Kastamonu

Kastamonu’da hangi medeniyetler vardı?

Kastamonu, Batı Karadeniz’in verimli toprakları, oksijen deposu ormanları ve göz alıcı zümrüt sahilleriyle cazip bir yerleşim merkezi olarak ön plana çıkıyor. Peki, asırlar boyu Kastamonu’da hangi medeniyetler vardı? İşte, merak edilen tüm detaylar…

Abone Ol

Kastamonu, Batı Karadeniz’in verimli toprakları, oksijen deposu ormanları ve göz alıcı zümrüt sahilleriyle cazip bir yerleşim merkezi olarak ön plana çıkıyor. Peki, asırlar boyu Kastamonu’da hangi medeniyetler vardı? İşte, merak edilen tüm detaylar…

Kastamonu’nun Tarihi Yolculuğu

Kızılırmak’ın en büyük kollarından bir tanesi olan Gökırmak, Kastamonu il merkezi, Taşköprü, Hanönü, Boyabat ve Durağan’ı geçerek Kızılırmak Nehri’ne ulaşır. Verimli topraklara sahip olmasıyla bilinen Kastamonu, oksijen deposu ormanları ve zümrüt sahilleriyle her dönem avantajlı bir yerleşim merkezi oldu.

Kastamonu bölgesi, en eski yerleşim merkezi olmasıyla biliniyor. M.Ö. 18 yüzyılda Gas’ların yurdu olan Kastamonu’da zaman içerisinde Hititler, Frigler, Kimmerler, Lidyalı’lar, Pers’ler, Pontuslar, Romalılar ve Bizanslılar gibi büyük medeniyetler tarafından yönetildi.

1947-48’li yıllarda Kastamonu’da yapılan araştırmalar neticesinde Gölköy Enstitüsü yakınlarında çakmak taşından yapılan bir alet bulundu ve bu alet Orta Paleolitik döneme tarihlendirildi. İlerleyen yıllarda gerçekleştirilen çalışmalar neticesinde Üst Paleolitik dönemine tarihlendirilen aletler ele geçirildi.

Hititler ve Devamındaki Medeniyetler

Hititler İmparatorluğu ile Kastamonu’nun bilinen tarihi başladığı biliniyor. Hitit İmparatorluğunun ardından sırasıyla Frigya ve Lidya Krallıklarının egemen olduğu Kastamonu, M.Ö. 4 yüzyılda Perslerin yönetimine geçti. Büyük İskender, bu dönemde Anadolu’nun yanı sıra Kastamonu’yu da Makedonya’ya katmayı başardı. İskender’in ardından Kastamonu’yu Pontus Krallığı ele geçirdi. Uzun yıllar boyunca Roma İmparatorluğu sınırları içerisinde kalan Kastamonu, M.S. 395 yılında gücünü kaybederek bölünmesiyle, Bizans İmparatorluğuna katıldı.

Paflagonya’da Sümerlerin en eski kolu olarak Gaslar biliniyor. Gaslar’ın (Gaşklar) M.Ö. 2000-1300’lü yıllarda hüküm sürdüğü ve Mısırlılar, Suriyeliler ile Kaldediler ile ikili ilişkilerinin her alanda iyi olduğu biliniyor.

Kastamonu’da, M.S. 395 yılında Bizans İmparatorluğu egemenliğini ilan eder. Kastamonu’nun Taşköprü ilçesi eyalet merkezi konumundadır. Bizans hanedanı komenoslar tarafından inşa edilen Kastamonu’nun önemli simgesi Kastamonu Kalesi günümüzde de tüm ihtişamıyla kenti ziyaret edenleri büyülüyor.

Kastamonu, pek çok medeniyetin izlerini en güzel biçimde taşıyan bir şehir olarak ön plana çıkmaktadır. Tarihi ve kültürel zenginliği yalnızca Kastamonu il merkezinde değil tüm ilçe ve köylerinde kendisini göstermektedir.