Kastamonu Orman Bölge Müdürlüğü'ne bağlı Daday Fidanlık Şefliği, 60 yılı aşkın süredir ürettiği fidanlarla Türkiye'nin çeşitli bölgelerine "Yeşil vatan"a katkı sağlıyor.
1962 yılında kurulan Kastamonu Orman Fidanlık Müdürlüğü’ne bağlı olan Daday Fidanlık Şefliği, 1964 yılından itibaren fidan üretimine başlamış bulunuyor.
Fidanlıkta, elma, erik, badem, alıç, ahlat, Türk fındığı, sarıçam, karaçam, Toros sediri gibi ağaç türlerinin yanı sıra ada çayı, ekinezya, lavanta ve biberiye gibi tıbbi ve aromatik bitkilerin fidanları da üretiliyor.
Fidanlık Şefi Nurcihan Esra Gedikoğlu Kayacık, yaptığı açıklamada, fidanlıkta geniş yapraklı ve sivri kültür ağaçlarının fidanlarının yetiştirildiğini belirtti.
Kayacık, Kastamonu ilinde üç farklı fidanlık şefliğinin bulunduğunu, bu üç şeflikte yılda toplam 1 milyon 150 bin fidan üretildiğini söyledi. Daday Fidanlık Şefliği olarak bu yıl 300 dönümlük alanda 400 bin fidan ürettiklerini vurguladı.
Fidan üretim sürecinde, ilk olarak tohumların hazırlandığını ifade eden Kayacık, "Sivri kültür ve ağaçlandırma ihtiyacını karşılamak amacıyla elma, erik, badem, alıç, ahlat ve Türk fındığı gibi türlerin tohumlarını topluyoruz. Bu tohumlar etli meyvelerinden ayrıldıktan sonra, ekime uygun hale getiriliyor," dedi.
Kayacık, daha sonradan ekim için toprağın hazır hale getirildiğini belirterek, "Traktörlerle toprağımızı işledikten sonrasında, çıplak köklü ekim için uygun duruma getiriyoruz. Yastık ekimi dediğimiz yöntemde, tohumlar belirli çizgilere ekiliyor ve üzerine verimli toprak dökülüp, silindirle sıkıştırılıyor. Bu yıl elma, erik, alıç, badem ve Türk fındığı tohumlarını ekmiş olduk. Vejetasyon dönemi tamamlandığında bu fidanları sökerek işletmelere teslim ediyoruz," diye konuştu.
Kayacık, ürettikleri fidanları Türkiye'nin farklı bölgelerine gönderdiklerini belirterek, "1964 yılından beri fidan üretimimiz devam etmekte. Amacımız, Kastamonu Orman Bölge Müdürlüğü ve çevresindeki orman bölge müdürlüklerinin fidan ve tohum ihtiyaçlarını karşılamak. Hem çıplak köklü hem de ambalajlı fidan üretimi yaparak, bunları ağaçlandırma ve sivri kültür sahalarına dikilmek üzere işletmelere teslim ediyoruz," dedi.