Kastamonu Üniversitesi, yerli kenevir çeşitleri olan ‘narlı’ ve ’vezir’in gelişimlerini laboratuvarda inceleyerek gelişimlerini takip edecek.
Kastamonu Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Genetik ve Biyomühendislik Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Mehmet Cengiz Baloğlu yürütücülüğünde, Merkezi Araştırma Laboratuvarı biriminde görevli Öğretim Görevlisi Necdet Mehmet Ünel ve Ondokuz Mayıs Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Selim Aytaç'ın araştırmacı olarak yer aldığı, "Brassinosteroidlerle Kenevir Lif Gelişiminin Aydınlatılması: Yerli Kenevir Çeşitlerinde Transkriptomik ve Morfolojik Yaklaşım" başlıklı proje, TÜBİTAK 1002-A Hızlı Destek Modülü çerçevesinde desteklenmeye layık görüldü.
Araştırma, yerli kenevir çeşitleri olan ‘narlı’ ve ’vezir’in gelişim süreçlerinde brassinosteroidlerin moleküler ve morfolojik düzeydeki etkilerini aydınlatmayı hedefleyecek. Bu sayede, kenevir liflerinin gelişimi üzerine etkili olan mekanizmaların daha iyi anlaşılması, kenevirin tarımsal ve endüstriyel kullanımları için yeni perspektifler ve stratejiler geliştirilmesi mümkün olacak.
Projede, gen ekspresyonu ve morfolojik özellikler üzerindeki brassinosteroid etkilerini incelemek için yüksek verimli transkriptomik dizileme teknikleri ve in vivo hormon uygulamalarını içeren entegre bir yaklaşım kullanılacak. Bu çerçevede çalışma, kenevir liflerinin gelişimi ve kalitesi üzerinde brassinosteroidlerin etkisini anlanmasında yardımcı olacak ve kenevirin sürdürülebilir kullanımı ve yönetimi konusunda yeni stratejiler geliştirmek için temel bir kaynak oluşturacak.
Proje sonuçlarının, bitki biyolojisi, tarım ve endüstri alanlarında önemli katkılar sağlaması bekleniyor.
Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal, bu projede ve çalışmada yer alan akademisyenleri tebrik ederek, destekleri için Yükseköğretim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar’a ve YÖK üyelerine, proje çalışmalarında kurumlarını teşvik eden yaklaşımlarından dolayı TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal’a da teşekkür etti.