UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan, Kastamonu'da 'Çivisiz Cami' olarak bilinen Kasaba Köyü Mahmut Bey Camii bölgesinden arkeolojik kazası başlatıldı. Köyde, 14. yüzyıldaki Türk yerleşiminin ortaya çıkartılması hedefleniyor.

Mahmut Bey Camii Arkeoloji (2)
Kastamonu'da günümüzden 2 yıl önce yani 2023 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne girmeyi başaran Çivisiz Cami yani Kasaba Köyü Mahmut Bey Camii, “Anadolu'nun Ortaçağ Dönemi Ahşap Direkli ve Kirişli Camileri” kategorisinde tescil edildi. Kasaba Köyü Mahmut Bey Camii ile ilgili çeşitli projeler ve çalışmalar yürütülmeye devam ediliyor.

Mahmut Bey Camii Arkeoloji (1)-1

Kastamonu Müze Müdürlüğü'nün öncülüğünde, Karabük Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Anar Azizsoy'un akademik danışmanlığında Kasaba Köyü Mahmut Bey Camii çevresinde ki hamam ve yerleşim yerleri başta olmak üzere çevresinde arkeolojik kazı çalışmalarına başlandı.

Anlaşılır gibi değil: Kastamonu'da sürücülere ve hastalara eziyet! Anlaşılır gibi değil: Kastamonu'da sürücülere ve hastalara eziyet!

Mahmut Bey Camii Arkeoloji (4)

Yapılacak kazı çalışmaları sonrasında, 1366 yılında inşa edilen Mahmut Bey Camii'ne yaklaşık 50 metre uzaklıkta bulunan ve aynı tarihte yapıldığı düşünülen cami hamamında önemli bulguların gün yüzüne çıkarılması hedefleniyor.

Mahmut Bey Camii Arkeoloji (3)Mahmut Bey Camii Arkeoloji (6)Mahmut Bey Camii Arkeoloji (5)Mahmut Bey Camii Arkeoloji (7)

(iha)

Editör: Kastamonu Haber Merkezi