Kastamonu ve Taşköprü'nün manevi değerleri arasında yer alan ve tarihiyle öne çıkan Benli Sultan'nın yaşam öyküsüne dair detaylar, bölgenin tarihine ışık tutuyor. İşte detaylar:
1474 yılında Kazakistan'ın Çimkent Şehri Sayram Kasabası'nda doğan Benli Sultan, abisi Şeyh Süleyman Efendi gibi Yesevi Dergâhı'nda İslami ilimler ve tasavvuf eğitimi almıştır. Abisiyle birlikte 1500 yılında Taşköprü'nün Obrucak köyüne hicret eden Benli Sultan, burada bir süre yaşadıktan sonra Çimkent'e dönüş yapmıştır. Rivayete göre; burada abisiyle birlikte yaklaşık 2 yıl kaldıktan sonra Çimkent’te yola çıkmadan önce babasının Sayram Nehri’nden aldığı ve parmak izinin de bulunduğu taşı, o günkü Hace Tepesi’nden atması üzerine, "Bu taşı bulduğun yere kadar git" sözüyle abisiyle vedalaşmış ve manevi olarak taşın nerede olduğunu gördüğü yere doğru yola çıkmıştır.
Kastamonu’ya bağlı Ilgaz Dağı’nın eteğinde bulunan o dönemki adı “Karlıtepe” olan “Benli Sultan” köyüne bir yaz gününde geldiğinde, köye yakın bir yerde babasının Sayram Kasabası’ndaki Hace Tepesi’nden attığı çay taşını bulması üzerine, kimseyi tanımadığı için bir ağacın kovuğunda 3 gün boyunca açık zikir çekmiştir. Üçüncü gün sabah olduğunda köyde yaşayan halk, gece zikir sesini duyduklarından dolayı Muhammed Muhyiddin'i (Benli Sultan) ağacın kovuğundan çıkarken görmüşler. Bu âlim zattan, kendilerine din görevlisi olmasını istemişlerdir. Köylüler tarafından kendisine bir ev yapıldıktan sonra, dokuma ustası olduğu için dokuma tezgâhı kurmuş ve hem din görevliliği hem de dokuma ustalığı ile geçimini sürdürmüştür. Benli Sultan, Hoca Salih'in kızı Safiye ile 1503 yılında evlenmiştir. Benli Sultan'ın yüzündeki benden dolayı "Benli Sultan" olarak anıldığı bilinmektedir. Ömrü boyunca abisi Şeyh Süleyman Efendi ile sık sık ziyaretlerde bulunan Benli Sultan, aynı zamanda Şeyh Şaban-ı Veli ile de iyi bir dostluk kurmuştur. 1563 yılında vefat eden Benli Sultan'ın cenaze namazını Şeyh Şaban-ı Veli kıldırmıştır.
Eşi Safiye, 1480 doğumlu olup, Hz. Benli Sultan'dan 4 yıl sonra vefat etmiştir. Çiftin bir oğlu ve üç kızı bulunmaktadır. Benli Sultan'ın kabri, eşi Safiye ve oğlu Asım Taha'nın mezarlarıyla birlikte Benli Sultan Köyü'ndeki türbede yer almaktadır.
Bu bilgiler, Ali Korkmaz'ın "Taşköprü’nün Gönül Sultanları" adlı eserinden derlenmiştir.
Haber: Ünal TOPUKSUZOĞLU