Kastamonu

Kastamonu'da konuşan Erdoğan: "Kadın-erkek eşitliği, yalnızca kadınlar için değil, tüm toplumun refahı için gereklidir"

Kastamonu’da, üç ili kapsayan "Kadın Erkek Fırsat Eşitliği" çalıştayında konuşan TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Başkanı Çiğdem Erdoğan, "Kadın erkek fırsat eşitliğinin sağlanması yalnızca kadınlar için değil, toplumun tamamı, dolayısıyla erkekler için de refah ve iyileşme getirecektir" ifadelerini kullandı.

Abone Ol

Kastamonu’da, üç ili kapsayan "Kadın Erkek Fırsat Eşitliği" çalıştayında konuşan TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Başkanı Çiğdem Erdoğan, "Kadın erkek fırsat eşitliğinin sağlanması yalnızca kadınlar için değil, toplumun tamamı, dolayısıyla erkekler için de refah ve iyileşme getirecektir" ifadelerini kullandı.

Loading...

Türkiye genelinde düzenlenecek çalıştayların ilk durağı olan Kastamonu, Sinop ve Çankırı illerini kapsayan etkinlik, Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı (KUZKA) Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. Çalıştaya, Kastamonu Valisi Meftun Dallı, Çankırı Valisi Mustafa Fırat Taşolar, Sinop Valisi Mustafa Özarslan, TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Başkanı Çiğdem Erdoğan ve komisyon üyelerinin yanı sıra Kastamonu Milletvekili Serap Ekmekci, AK Parti Tekirdağ Milletvekili Çiğdem Koncagül, CHP Ankara Milletvekili Gamze Taşcıer, CHP Antalya Milletvekili Aliye Coşar, MHP Çankırı Milletvekili Pelin Yılık, İYİ Parti Manisa Milletvekili Şenol Sunat, DEVA Partisi İstanbul Milletvekili Elif Esen, Kastamonu Üniversitesi Rektör Yardımcısı Mehmet Atalan, KUZKA Genel Sekreteri Dr. Serkan Genç ve 3 ilden gelen temsilciler katıldı.

Çiğdem Erdoğan, çalıştayda yaptığı konuşmada, “Son 22 yılda, kadın-erkek fırsat eşitliğini sağlamak adına anayasal ve yasal alanda birçok reform gerçekleştirilmiştir” dedi.

Kadınların toplumsal, ekonomik ve kültürel yaşamda eşit bir şekilde yer almasının, sürdürülebilir kalkınmayı ve müreffeh bir toplumu oluşturmanın temel şartı olduğunu vurgulayan Erdoğan, “Kadın erkek eşitliğinin sağlanması, kadınların istihdamda hak ettikleri yerlerini almaları, kadınların sosyal hayatta etkin olmaları gibi unsurlar bu sürecin temel taşlarını oluşturuyor. Ülkemizde özellikle son 22 yılda kadın-erkek eşitliğinin sağlanması, kadın haklarının korunması ve toplumdaki konumlarının güçlendirilmesi adına birçok reform yapıldı. Kadınların işgücüne katılımı, istihdamı ve sosyal güvenlik destekleri gibi alanlarda önemli ilerlemeler kaydedildi. Komisyonumuz, bu reform sürecinde kadın hakları konusunda yasama, yürütme ve diğer ilgili kuruluşlar arasında köprü vazifesi gördü. Bu bağlamda, kadınların iş gücü piyasasına katılımını destekleyen ve istihdamlarını artıran politikaları şiddetle savunduk” diye konuştu.

"Kadın-erkek eşitliğinin sağlanması, toplumun tamamı için bir refah ve iyileşme getirecektir"

Kadınların istihdam edilmesinin veya girişimciliğe teşvik edilmesinin tek başına yeterli olmadığını ifade eden Erdoğan, "Kadınların istihdamının sürdürülebilir ve kalıcı hale gelmesi şarttır. Bu noktada, iş ve aile yaşamlarının dengelenmesi büyük önem taşımaktadır. Komisyon olarak, kadınların iş ve aile yaşamlarını uyumlu hale getirmek için çalışıyoruz. Bu kapsamda, ‘Kadınların İş ve Aile Yaşamlarının Uyumlaştırılması’ konulu bir alt komisyon oluşturduk ve bu komisyonun hazırladığı raporu ilgili kurumların dikkatine sunduk. Kadın-erkek eşitliği, yalnızca kadınlar için değil, toplumun tamamı, dolayısıyla erkekler için de bir iyileşme anlamına gelir. Hedefimiz, hakkaniyet ve liyakat ilkelerine dayalı olarak fırsatları eşitlemektir."

Erdoğan, kadınların ekonomide, iş gücünde, eğitimde, bilimde ve siyasette daha güçlü bir konum elde etmesi için yapılan çalışmaların başarısında, sivil toplum kuruluşlarıyla diyalog ve iş birliğinin önemine vurgu yaptı. "Bu farkındalık ve hassasiyetle çalışmalarımıza devam edeceğiz. Türkiye’nin dört bir yanında kadınların daha güçlü olduğu bir toplumu inşa etmeye kararlıyız. Bu, yalnızca bir hedef değil, aynı zamanda bir sorumluluktur. Kadın-erkek eşitliği, yalnızca kadınların değil, hepimizin ortak mücadelesi olmalıdır. Toplumun tüm kesimlerini bu mücadelede yanımızda görmek istiyoruz" dedi.

“İstiklal Yolunda cephane taşıyan kadınlarımız, bağımsızlık mücadelesinde büyük bir rol üstlenmiştir”

Vali Meftun Dallı, konuşmasında, “Kadınlarımızın Kastamonu’nun tarihi ve kültürel gelişimine sağladığı öncelikli katkıları hatırlamak, hepimize ilham verecektir. Kastamonu, Kurtuluş Savaşı döneminde kadın ve erkeklerin sergilediği cesaret ve fedakarlıklarla tarih sahnesinde yerini almıştır. İnebolu’dan Ankara’ya uzanan İstiklal Yolu'nda cephane taşıyan kadınlarımız, sadece Kastamonu’nun değil, milletimizin bağımsızlık mücadelesine büyük bir katkı sunmuştur. Cepheye koşan erkekler kahramanlıklarıyla savaşırken, kadınlarımız taşıdıkları cephaneler ve fedakarlıklarıyla aynı değerde bir destek sağlamışlardır."

Dallı, Şerife Bacı ve Halime Çavuş gibi kahramanların, kadınların vatan savunmasındaki eşsiz rollerini güçlü bir şekilde yansıttığını belirtti. "Bu fedakarca çabalar, cephede savaşan askerlerle geride çalışan kadınlar arasında güçlü bir dayanışmayı ve ortak mücadele ruhunu temsil etmektedir. Erkekler cephelerde canla başla savaşırken, kadınlarımız da aynı kararlılıkla mücadele ederek İstiklal Savaşı'nın zaferle sonuçlanmasına katkıda bulunmuştur. Atatürk’ün, ‘Gözüm Sakarya’da, kulağım İnebolu’da’ sözleri bu mücadeleyi en güzel şekilde özetlemektedir. Daha sonra, İnebolu, Türkiye’de beyaz şeritli madalyayla onurlandırılan tek ilçe olmuştur” dedi.

“Kadınların güçlenmesini hedefleyen projelerin artırılması hayati bir öneme sahiptir”

Kadınların eğitimde, iş gücünde ve karar alma süreçlerinde eşit bir şekilde yer almasının gerekliliğini vurgulayan Vali Meftun Dallı, “Bu doğrultuda, yerel yönetimlerimiz, sivil toplum kuruluşlarımız ve iş dünyamızın kadınların güçlenmesini destekleyen projeleri artırması kritik bir öneme sahiptir. Biz de bu süreçte her zaman gereken desteği sağladık ve sağlamaya devam edeceğiz. Kadınların toplumsal hayatta daha etkin olduğu bir Kastamonu, Sinop veya Çankırı, çocuklarımız için daha adil ve eşit bir dünyanın kapılarını aralayacaktır. Çünkü kadınların topluma kattığı değer, yalnızca bireysel değil, aynı zamanda toplumsal dönüşümün temel taşıdır. Bu anlayışla yürütülen çalışmaların, bu üç değerli ilimizin ‘kadın dostu şehir’ kimliğini daha da pekiştireceğine olan inancımı bir kez daha vurgulamak istiyorum” dedi.

“Kadınların haklarını ve hukukunu, değişen koşullara karşı korumak hepimizin sorumluluğudur”

TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonunun çalışmalarıyla, kadınların toplumsal yaşamın her alanında daha etkin olmalarının, fırsat eşitliğine ulaşmalarının ve mevcut engellerin ortadan kaldırılmasının yeni imkanlar yaratacağını belirten Kastamonu Milletvekili Serap Ekmekci, “Bilim insanı, çiftçi, esnaf, sanayici… Toplumun yapı taşlarını oluşturan kadınlar olarak bir aradayız. Sorunlarımızı dile getireceğiz, çekinmeden taleplerimizi ve önerilerimizi paylaşacağız. Kadının derdini en iyi yine bir kadın anlar. Dertlerimizi paylaşarak azaltacak, mutluluklarımızı ise paylaşarak artıracağız. Cumhuriyetimiz, kadın hakları alanında Batı ülkelerinin bile önüne geçen önemli adımlar attı. Cumhurbaşkanımız Erdoğan liderliğinde AK Parti iktidarında da kadın hakları konusunda devrim niteliğinde yapısal düzenlemeler gerçekleştirdik. Bugün bu düzenlemelerin meyvelerini hayatın her alanında toplamaya devam ediyoruz” dedi.

Konuşmaların ardından Kastamonu, Çankırı ve Sinop’ta kadın-erkek fırsat eşitliğine yönelik yerel düzeyde gerçekleştirilen çalışmalar hakkında sunumlar yapıldı. Çalıştay, soru-cevap oturumuyla sona erdi.