Kastamonu'nun Tosya ilçesinde 200 yıllık bir gelenek olan ve düğünlerde genç kızların vaz geçilmez takıları arasında yer alan ve 22 ayar altından yapılan 'Tosya Kıstısı' el işçiliği ile yapılıyor ve 20 ila 25 günde tamamlanabiliyor.
Uzun yıllar özellikle Tosya ilçesinde büyük ilgi gören ve altından yapılan 'Kıstı' takısını şuan ilçede yapabilen sadece 2 kişi kaldı. 20 ila 25 günde bitirilen nadide takı 'Kıstı' siparişi verenler ise yaklaşık 3 ay beklemek zorunda.
KASTAMONU'NUN COĞRAFİ İŞARETLİ ÜRÜNÜ
2020 yılında Kastamonu'nun Tosya ilçesinin coğrafi işaretli ürünleri arasına giren 'Tosya Kıstısı' yoğun el emeği işçiliği ve ustalığı gerektiriyor.
İlçesi kültürüne özgü olan 'Tosya kıstı' geleneksel takılar arasında gösteriliyor. Tosya ilçesinde hemen hemen tüm kadınların çeyizinde bulunan Tosya Kıstısı, günümüzde de popülerliğini koruyor. Tosya ilçesinde halen sınırlı sayıda ustalar tarafından sipariş üzerine yapılan 'Tosya Kıstısı' ilçenin kaybolmaya yüz tutmuş el sanatları arasına girdi.
ANNEDEN KIZINA MİRAS KALIYOR
Kastamonu'nun Tosya ilçesinde 200 yıldır, tamamen elle işlenerek yapılan, altın kolye, altın küpe ve altın bileklikten oluşan set olarak satılıyor. Tosya’da geleneksel olarak düğünlerde gelinlere takılan bir takı olan 'Tosya kıstısı' mutlaka her gelinin çeyizinde bulunan ve daha sonra satılmayan, anneden kızlarına miras olarak bırakılan bir takı çeşidi.
İLÇEDE SADECE 2 KİŞİ YAPIYOR: 3 AYDA SIRA GELİYOR
Tosya ilesine, Rum ustalardan miras kalan Tosya Kıstısı, bir takı sanatı olup 2020 yılında coğrafi işaret alarak tescillendi. Bu değerli takıya sahip olabilmek için en az 3 ay sıra beklemek gerekiyor. Öte yandan şuan Tosya ilçesinde bu kıstıyı yapan ise sadece 2 usta kaldı.