Kastamonu

Kastamonu'da Dekanının Kitabında İntihal İddiası Gündeme Geldi!

Kastamonu Üniversitesi Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Alptekin Sökmen’in “Yiyecek İçecek Hizmetleri Yönetimi ve İşletmeciliği” adlı kitabında intihal yaptığı iddiaları gündeme bomba gibi düştü.

Abone Ol

Kastamonu Üniversitesi Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Alptekin Sökmen’in “Yiyecek İçecek Hizmetleri Yönetimi ve İşletmeciliği” adlı kitabında intihal yaptığı iddiaları gündeme bomba gibi düştü. Meslek etiği üzerine ders veren ve bu konuda bir kitabı bulunan Sökmen’in, intihal suçlamalarıyla karşı karşıya kalması büyük yankı uyandırdı.

Kastamonu Üniversitesi Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Alptekin Sökmen'in, ilk baskısı 2006 yılında yapılan “Yiyecek İçecek Hizmetleri Yönetimi ve İşletmeciliği” adlı kitabında, ABD'li yazar Jack Ninemeier’in 2000 yılında yayımlanan "Food and Beverage Management” adlı eserinden tabloları ve ifadeleri kaynak göstermeksizin Türkçeye çevirerek kullandığı iddia ediliyor.

Tablolar ve İçerik Birebir Alıntılandı

İddialara göre, Sökmen’in kitabında yer alan “Yiyecek ve İçecek Gelir Tablosu- Hotel Doro” adlı tablo, orijinal eserde “Food And Beverage Income Statement- Hotel Doro” adıyla yer alıyor. Tabloların sayılar dahi değiştirilmeden kullanıldığı belirtilirken, orijinal kitapta tablo altında yer alan kaynak gösterimi, Sökmen’in kitabında yer almıyor.

Benzer şekilde, “Ayçiçeği Oteli Gelir Tablosu (2020 yılı TL)” adıyla kitabında kullanılan bir başka tablo, orijinal kitapta “Sample Income Statement-Hotel” adıyla bulunuyor. Yine aynı şekilde, bu tabloda da kaynak gösterimi yapılmadığı ifade ediliyor.

Daha da dikkat çekici olan, orijinal kitabın bir bölümünün tamamen alınarak, "içindekiler" kısmının bile aynı şekilde kullanıldığı yönündeki iddialar.

Meslek Etiği Dersine ve Kitabına Gölge Düştü

Prof. Dr. Alptekin Sökmen’in, üniversitede “Turizmde Sosyal Sorumluluk ve Etik” dersini verdiği ve "Meslek Etiği" isimli bir kitabı olduğu biliniyor. 

“O Dönem Bütün Kitaplar Öyleydi”

Sökmen ise hakkındaki iddialarla ilgili olarak şu ifadeleri kullandı:

Evet, Jack Ninemeier’dan atıf yapmışımdır, çevirmişimdir. Yiyecek İçecek kitabında içinde kaynak yok, arkasında var kaynak. O dönem yazılan bütün turizm kitapları öyleydi. Benim servis kitabım da öyledir. Daha doğrusu turizm camiasında yazılan bütün kitaplar öyledir. 2000 sonrası dönemin kitaplarını incelediğinizde turizm kitaplarının çoğunun içinde ya bölüm sonuna kaynakça koyarlar (bölümleri farklı hocalar yazdıysa) ya da kitabın sonuna kaynakça koyacaklar, bizimki de onun gibiydi.

“Kitaplardan Hiçbir Gelir Elde Etmiyorum”

Ama Jack, D. Ninemeier’ı Türkçe’ye çeviren de benim. Hatta front ofis, ön büroyla ilgili birkaç bilim adamının eserlerini de Türkçe literatüre ben kazandırdım o dönem. Ben bu kitaplardan hiçbir gelir de elde etmiyorum, telif almıyorum. Sadece Türkçe literatürdeki boşluk için yaptım. Uzun yıllardır da ben o kitapların yeni baskısını yapmıyorum.

Türkçe literatürde benden de alıp bir sürü kişi kullandı. Bana da atıf yapmadılar ama ben onları umursamıyorum çok ama bizim o kitapları yaparken ki kaynakça sistemimiz, o zamanlar benim mesela yönetim ya da davranış kitaplarımda biz hemen arkasına kaynakça koyup yapmışızdır. O zamanki turizm kitaplarında genel anlamda, benim de elime aldığım okuduğum kitaplarda kaynakçalar hep bu şekilde yapılıyordu mesleki kitaplarda.

“Tabloda Kaynak Gösterebilirdim, Atlamışım”

Ben sınıfta derste anlatırken de öğrencilerime derim ki “Bak, bununla ilgili orijinal kitaplar şunlardır. Şuralardan çok daha detaylı görürsünüz. Sadece şu kadar kısmını aldım” diye. Evet tabloda kaynak göstermemişimdir, tabloda gösterebilirdim atlamışımdır.

Atama Kriterine Uygundu

Eşinin 14 Şubat sevgililer gününde Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölüm Başkanı olarak atamasıyla gündeme gelen Sökmen konuyla ilgili de açıklama da bulundu. Sökmen, “Atama kriterleri bellidir. Atama kriterlere uygun olarak yapılmıştı. Ancak belirli kişiler tarafından hedef haline getirildim” dedi.

Profesör Aktaş’ın da İntihal Yaptığı Ortaya Çıkmıştı

Akdeniz Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hayati Aktaş’ın da Yüksek lisans, doktora ve akademik çalışmalarında intihal yaptığı ortaya çıkmıştı.

Geçmişte dekanlık hatta rektörlük dahi yapan Akdeniz Üniversitesi Uluslararası İlişkiler bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Hayati Aktaş’ın 4 öğretim üyesi ile beraber hazırladığı “Afganistan’da Taliban Yönetimi ve Bölgeye Etkileri (Pakistan Ülke Örneği İncelemesi” adlı eseri 3 yabancı eserden intihal yapılmıştı.

İşte kitaptan olduğu gibi alınan diğer tablolar şöyle: