Boz ayıların ekosistemdeki önemi Kastamonu Üniversitesi (KÜ)'ndeki araştırmacılar tarafından incelenecek ve araştırılacak.
Kastamonu'da Araç Rafet Vergili MYO Ormancılık Bölümü Avcılık ve Yaban Hayatı Programı Öğretim Üyesi Dr. Alper Ertürk’ün Türkiye bölümünün yürütücüsü olduğu ve Doç. Dr. Anıl Soyumert Ertürk’ün araştırmacı olarak katılacağı 'Bozayı-İnsan Bir Arada Yaşamına İlişkin Farklı Senaryolar Altında Boz Ayının Ekosistemin Biyoçeşitliliği Üzerindeki Rolü” projesi, TÜBİTAK-Slovakya Bilimler Akademisi (SAS) İkili İş Birliği Programı kapsamında desteklenmeye layık görüldü.
Projenin saha ve laboratuvar çalışması, Prof. Dr. Emre Keskin’in baş araştırmacı olduğu Ankara Üniversitesi Evrimsel Genetik Laboratuvarı ile ortak olarak yapılacak. Projenin Slovakya ayağını ise Dr. Peter Kauch yürütecek.
1'i Slovakya’da, 2'si Türkiye’de olmak üzere 3 bilimsel kurumunun uzman araştırmacılarının katılımıyla yürütülecek bu uluslararası iş birliğinde bozayıların orman biyolojik çeşitliliğinin şekillenmesindeki rolünün araştırılması amaçlanıyor.
Kastamonu Üniversitesi'nin Rektörü Prof. Dr. A. Hamdi Topal, uluslararası alanda desteklenmeye layık görülen projeyi Kastamonu Üniversitesi adına değerli bir çalışma olarak gördüğünü söyledi.
Projede emeği geçenlere teşekkür eden Rektör Topal, TÜBİTAK ve Slovakya Bilimler Akademisi (SAS) tarafından sağlanan desteğin bilimsel araştırmaların uluslararası düzeyde ilerlemesine önemli katkılar sunacağını belirtti. Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. A. Hamdi Topal, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Orhan Aydın’a şükranlarını iletti.
(iha)