Batı Karadeniz Bölgesi'nde Kastamonu, Zonguldak, Bartın, Karabük ve Bolu gibi illerde kış mevsiminin vazgeçilmezi olan yer elması hasadı başladı. Emekli Yaşar Arıkan, çeşitli meyve ve sebzeleri yetiştirdiği bahçesinde, özellikle kışın tercih edilen yer elmasını incelikle topluyor.
Yaşar Arıkan, yer elmasını toprağın altında bulduktan sonra, bu kış sebzesini topraktan çıkarmak için büyük bir özen gösterdiğini ifade etti. Toprağı kürekle açarak, patates gibi yer altında yetişen yer elmalarını elle topladıktan sonra, onları suyla yıkadığını belirtti. Arıkan, emekli olduktan sonra eşiyle birlikte kurdukları tropikal bahçelerine dikilen yer elmasının birçok hastalığa çare olduğunu ve zengin vitamin ve mineraller içerdiğini söyledi.
Yer elması, tohum olmadan kendi kabuğundan yetişiyor. Arıkan, 30 yıldır bu hobisini sürdürdüğünü ve yer elmasını ektikten sonra bahar ayında dikim yaptıklarını, ardından Aralık-Ocak aylarında hasada başladıklarını paylaştı. Yer elmasının kabuğunun soyulmadığını ve kabuklu bir şekilde tüketildiğini vurguladı.
Arıkan, yer elmasının çeşitli şekillerde tüketilebileceğini söyledi. Limon sıkılarak salatasının yapılabileceğini, çiğ olarak hafifçe soyularak yenilebileceğini, rendelenip yoğurda eklenebileceğini ve kereviz, havuç, soğanla zeytinyağlı olarak yapılabileceğini belirtti. Ayrıca, yer elmasının tamamen organik olduğunu ve birçok hastalığa iyi geldiğini ifade etti.
Arıkan, yer elmasının bilinmeyen faydalarına da değindi. Flavonoid seviyesi yüksek olduğu için zihinsel gelişmeye katkı sağladığını, sinir sistemi koruyucu ve stres azaltıcı etkilere sahip olduğunu, vücut dinçliği sağladığını, böbrek ve bağırsakları hareketlendirdiğini, idrar söktürücü ve kabızlık önleyici olduğunu, yara iyileşmesini hızlandırdığını ve cilt sağlığını koruduğunu belirtti. Ayrıca, zayıflama diyetlerinde doyurucu porsiyonlarla tüketilebileceğini vurguladı.