Kastamonu Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Genetik ve Biyomühendislik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mehmet Cengiz Baloğlu, Sinop'un Boyabat ilçesinde düzenlenen toplantıda buğday ve çeltik üretiminde kuraklığın etkileri ile çözüm yolları hakkında önemli bilgiler paylaştı.

Boyabat Kaymakamlığı ve İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü iş birliğiyle organize edilen toplantı, Kaymakamlık Toplantı Salonu'nda gerçekleştirildi. Programa, bölgedeki çeltik ve buğday üreticileri yoğun ilgi gösterdi.

Kuraklık ve çözüm önerilerini anlattı

Boyabat (2)

Prof. Dr. Baloğlu sunumunda; kuraklığın tanımını, kuraklık stresinin buğday, çeltik ve diğer tarım ürünleri üzerindeki etkilerini, verim ve kalite kayıplarını, kuraklıkla mücadelede kullanılabilecek yöntemleri ve başarılı uygulama örneklerini katılımcılarla paylaştı. Sunumun ardından üreticilerden gelen soruları da yanıtlayan Baloğlu’na, katkılarından dolayı Boyabat Kaymakamı Enver Yılmaz tarafından plaket takdim edildi.

Toplantıda konuşan Kaymakam Enver Yılmaz, 2024 yılının ciddi kuraklıkla geçtiğini belirterek, bu süreçte tarımda su tasarrufu sağlamak adına Alternatif Islatma ve Kurutma (AWD) yönteminin önemine dikkat çekti. Yılmaz, "AWD yöntemiyle çeltik üretiminde su kullanımında yüzde 30'a varan tasarruf sağlıyoruz. Böylece hem verimi artırıyor hem de enerji maliyetlerimizi düşürüyoruz. Bu yöntemi geçen yıl bazı köylerimizde uyguladık ve başarılı sonuçlar aldık. Şimdi tüm üreticilerimize bu yöntemi tavsiye ediyoruz. Kuraklığa karşı en etkili çözümlerden biri," ifadelerini kullandı.

Toplantıya Boyabat Belediye Başkanı Hasan Kara, İlçe Tarım ve Orman Müdürü Murat Usta, Ziraat Odası Başkanı Cemil Elmacı, Sinop İl Genel Meclisi Üyesi İsa Bağcı, Boyabat Muhtarlar Derneği Başkanı Halil Doğramacı, mahalle muhtarları ve çok sayıda çiftçi katıldı.

Kaynak: AA