları ve uluslararasılaşma konularında teşvik ve desteklerinden dolayı Yükseköğretim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar ve YÖK üyelerine teşekkürlerini iletti. Başarılarının temelinde özverili çalışmaların yattığını ifade eden Rektör Topal, ayrıca bu süreçte emeği geçen tüm Kastamonu Üniversitesi çalışanlarına ve öğrencilerine de teşekkür etti.
THE Dünya Üniversite Sıralaması 2025
Times Higher Education Dünya Üniversite Sıralaması, araştırma odaklı üniversiteleri eğitim-öğretim, araştırma ortamı, araştırma kalitesi, sanayi iş birliği ve uluslararası görünüm gibi temel misyonlar açısından değerlendiren kapsamlı bir performans göstergesi olarak kabul edilmektedir. Üniversitelerin son beş yıllık performansları doğrultusunda yapılan bu değerlendirme, öğrenciler, akademisyenler, iş dünyası ve hükümetler tarafından güvenilen en geniş çaplı analizlerden biri.