ürkiye, son dönemde art arda yaşanan depremlerle bir kez daha sarsıntı gerçeğiyle yüzleşti. Özellikle 23 Nisan’da İstanbul’da meydana gelen 6.2 büyüklüğündeki depremin ardından deprem riski konusu yeniden gündemin merkezine oturdu. Bu gelişmeler üzerine Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü (MTA), 2025 yılına ait güncellenmiş diri fay hattı haritasını kamuoyunun erişimine açtı.

Deprem Kastamonu Fay

Deprem Riskini Öğrenmek Artık Daha Kolay

MTA tarafından dijital ortamda kullanıma sunulan yeni fay hattı haritası, Türkiye genelindeki aktif fay hatlarını ayrıntılı bir şekilde gösteriyor. Vatandaşlar, harita üzerinden yaşadıkları yerin fay hatlarına olan mesafesini kolaylıkla öğrenebiliyor. Aynı zamanda e-Devlet üzerinden de AFAD’ın sunduğu sistem sayesinde, T.C. kimlik numarası ile giriş yaparak adres bazlı deprem riski sorgulaması yapılabiliyor.

Yüksek Risk Taşıyan Bölgeler Hangileri?

MTA’nın yayınladığı yeni verilere göre, İzmir, Manisa, Muğla, Balıkesir, Denizli, Bursa, Sakarya, Hatay, Düzce, Erzincan, Tunceli ve Bingöl gibi iller birinci derece deprem riski taşıyan bölgeler arasında yer alıyor. Bu iller, aktif fay hatları üzerinde konumlanıyor ve olası bir depremde şiddetli etkilerle karşı karşıya kalabilir.

İstanbul İçin Risk Sona Erdi mi?

Haritada İstanbul’un doğrudan bir diri fay hattı üzerinde yer almadığı görülüyor. Ancak Kuzey Anadolu Fay Hattı’nın Marmara Denizi’nden geçerek İstanbul’a çok yakın bir güzergâh izlemesi, şehrin hâlâ büyük bir deprem riski altında olduğunu gösteriyor. Özellikle Avrupa Yakası, beklenen Marmara depreminden ciddi şekilde etkilenebilir. Uzmanlar, fay hattının doğrudan bir şehir merkezinden geçmemesinin, o bölgenin güvende olduğu anlamına gelmediğine dikkat çekiyor.

Orta ve Düşük Riskli İller de Tehlike Altında

Mta Deprem Haritasi 2 1

İkinci derece deprem riski taşıyan iller arasında Adana, Elazığ, Antalya, Tekirdağ, Erzurum ve Çorum gibi bölgeler bulunuyor. Üçüncü derece risk grubunda ise Eskişehir, Ankara, Kayseri, Konya, Sivas, Mersin, Kastamonu ve Gaziantep gibi iç kesimlerde yer alan şehirler yer alıyor. Bu iller, deprem açısından daha az riskli gibi görünse de, zemin yapısı ve yapı stokunun kalitesi göz önüne alındığında, etkilenme ihtimali göz ardı edilmemeli.

“Evimin Altından Fay Hattı Geçiyor mu?” Sorusuna Yanıt

Vatandaşlar, ev veya iş yerlerinin fay hattı üzerinde olup olmadığını öğrenmek için MTA’nın çevrim içi yer bilimleri portalını veya e-Devlet sistemini kullanabiliyor. Harita üzerinde adres bazlı arama yapılarak, yaşanılan bölgenin sismik yapısı hakkında ayrıntılı bilgiye ulaşmak mümkün.

Ev veya iş yerinizin altından fay hattı geçip geçmediğini öğrenmek için iki temel kaynağı kullanabilirsiniz:

  1. MTA Yerbilimleri Haritası: https://yerbilimleri.mta.gov.tr

  2. AFAD e-Devlet Uygulaması: http://tdth.afad.gov.tr/

Bu kaynaklar üzerinden, adresinize en yakın fay hattını öğrenebilir, bölgenizdeki sismik aktivite düzeyi hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.

İLGİLİ HABER

- Deprem listesinde Kastamonu'da var: Kastamonu güvende mi?

- 81 ili kapsayacak Kentsel Dönüşüm müjdesi geldi! Kastamonu'da ne zaman uygulanacak?