Kastamonu

Kastamonu'da ki boş tarlalara ekti: Servet kazanacak, siparişlere yetişemiyor!

Tarım ve Orman Bakanlığının teşvikiyle önce deneme amaçlı 6,5 dekar alana böğürtlen diken Kastamonulu çiftçi, 2 yılın ardından 15 ton hasat aldı. Şimdi 40 dekar alana böğürtlen dikimi yapan çiftçi, 80 ton hasat bekliyor.

Abone Ol

Kastamonu'nun Merkez Eymür Köyünde çiftçi olan Kenan Erkan Çevikoğlu, daha önce arpa ve buğday ektiği arazisine pandemi döneminde katma değeri yüksek çilek ekti.

Loading...

Kenan Erkan Çevikoğlu hasatla yetinince kalan arazide böğürtlen yetiştirmeyi tercih etti. Tarım ve Orman Bakanlığı'nın teşvik ve sözleşmeli ekimiyle ilk olarak 6,5 dönüm alana deneme amaçlı böğürtlen ekimi yapan Çevikoğlu, 2 yıl gibi kısa bir sürede 15 ton böğürtlen hasadı yaptı.

Ankara'da bir firma ile anlaştı

Daha sonra Çevikoğlu, Kastamonulu Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı'nın da yardımıyla Tarım ve Orman Bakanlığı'ndan gerekli izni alarak yurt dışından böğürtlen fidanı aldı.

40 dönüm alana böğürtlen fidanı dikmeye devam eden Çevikoğlu, 2-3 yılda 80 ton hasat almayı beklerken, böğürtlen fidanlarını toprağa dikmeden önce Ankara'da bir firmayla anlaşma yaptı. 

Hedef 80 ton hasat

Kenan Erkan Çevikoğlu, hedeflerinin önümüzdeki iki yıl içinde 80 ton ürün hasadı yapmak olduğunu belirterek, bu topraklarda daha önce arpa ve buğday yetiştirildiğini dile getirdi.

Çevikoğlu, "Koronavirüs döneminde çok fazla zamanımız olduğu için araştırmaya koyulduk. Sunduğumuz ürünleri zenginleştirmek amacıyla tamamlayıcı ürün olarak çilek yetiştirdik. Daha sonra ahududu ve böğürtlen üretmek için kolları sıvadık.

Tarım Bakanımız İbrahim Yumaklı'nın özel izniyle şu anda yurt dışından getirdiğimiz fidanları bakanlığın özel izniyle dikiyoruz" dedi.

Çevikoğlu, 2 yıl önce böğürtlen ekimine başladıklarını, bu yıl yaklaşık 15 ton kadar lezzetli meyve toplamayı başardıklarını anlattı.

Çevikoğlu, "Hedefimiz önümüzdeki iki yıl içinde hasadı 80 tona çıkarmak. Yurt dışından getirdiğimiz fidanların özelliği hem haziran hem ekim aylarında hasat etmemizdir.

Tarım ve Orman Bakanlığı'nın yeni geliştirip başlattığı sözleşmeli üretim modeliyle ürettiğimiz tüm ürünleri Ankara'daki bir firmaya göndereceğiz" dedi.

(iha)