Kastamonu'nun sahil ilçelerinde defne bitkisinin hasadı geçtiğimiz haftalarda başlamıştı.
Başalayan hasadı Kastamonu Orman ve Bölge Müdürlüğü ekipleri de takip ediyor.
Tarım ve Orman Bakanlığı ve Orman Genel Müdürlüğü'nün 'Türkiye Yüzyılı' vizyonu ile orman köylerini yerinde kalkındırma hedefleri doğrultusunda, ülkemizin önemli odun dışı orman ürünlerinde defne üretimine yönelik üretim tatbikatları yapılmıştı.
Cide Orman İşletme Müdürlüğüne bağlı Okçular, Cide, Aydos ve Kuşkayası Köylerinde defne sürgünü üretimi yapan orman köylülerinin katılımıyla gerçekleşen defne sürgünü üretim tatbikatı düzenlendi.
Kastamonu Orman Bölge Müdürlüğünden ekipler; Köylülere defne hasadı yapılırken özellikle dip kesimin önemini anlatarak, sürgün yeteneğinin artırılması talep edildiği anlatıldı.
"Defne Değil Define..."
Kastamonu Orman Bölge Müdürlüğünden defne hasadına ilişkin yapılan bilgilendirmede; "Defne değil define... Her yıl yaptığımız Rehabilitasyon çalışmaları sayesinde. defne üretimi ve alanları artarak devam edecek olup halkımızın önemli bir gelir kaynağı olacaktır.
Teknik elemanlarca defne sürgünü üretim teknikleri ve dikkat edilmesi gereken hususların uygulamalı olarak anlatıldığı tatbikatta; Defnenin kalite özellikleri, kültürü, ıslahı, defne alanlarının rehabilitasyonu, üretim ve üretim sonrasında kaliteli yaprak verimi için yapılması gereken teknik ve idari uygulamalara yönelik faaliyetler kapsamında kullanılacak metotlar, defne değer zinciri, defne eylem planları kapsamında kullanılabilecek metotlar konusunda karşılıklı fikir alış verişinde bulunuldu" ifadelerine yer verilmişti.
Defne yaprağının hemen hemen tüm mutfaklarda kullanımının artmasının ardından Kastamonu'nun sahil ilçelerinde yetişen defne yaprağına da talep arttı.