Küre’nin tarihi, ilçede bulunan değerli madenin çıkarılmasına dayanmakta... Paflagonyalılar döneminde Küre’den çıkartılan madenlerden o günün şartlarında savaşlarda kullanılan mızrak, bıçak ve buna benzer teçhizatlar yapılmaktaydı. Küre, Kastamonu’nun en eski yerleşim yerlerinin başında geliyor.

Kastamonu Kure Ataturk (1)

Fatih Sultan Mehmet döneminde Küre’den çıkartılan bakır ve diğer madenlerin önce İnebolu’ya buradan da İstanbul’a götürüldüğü dönemin belgelerinden anlaşılıyor.

KÜRE’NİN İLÇE OLMASI TALİMATINI PAŞA VERDİ

Kastamonu'da 70 milyon yıllık dinozor fosili buldu: Türkiye'de başka bir örneği yok, dünyada 7 tane! Kastamonu'da 70 milyon yıllık dinozor fosili buldu: Türkiye'de başka bir örneği yok, dünyada 7 tane!

Kurtuluş Savaşının kazanılmasından sonra Gazi Mustafa Kemal Atatürk Kastamonu’yu ziyaret ederek, Şapka İnkılabını gerçekleştirmiş ve 25 Ağustos 1925 günü İnebolu’ya giderken Küre’yi de ziyaret etmiştir.

Kastamonu Kure Ataturk (2)

Bu ziyaret esnasında Küre’nin önde gelenleri kendisinden halen nahiye olan beldelerinin ilçe olması talebinde bulunmuşlardır. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’te Kürelilere konuyu inceleyeceğinin sözünü vermiş ve o dönemin mebuslarına ve valisine gelen telgraf ile müjdeli haber verilmiştir.

1926 yılına kadar İnebolu ilçesine bağlı nahiye olan Küre, 26 Haziran 1926 gün ve 404 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 872 nolu “Teşkilatı Mülkiye Kanunu” ile Kastamonu’nun ilçesi olmuştur.

Kastamonu Kure Ataturk (3)

Kurtuluş Savaşında Kürelilerde hiçbir fedakarlıktan kaçınmamış, İnebolu’dan cephane taşınmasına, cephede savaşmaya kadar mücadele etmişlerdir. Çarşıda kurulan kazanlarla İnebolu dan cephane taşıyan kadın ve yaşlılardan oluşan kağnı kollarında görev alan cefakar halkımıza (Şehit Şerife Bacılara) yemek dağıtımı yapılmış, dinlenmeleri için Küreliler tarafından her türlü imkan sağlanmıştır.

Editör: Haber Merkezi