Kastamonu

Kastamonu’da Biyografi Akademisi başladı: İlk dersi Bakan Yardımcısı Yelkenci verdi!

Milli Eğitim Bakanlığının öncülüğünde pilot il olarak seçilen Kastamonu'da, Öğretmen Akademisi'nin ardından açılan Biyografi Akademisi'nin ilk dersi, Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Faruk Yelkenci tarafından verildi.

Abone Ol

Milli Eğitim Bakanlığının öncülüğünde pilot il olarak seçilen Kastamonu'da, Öğretmen Akademisi'nin ardından açılan Biyografi Akademisi'nin ilk dersi, Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Faruk Yelkenci tarafından verildi.

Milli Eğitim Bakanlığı'nın başlattığı ve 24 pilot ilden biri olarak seçilen Kastamonu'da, Mart ayında açılışı yapılan Öğretmen Akademisi çatısı altında edebiyat, şehir ve kültür alanlarında seminerler düzenlenmeye başlandı. Kastamonu'da son olarak biyografi ve müzik akademileri de açıldı. Kastamonu İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nün tarihi Abdurrahmanpaşa Lisesi'nde düzenlediği törenle "Biyografi Akademisi" faaliyete geçti. Akademinin ilk dersini ise Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Faruk Yelkenci verdi.

Törene katılan Kastamonu Valisi Meftun Dallı'nın da bulunduğu akademide konuşan Bakan Yardımcısı Yelkenci, şunları söyledi: “Geçen yıl Öğretmen Akademisi açılışında öğretmenlerimizle bir araya gelmiştik ve bu akademilerin amacını anlatmıştık. İnsanla, zamanı aşan mekanlarda, birbirleriyle iletişim kuran önemli şahsiyetlerle temas kurmak demiştik. Türkiye genelinde 24 şehirde uyguladığımız Öğretmen Akademileri, her şehirde kendine özgü bir yapıya büründü ve her bir şehirde öğretmenlerimiz için ayrı güzellikler doğurdu. Bu süreçte, Osmanlı'da önemli bir gelenek olan Biyografi Geleneği, özellikle Taşköprülüzade Ahmed Efendi’nin önderliğinde aklımıza geldi. Dolayısıyla bir Biyografi Akademisi başlatacaksa, bunun yeri Kastamonu olmalıydı. Akademinin ilk dersini de Taşköprülüzade Ahmed Efendi’nin uluslararası düzeydeki çalışmalarını bilen değerli hocamız Prof. Dr. İhsan Fazlıoğlu vermeliydi.”

Yelkenci, Taşköprülüzade Ahmed Efendi'nin “Şakaiku'n-Numaniyye” adlı eserine de değindi ve “Şakaiku'n-Numaniyye, gelincik çiçeği anlamına gelir. Gelinciklerin her yıl yeniden açması, onları ölümsüz kılar. Öğretmenlerimizin yetiştirdiği öğrenciler de tıpkı gelincikler gibi ülkemize, milletimize ve tüm insanlığa katkı sağlıyor. Her yıl elinize aldığınız öğrencilerle bu ölümsüzlüğü yaşatıyorsunuz ve bu da ne kadar önemli bir meslek icra ettiğimizi gösteriyor” dedi. Yelkenci, ayrıca Orhan Şaik Gökyay'ın “Destursuz Bağa Girenler” adlı kitabının da okunmasını önererek, “Bu kitap, bizlere çok şey katacaktır” şeklinde konuştu.

Kastamonu İl Milli Eğitim Müdürü Hasan Gümüş ise, “Geçen yıl kültür, edebiyat ve şehir akademisi düzenledik. Bu yıl ise müzik ve biyografi akademileriyle devam ediyoruz. Akademilerimize öğretmenlerimizin gönüllü katılımı ile çok güzel dönüşler alacağımıza inanıyoruz. Bu projeye katkı sağlayan herkese teşekkürlerimi sunuyorum.” dedi.

Konuşmaların ardından, İstanbul Medeniyet Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölüm Başkanı Prof. Dr. İhsan Fazlıoğlu, Biyografi Akademisi çerçevesinde öğretmenlere eğitim verdi.