Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından Kastamonu'da çiftçilere yüzde 75 hibeyle sağlanan patates tohumlarıyla ekilen patateslerin hasadı tüm hızıyla sürüyor. Kent genelinde 7 bin 350 dekarlık alanda, yaklaşık 25 bin ton patates hasat ediliyor.

Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü, Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi (TAKE) Projesi kapsamında Kastamonulu çiftçilere 250 ton patates tohumu desteği sağladı. Kastamonu Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından çiftçilere dağıtılan bu tohumlar, nisan ayında toprakla buluşturulmuştu. Şimdi ise çiftçiler, bu tohumlardan elde ettikleri patateslerin hasadını gerçekleştiriyor.

Devrekani ilçesindeki Kasaplar köyünde düzenlenen hasat şenliğine, Devrekani Belediye Başkanı Engin Altıkulaç, Kastamonu Tarım ve Orman İl Müdürü Bekir Yücel Tanrıkulu, İl Müdür Yardımcısı Özcan Gazioğlu, Hayvan Sağlığı Şube Müdürü Burak Eminoğlu, Devrekani İlçe Tarım ve Orman Müdürü Recep Hikmet Sağlar ve çok sayıda üretici katıldı.

Hasat etkinliğinde, Başkan Altıkulaç ve İl Müdürü Tanrıkulu, kadın çiftçilerle birlikte patates hasadında yer aldı. Hasadın ardından, İl Müdürü Tanrıkulu, bakanlığın desteğiyle üretilen patateslerden bir kısmını satın aldı. Kastamonu genelinde 7 bin 350 dekarlık alanda yapılan ekimden, dekar başına 3 ila 4 ton arasında verim elde edilirken, toplam rekoltenin 25 bin ton olması bekleniyor. Şu anda patatesin kilosu ise 15 liradan alıcı buluyor.

Kastamonu'da Çiftçiler Üretti 7 Bin 350 Dekarda Yaklaşık 25 Bin Ton Hasat Ediliyor! 10

“Patates, TAKE projeleri kapsamında yüzde 75 hibe ile desteklediğimiz bir ürün”

Hasatla ilgili konuşan Tarım ve Orman İl Müdürü Bekir Yücel Tanrıkulu, “Patates, Devrekani ilçemizin şeker pancarı ile birlikte en önemli ürünlerinden bir tanesi oluyor. Yaklaşık bin 200 dekar alanda bu yıl ekim alanı mevcut. Bu yıl Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğümüz tarafından desteklenen Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projeleri çerçevesinde il genelinde 250 ton civarında patates tohumu desteği sağladık yetiştiricilerimize. Bugün de verdiğimiz destek tohumlarından ekilen tarlamıza geldik ve bu tarlamızda hasadımızı gerçekleştiriyoruz. Yaklaşık Devrekani genelinde 3 bin tona yakın bir verim bekleniyor. Bu tarlamızdan da dönüş başına yaklaşık 3 ton civarında bir verim bekliyoruz. TAKE projeleri kapsamında desteklenen bir ürün ve yüzde 75 hibe ile desteklediğimiz bir üründü patates. Patates, artık Kastamonu il genelinde şeker pancarı, yem bitkileri, buğday, arpa ve özellikle Taşköprü ilçemizdeki kenevir ile birlikte en önemli ürünler arasında yer alıyor” dedi.

Tanrıkulu, Kastamonu genelinde yaklaşık 7 bin 500 dekar alanda patates ekildiğini belirterek, bu ekimden yaklaşık 25 ton civarında patates rekoltesi beklediklerini söyledi.

Kastamonu'da Çiftçiler Üretti 7 Bin 350 Dekarda Yaklaşık 25 Bin Ton Hasat Ediliyor! 6

“Sıfır tohumlarımız geliyor ve bunları tarlamıza ekiyoruz. Bu tohumlarla patateste güzel oluyor”

Kastamonu’nun Devrekani ilçesi Kasaplar köyünde patates üreticiliği yapan ve aynı zamanda köyün muhtarı olan Adem Ayhan Kahvecioğlu, “Patatesi nisan ayında ekmeye başlıyoruz. Sökümüne de eylül ayında başlayıp, ekim ayında devam ederiz. Yıllardan beri bizler patatesi ekiyoruz. Daha öncesinde tohum sıkıntımız vardı. Hep yıllanmış tohumları kullanıyorduk fakat yaklaşık 8 yıldır Devrekani İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü kanalıyla sıfır tohumlarımız geliyor. Bu sıfır tohumlarımızı tarlamıza ekiyoruz. Gayet bu tohumlarla patates güzel oluyor. Devrekani’de Kasaplar köyü patatesi artık zaten bir marka haline geldi. Patates için toprağımız gayet iyi ve elverişli. Dönüm başına en az 3-4 ton patates alıyoruz. Bizler, tarlamızda ilaçlama ya da fazla bir gübreleme yöntemi kullanmıyoruz. Kendimiz doğal ve organik olarak yetiştiriyoruz. Yetiştirdiğimiz patateslerin lezzeti de çok güzel. Bölgemizde çok beğeniliyor. Özellikle Kastamonu’da her yerde Kasaplar köyü patatesi diye yazıp satışlarını yapıyorlar. Toprak yapısından kaynaklandığını düşünüyoruz ama lezzeti çok güzel” diye konuştu.

Kastamonu'da Çiftçiler Üretti 7 Bin 350 Dekarda Yaklaşık 25 Bin Ton Hasat Ediliyor! 5

“İlçemizde patates ekiminin yaygınlaştırılması için soğuk hava deposu istiyoruz”

Patatesin Devrekani’de önemli bir ürün haline geldiğini ve soğuk hava deposu olmadığı için ekiminin fazla olmadığını belirten Kahvecioğlu, “Bizler, patatesimizi üretiyoruz, suyumuz bol, barajlarımız var, kapalı kanallarımız mevcut. Fakat depolama konusunda büyük sıkıntı yaşıyoruz. Bu yüzden pazar oluşmuyor, çünkü soğuk hava deposu olmadığı için bölgemize alıcı gelmiyor. Ürettiğimiz ürünü bu yüzden pazarlayamıyoruz. Verim konusunda zaten bir sıkıntımız bulunmuyor, her türlü verimi alıyoruz. En büyük sorunumuz ürettiğimiz ürünü depolamak. Depo konusundaki sıkıntılarımızın çözülmesini bekliyoruz. Büyük bir soğuk hava deposu olursa üretimimiz de artar. Bir türlü yapılamadı, yapılırsa daha iyi olacaktır diye düşünüyoruz” şeklinde konuştu.

Kastamonu'da Çiftçiler Üretti 7 Bin 350 Dekarda Yaklaşık 25 Bin Ton Hasat Ediliyor! 2

Kastamonu'da Çiftçiler Üretti 7 Bin 350 Dekarda Yaklaşık 25 Bin Ton Hasat Ediliyor!

Kastamonu'da Çiftçiler Üretti 7 Bin 350 Dekarda Yaklaşık 25 Bin Ton Hasat Ediliyor! 1

Kastamonu'da Çiftçiler Üretti 7 Bin 350 Dekarda Yaklaşık 25 Bin Ton Hasat Ediliyor! 8

Kastamonu'da Amatör Spor Haftası coşkusu başladı Kastamonu'da Amatör Spor Haftası coşkusu başladı

İLGİLİ HABER

"Taşköprü'de kenevir ve mısır hasadı: İl Müdürü üreticilerle buluştu!"

Kaynak: İHA