İnebolu

Kastamonu Valisi Dallı talimat verdi: Orada bir sorun var, çözmemiz lazım

İnebolu Terminal Köprüsü, Vali Meftun Dallı başkanlığında yapılan İl Koordinasyon Kurulu (İKK) toplantısında bir kez daha gündeme geldi.

Abone Ol

İneebolu Terminal Köprüsü, Vali Meftun Dallı başkanlığında yapılan İl Koordinasyon Kurulu (İKK) toplantısında bir kez daha gündeme geldi. Toplantının başında İnebolu Terminal Köprüsüne değinen Vali Dallı, “Orada bir problem var, belli yani. Eğer bu bir algıdan ibaretse o zaman bunu oradaki insanlarımıza, arkadaşlarımıza izah edip, bu algıyı ortadan kaldırmamız lazım. Yok, gerçekten bir sorun varsa, oradaki insanlar haklıysa o zaman personelimizi falan yeniden daha detaylı çalıştırarak neyse oradaki sorunu tespit edip bunu çözmemiz lazım” dedi.
Vali Dallı, Terminal köprüsü sorunu için topu birbirine atan kurumlara da tatlı sert uyarıda bulunarak “Bu süreci bitirinceye kadar elimizden geldiğince birbirimize yardımcı olmamız, işte burası benim işim değil öbürü yapsın veya bana ne, beni ilgilendirmez gibi bir tavır içerisinde zaten olmazsınız. Onu biliyorum” ifadelerini kullandı.

Vali Meftun Dallı, toplantının açılışında yaptığı konuşmada, İnebolu Terminal Köprüsü sorununa değindi.

Yapılan hizmetlerde kurumlar arasında işbirliğinin önemine dikkat çeken Vali Dallı, “Yani nihayetinde devlet olarak biz topyekun bir haldeyiz tabiri yerindeyse. Yani bu süreci bitirinceye kadar elimizden geldiğince birbirimize yardımcı olmamız, işte burası benim işim değil öbürü yapsın veya bana ne, beni ilgilendirmez gibi bir tavır içerisinde zaten olmazsınız. Onu biliyorum da. Yani özellikle bir kere daha bu vesileyle vurgulayarak sizlerden bu konuda birbirinize destek olmanızı, birbirinize anlayış göstermenizi rica etmek istedim” dedi.

Bu sözleriyle İnebolu Terminal Köprüsü için Karayolları ve DSİ arasındaki polemiğe göndermede bulunan Vali Dallı, “Mesela en son gittiğimizde İnebolu'da orada bir köprü var. Orada gündem oldu ilçe ziyaretine gittiğimizde. Daha sonra Karayolları Bölge Müdürümüze gittiğimizde orada da görüştük kendileriyle. Orada bir şey var. Bir problem var, belli yani. Ya da bir problem olduğuna dair bir algı var. Yani orada da söylediğim gibi. Eğer bu bir algıdan ibaretse işin tabii ki doğrusunu teknik elemanlarımız bilir. İlgili kurulularımızın bu konuda zaten bir çalışması var. O zaman bunu oradaki insanlarımıza, arkadaşlarımıza izah edip, bu algıyı ortadan kaldırmamız lazım. Yok, gerçekten bir sorun varsa, oradaki insanlar haklıysa o zaman personelimizi falan yeniden daha detaylı çalıştırarak neyse oradaki sorunu tespit edip bunu çözmemiz lazım. Yani bu sel gibi şeyler biliyorsunuz hatırla, gönülle falan filan olacak şeyler değil. Sel gelince herkese aynı davranıyor. Yani bir yanlış varsa mutlaka gereğini yapıyor. Dolayısıyla bizim de bu bakış açısıyla bundan sonraki Allah korusun olabilecek şeylere tedbir alırken böyle bakarak yapmamız lazım. 'Yani bir şey olmaz. Hele şöyle bir yapalım bakalım' deme şeyimiz yok bu yaşananlardan sonra. Yani daha ne yaşamamız lazım? Tedbir alırken dikkatli olmak için varsa bunun gibi diğer konular bunlara ciddiyetle eğilelim. Gereken şeyler neyse tedbirlerimiz elimizdeki imkanları en iyi şekilde kullanarak bunları bir an önce ortadan kaldıralım, çözelim. Bir daha böyle bir şeyle karşılaşırsak, 'Niye bunu zamanında şöyle yapmamıştık?' demeyelim yani. Bunu özellikle sizlerden rica ediyorum. Hatırlatmak istedim" ifadelerini kullandı.

Toplantının devamında Belediye Başkanı Mustafa Huner Özay da söz alarak İnebolu Terminal Köprüsünün akıbetini sordu. Başkan Özay, “Bizim bu Otogar Köprüsünün akıbetiyle ilgili DSİ ve Karayolları ne aşamada? Şu an bunu herkes merak ediyor?” dedi.

Karayolları 15. Bölge Müdürü Alparslan Eşlik, terminal köprüsü yapımı ve 4 kilometrelik kesimle ilgili ihale ve çalışmaların devam ettiğini söyledi.

Terminal köprüsünün altında biriken malzemelerin temizlenmesi için DSİ’nin yapacağı çalışmalarla ilgili kotları alarak buna uygun proje hazırladıklarını belirten Karayolları Bölge Müdürü Eşlik, “Bu projeyi kendimiz imzaladıktan sonra Devlet Su İşleri Bölge Müdürlüğüne, oradan da Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğüne proje şu an intikal etti. Bölge Müdürlüğümüzün uygun görüşü ile gitti bu genel müdürlüğe. Burada yapılacak olan, mevcut yapılmış olan köprünün altının 90 santim biriken malzemenin alınması ve ayakları koruma amaçlı duvarlar yapılması ve ilerisinde ve gerisinde köprünün selden zarar gören duvarların yenilenmesi işi. Biz bunları zaten duvarlarda çalışmalar aşağı yukarı yüzde 50 tamamlandı. Köprünün altındaki çalışmaya da en kısa sürede girmiş olacağız. Bunu da 40 metre köprünün sağına soluna duvarlarını temizleyeceğiz. Tabi derenin tamamının temizlenmesi işiyle ilgili de Devlet Su İşleri Bölge Müdürlüğümüzle koordinasyon halinde çalışmak istiyoruz” dedi.

KÖPRÜNÜN ALTI 90 SANTİM KAZILACAK, KÖPRÜ TABYALARI 60 SANTİM YÜKSELTİLECEK

Devlet Su İşleri (DSİ) Bölge Müdürü Yasin Devrim de söz alarak, toplantıya girmeden önce Terminal köprüsü konusunda Genel Müdürlükle görüştüğünü söyledi.

DSİ ve Karayolları Genel Müdür Yardımcılarının yaptıkları toplantıda, köprü altındaki 90 santimlik kazıyı yetersiz bulunduğunu, buna ilave olarak köprünün 60 santimetre yükseltilmesinin kararlaştırıldığını aktaran Devrim şunları söyledi:

“Mevcut 2012-2013 yılında İnebolu İlçe Merkezinde yaz yatağı ve kış yatağı, orası daralma diye tabir edilen yer, yaz yatağı. Heyelan dönemlerinde ise iki tarafı yol olan kısım ise kış yatağı. Otogar köprüsü ise hava payı olmadan yapımı, hava payı atlanarak inşaat, debi şartları, çünkü 11 Ağustos taşkınından sonra bizim Kastamonu, Karabük, Bartın, Batı Karadeniz’de tüm debilerimiz yaklaşık 2,5 katına çıktı. Ondan dolayı Karayollarımızın mevcut yapmış olduğu köprünün gabarisi yetersiz hale geldi. Biz Karayollarımızla birlikte 90 santimlik aşağı indirip projemizi Genel Müdürlüğümüze gönderdik. Yalnız toplantıya girmeden önce Genel Müdürlüğümüz dedi ki 90 santim aşağı indirmek yeterli gelmiyor, Karayolları Genel Müdür Yardımcımızla bizim Genel Müdür yardımcımızın yapmış olduğu toplantıda almış olduğumuz karar doğrultusunda 60 santim daha yükseltme yapılması. Bizim de kanalın bir bütün olarak denizden menbaya kadar olan lokasyonda yaz yatağımızı tamamen kaldırarak duvarlarımızı karayolu kotuna kadar, yol kotuna kadar çıkartacağız. İhale sürecimiz devam ediyor. Ay sonunda yapım ihalesini gerçekleştireceğiz.”

(Kadir Yıldırım/Yeni İnebolu)